ČASOPISY: Šikulka

Pokračujeme v našem poznávání dětských časopisů, a tak jsme vyzkoušeli i Šikulku, které jsme zahlédla Slevomatu. Předplatné jsme zatím nekupovali, pořídili jsme jen pár čísel v trafice. Jak se nám líbil? Co v něm najdete? A pro koho je vhodný?

Obsah časopisu

V každém čísle najdeme 3 hlavní rubriky – učení, zábava a mluvení. Ke každé kategorii je pro děti připraveno spoustu různorodých aktivit. Rubriky jsou umístěné různě na přeskáčku, takže to není o tom, že by první část časopisu byla ryze studijní, druhá hravá apod. Vše je různě kombinováno, takže pokud pojedete postupně, dítě se bude chvíli učit, chvíli číst, chvíli luštit…

Učení

V této kategorii najdeme úkoly zaměřené na poznávání tvarů, prostorovou orientaci nebo počítání.

Děti se budou také učit psát písmena i číslice. V každém čísle je jedno písmeno a číslice, které si mohou děti zkusit obkreslit a také vidí, jak reálně vypadá a kde se používá.

Učit se nebudou jen základní dovednosti, ale také zjistí zajímavé informace – například o světe, světadílech,

Zábava

Druhá rubrika přináší aktivity zaměřené hlavně na pobavení. Děti zde najdou bludiště, vystřihovánky, zábavné úkoly nebo pohádku.

Mluvení

Poslední část je nazvána Mluvení. Najdete zde příběhy, u kterých nechybí ani úkoly, dále básničky, hledání rozdílů, aktivity zaměřené na pojmenování a jiné.

Zajímavé jsou především pohádky, ke kterým najdete i pexeso s motivem pohádky. Můžete buď hledat stejné dvojice nebo se snažit poskládat obrázky tak, jak jdou v příběhu za sebou.

Cena a dostupnost

Časopis můžete zakoupit na novinových stáncích. Jedno číslo stojí 36,9 Kč, vychází každý měsíc a má 44 stran. Samozřejmě existuje i předplatné, které vás vyjde na 360 Kč / rok. Nebo můžete zkusit slevomat, kde se občas prodává včetně bonusů za 299 Kč.

Celkové hodnocení

Časopis Šikulka obsahuje spoustu zábavných aktivit pro předškolní děti. Jedná se hlavně o úkoly, aktivity zaměřené na učení a příběhy. Nenajdeme zde inspiraci na tvoření – součástí bývá vystřihovánka, někdy i vymalování obrázků, ale toť vše. Více prostoru je věnování tomu, aby se děti něco dozvěděly a hlavně si vyzkoušely – psaní písmen a číslic, počítání…

Ilustrace jsou hezky barevné a milé, mi osobně se tento styl líbí, protože to není nic umělého nebo počítačového. Trochu mě zmátlo rozdělení na kategorie – hlavně kategorie mluvení. Navíc jednou je pohádka zařazena do zábavy, jindy do mluvení, což jsem moc nechápala. Ale v praxi člověk kapitoly vlastně ani neřeší. Listuje časopisem a je mu fuk, kde je to zařazeno.

Šikulka je hezky zpracovaný a přehledný. Něco mi tam ale chybělo, abych si z něho úplně sedla na zadek. Škoda, že nejsou součástí například opakující se postavičky, jak je tomu u jiných dětských časopisů. Děti se pak už dopředu těší, co s tím a s tím zase zažijí, kdežto Šikulka je spíše směsicí různých aktivit a pohádek, které na sebe nenavazují.

Časopis je doporučován od 3 do 7 let. Některé úkoly (například doplňování písmen) tříletí asi zvládat nebudou, ale jinak věk víceméně sedí.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments