RECEPTY: Domácí makovky

Voňavé, křupavé, chutné. Ze základních ingrediencí. Navíc s přípravou mohou pomáhat i děti. Ano, takhle nějak by se daly charakterizovat makovky, které doma pečeme poslední dobou celkem hojně. Jsou praktické i na cestování. Věkově doporučuji od 1 roku.

Co budete potřebovat:

Kvásek

  • 100 ml vody
  • 100 g špaldové mouky hladké
  • 1 lžička cukru
  • půl kostky droždí

Ostatní ingredience

  • 330 g špaldové mouky hladké
  • 80 g cukru
  • 75 g másla nebo alsanu
  • 1 vejce
  • 100 ml vody
  • mák, vejce na potření

Postup

  1. Nejdříve si smícháme ingredience na kvásek – do misky dáme vodu, mouku, cukr, droždí a pořádně zamícháme. Poté necháme asi 20 minut v teple vzejít.
  2. V druhé míse si zatím smícháme všechny ostatní suroviny kromě máku. Přidáme k nim kvásek a vytvoříme těsto.
  3. Na pomoučněném vále tvoříme rohlíčky. Já si těsto rozdělím na dva díly a každý díl vyválím na placku, kterou par radielkem rozdělím na 12 trojúhelníčku. Každý trojúhelníček smotám a zahnu do tvaru rohlíčku.
  4. Rohlíčky dáme na plech a necháme ještě asi hodinu vykynout. Poté pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem.
  5. Pečeme na 180 °C dozlatova.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments