KNIHA: Bylinky pro děti a maminky 2

Před pár dny jsem zde dávala recenzi na knížku Bylinky pro děti a maminky, kterou jsme si doma moc oblíbili a nedáme na ní dopustit. Používáme ji nejen při nemoci a různých potížích, ale i obecně v každodenním životě, když třeba nevím, jak bylinku zpracovat a jestli je vhodná pro mě jakožto těhotnou, kojící nebo třeba pro dceru.

Knížka se dočkala v loňském roce pokračování. Princip i struktura zůstaly stejné, ale přibylo spoustu bylinek a rostlinek, na které se kniha nově zaměřuje. Takže jsem moc ráda, že vám mohu i druhý díl představit.

Obsah knihy

Stejně jako první díl, i dvojka je rozdělena dle 4 ročních období. V každém období je uvedeno hned několik bylinek a k nim pak následují tyto informace:

  • Co bylinka obsahuje a jak působí
  • Tipy pro zdraví těla
  • Tipy pro zdraví duše
  • Využití v kuchyni, recepty pro zdraví
  • Pěstování a sběr
  • Tipy pro děti
  • Tipy pro těhotné a kojící matky

Na jaře se kniha věnuje rostlinám jako bříza bělokorá, česnek, sedmikráska, popenec břečťanovitý, libeček, brutnák, hluchavka, bodláky, alosie, vlaštovičník, tužebník nebo bršlice kozí noha.

Na začátku každého období nechybí samozřejmě ani shrnutí, co je pro daný čas typické. Tentokráte se autorka zaměřuje na to, co nám v daném období prospívá (např. našim játrům, srdci apod.).

Z letních bylinek zde najdeme amarant, černucha setá, světlík lékařský, meruňka, pelargonie, kakost smrdutý, ostropeřec mariánský, třešeň, vrbovka, srdečník, jetel a řepík.

Na podzim se kniha zaměřuje na bylinky jako dýně, vinná réva, kdouloň, hlíva ústřičná, bolcovitka bezová, jírovec maďal, švestka, líska, yzop, trnka, konopí, koriandr a kostival lékařský.

Zima je pak ve znamení borovice, zlatobýlu, řepy, hřebíčkovce, mandloně, omanu, vanilkovníku, zázvoru, brukve, póru, ječmene nebo žita.

V závěru knihy je pak zařazena speciální kapitola zaměřující se na přírodní bylinkovou péči o tělo. Zde najdete tipy, jak přírodně pečovat o obličej, vlasy, oči a mnoho dalšího.

Zajímavá je také část bylinky pro ženy v každém věku, kde najdete informace, jaké bylinky se hodí pro mladé slečny v souvislosti s první menstruací, které bylinky jsou dobré pro početí a těhotenství, jak pečovat o prsa v těhotenství a při kojení i co pomáhá v období přechodu.

Jako poslední je pak kapitola, která uvádí seznam nemocí a zdravotních potíží a vhodných bylinek.

Formát knihy

Kniha je o trochu větší než formát A5, má pevnou vazbu a spoustu stránek, takže je trošku těžší, ale nic hrozného.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v e-shopu Nakladatelství Grada, kde ji mají běžně za 449 Kč. Pokud ale narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha opět přináší stručnou a přehlednou formou základní informace o různých bylinkách a rostlinkách, které u nás můžete pěstovat nebo pořídit. Vše je psáno jednoduše, takže to pochopí i laici jako já.

Oproti prvnímu dílu mi přijde, že jsou uvedené často i rostlinné druhy, které jsou méně časté a obvyklé, takže já osobně knížku nevyužiji tolik jako první díl, kde jsou bylinky známější. Každopádně závěrečné kapitoly ohledně bylinkové péče jsou skvělé a věřím, že mohou mnoha maminkám i ženám hodně pomoci.


Vydává: Grada Publishing
Autor: Magdaléna Staňková-Kröhnová
Rok vydání: 2019
Rozměr: 177×244 mm
Hmotnost: 0,76 kg
Počet stran: 272

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments