HRANÍ: Kampak, mašinky?

Rodinná společenská hra Kampak, mašinky? se zaměřuje na procvičování levé a pravé strany. Nabízí celkem 4 různé způsoby, jak hrát. Vyvinuta byla ve spolupráci se speciálními pedagogy. Je navíc relativně levná a snadno dostupná. Tak jsme ji trošku vyzkoušeli….

Obsah balení

  • 35 kartiček
  • 4 dřevěné figurky mašinek
  • hrací kostka
  • návod

Na 19ti kartičkách jsou znázorněny zatáčky, dále je 9 rovinek a 4 kartičky s nádražím.

Mašiny jsou dřevěné a ve 4 barvách – žlutá, zelená, modrá a červená. K tomu kostka, na které najdeme P (znamená doprava) nebo L(doleva) a šipka (rovně).

Cíl hry

Mašinky se hádají, která dojede nejdál. Bude to červená? Modrá? Nebo snad žlutá? Ve hře se děti stanou strojvedoucím a snaží tuto otázku zodpovědět. Staví koleje dle hodu kostky a vyhraje ten, kdo bude mít nejdelší trať a jeho mašinka tedy dojede nejdále.

Pravidla hry

1. Každý hráč si zvolí jednu barvu a v té si vezme kartičku s nádražím a dřevěnou mašinku. Kartičku s nádražím postaví tak, aby koleje směřovaly od hráče směrem nahoru. Na koleje postaví mašinku.

2. Nachystáme ještě kartičky s kolejemi, zamícháme je a položíme obrázkem kolejí vzhůru.

  • pokud hrají 2 hráči, použijeme 18 kartiček (12x zatáčka, 6x rovinka)
  • pokud hrají 3 hráči, použijeme 24 kartiček (16x zatáčka, 8x rovinka)
  • pokud hrají 4 hráči, použijeme 28 kartiček (19x zatáčka, 9x rovinka)

3. Poté může začít samotná hra. Hráči postupně hází kostkou. A podle toho, co na ní padne (doprava, doleva, rovně), přikládají kartičku s kolejemi. Nová kartička musí navazovat vždy na již vzniklou trať vedoucí od nádraží. Mašinku pak postupně posunujeme na konec kolejí.

4. Kartičky se přikládají vždy tak, jakoby hráč seděl v mašince. Pokud kostka zavelí směr, který nelze provést (zablokovala by se trať nebo kostička už není dostupná), hráč neudělá žádnou akci a čeká na další kolo.

5. Vyhrává ten, kdo má nejdelší trať (použil na její stavení nejvíce kostiček).

Další varianty hry

Obláčky
V této variantě jsou všechny kartičky obracené kolejemi směrem ke stolu (jako v pexesu). Hráč smí použít kartičku jen v případě, že se shoduje s s tím, co padlo na kostce.

Dráha
Každý hráč si nachystá mašinku a nádraží stejné barvy. Kartičky se zamíchají a rozdají rovnoměrně mezi hráče. Hráči si postaví trať dle svého uvážení. Poté se postupně hází kostkou. Pokud kartička odpovídá symbolu na kostce, může hráč svou mašinku posunout dále.

Super dráha
Každý hráč má svou mašinku, nádraží je ale jen jedno, společné. Všichni na něj postaví své mašinek. Hráči staví společně trať tak, že přikládají kartičky z balíčku k trati. Jakmile je celá trať postavená, házejí hráči kostkou. Pokud odpovídá další kartička symbolu na kostce, mohou svou mašinku posunout. Pokud se mašinka dostane na políčko, kde už stojí jiná, soupeřovou posune o 1 dílek zpět.

Hádej kolej!
Každý hráč si vezme 3 kartičky dle svého uvážení (bez nádraží, tedy zatáčky nebo rovinky) a kartičky si položí kolejemi dolů před sebe. Nejmladší hráč začíná – zkouší uhádnout vrchni kartu protihráče po jeho levici. Pokud uhádne, co je na obrázku, kartička je jeho a položí ji pod svůj balíček. Pokud neuhádne, kartičku dává pod svůj balíček protihráč.

Celkové hodnocení

Ve hře děti procvičují poznávání pravé a levé strany, a to na motivu mašinek. Kartičky jsou kartonové, mašinky dřevěné. Samotná hra je celkem jednoduchá, že ji zvládnout i menší děti (od 3-4 let) a můžete ji hrát také s návštěvou, protože pravidla pochopí určitě hned.

U nás ale moc nezaujala. Zahráli jsme asi 2x nebo 3x a od té doby vytahujeme jiné hry. Není to prostě něco, z čeho bychom sedli na zadek a rádi se k tomu vraceli. Třeba ale zaujme nějakého milovníka vláčků…


Podrobnosti

— Cena: 170-245 Kč
— Počet hráčů: 2-4
— Věk hráčů: 4-7 let
— Doba hraní: 15 minut
— Výrobce: Efko

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments