Voňavé, křupavé, chutné. Ze základních ingrediencí. Navíc s přípravou mohou pomáhat i děti. Ano, takhle nějak by se daly charakterizovat makovky, které doma pečeme poslední dobou celkem hojně. Jsou praktické i na cestování. Věkově doporučuji od 1 roku.
Co budete potřebovat:
Kvásek
- 100 ml vody
- 100 g špaldové mouky hladké
- 1 lžička cukru
- půl kostky droždí
Ostatní ingredience
- 330 g špaldové mouky hladké
- 80 g cukru
- 75 g másla nebo alsanu
- 1 vejce
- 100 ml vody
- mák, vejce na potření
Postup
- Nejdříve si smícháme ingredience na kvásek – do misky dáme vodu, mouku, cukr, droždí a pořádně zamícháme. Poté necháme asi 20 minut v teple vzejít.
- V druhé míse si zatím smícháme všechny ostatní suroviny kromě máku. Přidáme k nim kvásek a vytvoříme těsto.
- Na pomoučněném vále tvoříme rohlíčky. Já si těsto rozdělím na dva díly a každý díl vyválím na placku, kterou par radielkem rozdělím na 12 trojúhelníčku. Každý trojúhelníček smotám a zahnu do tvaru rohlíčku.
- Rohlíčky dáme na plech a necháme ještě asi hodinu vykynout. Poté pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem.
- Pečeme na 180 °C dozlatova.