KNIHA: Odvážné sny

I velké sny se mohou jednou stát skutečností. Důležité je si věřit a mít dostatek kuráže něco dokázat. A právě o tom je novinka z Nakladatelství Ella & Max. Neobsahuje teorii, jak svých snů dosáhnout, ale nabízí spoustu inspirativních životních příběhů, kde děti uvidí, co vše se z malého snu může stát. Většinu osob budou navíc znát, protože ještě stále žijí a na svém snu dále pracují.

Obsah knihy

Kniha přináší inspirativní příběhy o 30 českých sportovcích, vědců, umělců či podnikatelů. Každé osobnosti jsou věnovány 4 stránky, kde najdou čtenáři životní příběh, ilustrace a také úkoly, které prověří, jak dávali při čtení pozor.

Mezi první je uvedená například lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká, lezec na skalách Adam Ondra nebo rychlobruslařka Martina Sáblíková. Poté se děti seznámí také s vědkyni na poli fyziky Kateřinou Falk, výtvarníkem a tvůrcem počítačových her Jakubem Dvorským nebo pokerovou star Martinem Stazsko.

Mezi další významné osobnosti České republiky patří Pavel Bolf, který je jedním z nejuznávanějších tvůrců japonských sečných zbraní, dále hokejová legenda Jaromír Jágr, první dáma českého a superhvězda světového baletu Daria Klimentová, plastický chirurg Bohdan Pomahač, ředitelka české, slovenské, maďarské a rumunské pobočky Google Taťána le Moigne nebo spisovatelka a nejznámější válečná reportérka Petra Procházková.

V knize se dále dozvíme informace o životě předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Daně Drábkové, úspěšném podnikateli Baudiši Kučerovi, herečce Libuši Šafránkové, módní návrhářce Blance Matragi, uznávaném geografovi a hydrologovi Bohumíru Jánském, gymnastce Věře Čáslavské, nejlepší české architektce a designérce Evě Jiřičné nebo jednom z našich nejlepších režisérů Miloši Formanovi.

Prostor je dán také jedné z nejlepších operních zpěvaček Soně Červené, vytrvalostnímu běžci Emilu Zátopkovi, výtvarníkovi a režisérovi Zdeňku Millerovi, cestovatelům Miroslavovi Zikmundovi a Jiřímu Hanzelkovi, vynálezci kontaktních čoček Ottovi Wichterle, historickým ikonám Josef Gabčík a Jan Kubiš, spisovateli Jaroslavu Foglarovi, nejvýznamnější české malířce Toyen, političce Miladě Horákové nebo automobilové závodnici Elišce Junkové.

Formát knihy

Kniha je o trochu větší než formát A5, má pevnou vazbu a celkem hodně stránek, takže je i hrubší.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na oficiálních e-shopu Ella a Max. Cena se běžně pohybuje okolo 379 Kč, ale na e-shopu ji mají se slevou 20%.

Celkové hodnocení

Kniha přináší životní příběhy úspěšných Čechů. Nezaměřuje se jen na určité odvětví, ale naopak má záběr široký. Co se mi ale nejvíce líbí je to, že zmiňuje současné hvězdy i již zesnulé osobnosti. Děti se tak dozví i o těch, které ještě vídávají třeba v televizích nebo možná i osobně. Nejsou ale opomenuty ani historické ikony.

Příběhy jsou krátké a psané čtivou formou. Není to přepis životopisu, ale autor se často obrací na čtenáře a snaží se psát také jazykem a stylem pro ně přijatelným. Ilustrace jsou moderní a musím říct, že se autorkám podařilo hezky vystihnout tvář dané osobnosti, takže jdou snadno poznat. Kniha je vhodná pro starší děti, ideálně od 8 let.


Vydává: Nakladatelství Ella a Max
Autor: Daniel Storch
Ilustrace: Alžběta Burešová, Kristýna Košutová, Mariana Francová
Rok vydání: 2020
Rozměr: 189×246 mm
Hmotnost: 660 g
Počet stran: 132
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments