RECENZE: Krtkovy příběhy (Albi, Kouzelné čtení)

V rámci série Kouzelného čtení lze v dnešní době zakoupit knížky s různými tématy. Sami jich doma máme více než 20 a postupně holkám na narozeniny či Vánoce dokupujeme další, protože Kouzelné čtení je baví a v mnoha případech se navíc jedná o zábavné učení, které věřím, že má smysl.

Albi má většinou vše autorské a vytvořené na míru pro své potřeby. Proto mě překvapilo, když jsem na e-shopu zahlédla novinku Krtečkovy příběhy. S ilustracemi Zdeňka Milera, které holky dobře znají z klasických knížek. Asi vám nemusím popisovat, že jsem byla zvědavá, jak knížka bude vypadat a v čem bude jiná. A věřím, že nejsem sama. Takže jsme knížku trochu otestovali a vy můžete nyní nahlédnout do této novinky s námi.

Obsah knihy

Kniha Krtkovy příběhy od Albi obsahuje 3 příběhy, které jsou zpracované formou originální básničky. Verše jsou doprovázené o známé ilustrace Zdeňka Milera a děti se tak setkají i s myškou, zajíčky, ježkem, žabkami a dalšími postavami, které můžeme z krtkových knih znát.

Kromě toho ale kniha nabízí také zvukové stopy, jak už je u Kouzelného čtení zvykem (je jich přes 300). Děti díky tomu zjistí, co jednotlivé postavy říkají a dozví se také podrobnosti k tomu, co jednotlivé postavy zrovna dělají. Mohou si poslechnout celou básničku nebo vyzkoušet kvíz, který je poměrně lehký, protože knížka je určena primárně nejmenším dětem od 2 let.

Krtek a myší sen

Jako první děti najdou v knížečce pohádku o tom, jak chtěla myška nový dům. A krtek neváhal a společně se svými kamarády se snažili myšce její sen splnit. Nakonec se povedlo a myšce postavili krásný domeček.

Otázky z kvízu:

  • Najdi zavázané pytle s pískem / trám / ježka / konev / lopatu / plechovky s barvami
  • Kterému nařádí se říká hladítko?
  • Čemu se říká olovnice?

Krtek a ztracený zajíc

Jednou večer krtek zaslechl, jak venku někdo naříká. Když vykoukl ven, všiml si zajíčka, který plakal, protože se ztratil a nemůže teď najít cestu domů. Krtek si naštěstí věděl rady a pomohl zajíčkovi dorazit za jeho rodinkou.

Otázky z kvízu:

  • Najdi žabku, která se neusmívá
  • Kde je sova / měsíc?
  • Která žabka je největší?
  • Která žabka nesedí na kameni?

Krtek a koláč

Krtek se vydal na výlet a když dostal hlad, vytáhl z batůžku koláč a chtěl v klidu posvačit. V tom se ale objeví medvědí rodinka a na koláč se jim sbíhají sliny. Krtek se zlekne a raději rychle uteče. Medvědi se pak s chutí pustí do koláče.

Otázky z kvízu:

  • Kde je taťka medvěd / zajíc / medvídě / batůžek / krteček / povidlový kousek koláče

Formát knihy

Knížka je menšího formátu (podobně jako je u dalších miniknih kouzelného čtení). Má pevné stránky jako leporelo.

Cena a dostupnost

Knížku můžete zaoupit přímo v Albi – v jejich prodejnách i na e-shopu, kde knížku mají za 224 Kč.

Celkové hodnocení

Krteček je oblíbená postavička, kterou bude znát většina dětí. U nás holky nejsou výjimkou. Máme doma několik krtků v plyšové podobě, omalovánky, hračky, krtkův projektor a u babičky pak spoustu knížek s krtkovými příběhy (které jsou ještě po mně). Proto jsem si říkala, jestli nás knížka z Kouzelného čtení ještě dokáže zaujmout. Ale ano, holkám se líbí. Je spíše pro 2,5 letou Natálku (pro Beky je už kvíz moc lehký), ale pohádku si i tak občas poslechne.

Příběhy jsou zpracované trochu jinak, než je známe. Ale obrázky zůstávají stejné. Pokud navíc děti ukážou tužkou na určitou postavičku či okolní obrázky, dozví se k vyprávění něco navíc.

Co se mi líbí je jednoduchost zpracování – pro malé děti ideál. Děti mají v podstatě jen dva způsoby hraní – čtení a kvíz. V rámci čtení stačí kamkoli ukázat – pokud tužkou namíří na obrázek, ozve se nějaký dialog či upřesnění. Pokud ukážou na text, mohou si poslechnout namluvenou pohádku. Ovládání tak zvládnout hravě i mladší čtenáři.

Některé otázky v kvízu se opakují – děti například hledají taťku medvěda, krtečka či medvídě na dvou stránkách. Naštěstí je tak pouze pár pojmů a ostatní jsou už pouze jednou. Celkově je knížka pěkná a jsem ráda, že Albi zpracovalo i „klasiku“.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments