KNIHA: Kouzelné Vánoční sny

Z počátku to vypadá jako reálný příběh ze života tří sourozenců, ale nakonec přichází kouzelné sny. A v nich se děti dostanou na místa, o kterých se jim ani nesnilo. Kniha díky tomu získává pohádkový nádech a zaujme určitě i menší čtenáře.

Obsah knihy

Blíží se Štědrý den a sourozenci Váša, Nora a Cecilka se už těší, co jim přinese Ježíšek. Ještě je třeba si uklidit v pokojíčku, protože Cecilka ve školce zaslechla, že pokud neuklidí, Ježíšek nepřijde. Tak se děti chtě nechtě (spíše to druhé) pouští do úklidu. Potom ještě pomoci mamince s cukrovím. Přitom Cecilka zpívá písničku o purpuře, tak si ji společně doma zapálí a domovem se rázem line její vůně. Cecilka si povzdechne, že k Vánocům už chybí jen sníh.

V noci má Cecilka zvláštní sen. Ocitla se ve vločkárně, kde bílé postavičky vyráběly spoustu sněhových vloček. Bohužel jim onemocněli zrovna rozhazovači, a tak vločky nemohly padat na zem, aby si jich lidé užili. Sourozenci se rozhodnou pomoci a vločky vyhází z okna. Je z toho spousta sněhu…

Jakmile Cecilka ráno vstala z postele, ihned se běžela podívat k oknu, jestli to byl jen sen. A venku skutečně nasněžilo. A kolik! V tu chvíli si i Nora s Vášou vzpomněli, že měli sen, kdy vyhazovali vločky z oken. Všichni navlas stejný příběh. Že by uměla Cecilka čarovat?

Večer tedy vysloví své přáni Váša, aby zjistil, jestli také umí kouzlit. Chce se dozvědět, jak to Ježíšek dělá s dárky, že ví, komu co dát, když jsou všechny zabalené. Ráno, jak se děti probudí, tak si vyprávějí, co se jim zdálo. A opět byly všechny u skřítka, tentokráte je vzal do balírny, kde viděli malé skřítky, jak luští dětské dopisy, připravují a balí hračky a chystají se na pomoc s roznáškou Ježíškovi.

Poté přichází se svým přáním Nora. Co to bude? Jak dlouho takové kouzelné sny fungují? A jak prožijí nakonec sourozenci Štědrý den?

Formát knihy

Kniha je čtvercového formátu, velikostně podobná jako A5. Má pevné desky a jemné stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Grada. Cena je 259 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Kniha přináší příběh o třech sourozencích, kteří po vůni purpury mají kouzelné sny. V nich navštíví různá místa spjatá s Vánocemi a umožní tak i čtenářům nahlédnout například do Ježíškovy balírny, do vločkárny i na jiná místa.

Příběh je krásný, místy pohádkový a skvěle se hodí na adventní či vánoční dobu. Kniha je rozdělená na kapitoly. Na počátku každé kapitoly je velký celostránkový obrázek od Drahomíra Trsťana, který se spisovatelkou Zuzanou Pospíšilou už dlouhodobě spolupracuje. Poté následují 3 stránky textu, které jsou doprovázené ještě o další malou ilustraci.

Kniha má velká písmenka, takže v konečném důsledku není zase tolik obsáhlá, jak vypadá, a hodí se skvěle i pro začínající čtenáře (první čtení). Oficiálně je od 7 let, ale příběh skutečně není náročný ani dlouhý, takže ho děti zvládnout určitě i dříve. My jsme četli s Beky (3,5 let) a přečetli jsme celou knihu večer před spaním.


Vydává: Nakladatelství Grada / Bambook
Autor: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Drahomír Trsťan
Rok vydání: 2015
Rozměr: 210×210 mm
Hmotnost: 360 g
Počet stran: 72
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments