KNIHA: Bětka a Vojtíšek – Jak se těšili na Ježíška

Kniha o Bětce a Vojtíškovi dává dětem nahlédnout do života jedné normální rodiny. Děti chodí do školy a školky, blíží se Vánoce, čekají je typické adventní úkoly a možná i něco navíc….

Obsah knihy

Protože se blíží Vánoce, Vojtíšek s Bětkou se chystají napsat dopis Ježíškovi. Jenže Vojtíšek je ještě malý a neumí psát, tak chce místo toho dopis nakreslit. Bětka se mu vysměje, že to pak není dopis. Maminka Vojtíkovi navrhne, že má zkusit obrázek nakreslit a pokud si papír Ježíšek v noci odnese, bude to tím pádem dopis. Vojta tedy nakreslí, co by si přál pod stromeček, a tajně ho dá na parapet. Kdysi totiž zaslechl, že dárky kupují rodiče. A tak je chce otestovat. Když nebudou vědět, co Ježíškovi napsal, bude to jasné – dárky nosí Ježíšek.

Když děti večer maminka ukládá, poví jím pohádku o Toníkovi a Jirkovi, kteří žili před dávnými lety společně s maminkou. Byli chudí, a tak moc dárků nedostávali. Jednou dokonce dostali jen křížaly, až se z toho Tonda rozplakal. Jirka u okna zašeptal Ježíškovi, ať jim snese něco, co přinese štětí. A najednou na dveře zaškrábe pejsek. Kluci ho vycvičí, Tonda s ním pak začne pomáhat u sedláka a vydělá tolik peněz, že už v domě není nikdy bída.

Druhý den se Běta a Vojta probudí a protože je 1. prosince, dostanou od maminky adventní kalendář. V něm objeví obě děti hádanku. Bětka se dokonce musí poradit se spolužáky ve školce, aby na odpověď přišla. Doma ji pak čeká překvapení – přijel strejda Rudla. A ten Bětce a Vojtíškovi večer povypráví pohádku O čertu Kruciášovi a panu Koděrovi.

Děti společně s maminkou vytábí adventní věnec, když v tom Bětka najde slaměnou ozdobu anděla, který ale nemá jedno křídlo. Maminka ji chce vyhodit, ale Bětka udělá andělíčkovi postýlku a běhá kolem něj jako paní doktorka. Večer jim maminka poví o andělíčcích pohádku. A když se ráno všichni vzbudí, andílek je „zdravý“ a opravený…

K Bětce a Vojtíškovi již tradičně chodí Barbora. Je oblečená celá v bílém, jako v prostěradle. A v ruce má koště. Když vešla do místnosti, obíhala sem a tam a hledala, koho by vyplatila metlou. Nakonec si vybrala strejdu Rudlu a bylo z toho pořádná sranda! Poté následuje pohádka o Tanečnici z kávové pěny a rytíři na kouřovém koni, kterou si děti čtou večer před spaním.

K Bětce a Vojtíškovi zavítá samozřejmě také Mikuláš, čert a anděl, děti se podívají na vánoční trhy a poté odjíždí za tetou do Krkonoš. Najde je Ježíšek, aby jim tam přinesl dárky? A jaká pak bude návštěva u babičky a dědy?

Formát knihy

Kniha je velký jako formát A5 a má pevnou vazbu.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit v Knihy Dobrovský, kde ji mají za 205 Kč. PRodává se také v elektronické podobě, která je levnější.

Celkové hodnocení

Kniha ukazuje, jak jedna česká rodina prožívá advent a přípravy na Vánoce. Není to pohádka, ale spíše vyprávění o dvou sourozencích a jejich rodičích. Děti se často handrkují a čekají je i české tradice jako tvorba adventního věnce, psaní dopisu Ježíškovi, Mikuláš a jiné. Prostě příjemná oddychovka, která bude dětem nejspíše blízká.

Zajímavostí knihy je kombinace s dalšími pohádkami – vždy navečer rodiče či jiní dospělí dětem vypráví pohádky a příběhy. Žádné notoricky známé vyprávění, ale naopak něco nového, co děti určitě nebudou znát. Čtenáři se tak dozví díky knížce i jiné pohádky.

Kniha je rozdělená na kapitoly a je doprovázena o ilustrace, které vypadají, jak by byly naživo malované. Na každé stránce je alespoň malý obrázek, někde i větší.

Doporučuji pro děti od 3 let.


Vydává: Fragment
Autor: Anna Burdová
Ilustrace: Petra Šolcová
Rok vydání: 2017
Rozměr: 177×235 mm
Hmotnost: 330 g
Počet stran: 96
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments