RECEPTY: Vánočka bez mléka

Kdysi jsem zde dávala recept na vánočku, kterou u nás pečeme často a která nám chutná. Kvůli Natálčině ABKM jsem ale musela vypustit ze stravy mléko, takže původní verze nepřipadala pro mě v úvahu (a péct na dvakrát jsem fakt nestíhala). A tak jsem zkoušela variantu i bez mléka. Nyní jsme ji už celkem vychytali, tak přidávám recept.

Co budete potřebovat

Kvásek

  • 20g čerstvého droždí
  • 100 g špaldové mouky hladké
  • 100 g vody
  • 1 lžíce cukru

Těsto

  • 400g špaldové mouky hladké
  • špetka soli
  • 80-90 g cukru
  • 100g vody
  • 1 vejce
  • 100 g rozpuštěného alsanu (lze nahradit máslem)
  • rozinky/mandle dle chuti
  • 1 vejce na potření

Postup

  1. Nejprve si uděláme kvásek – v misce smícháme špaldovou mouku, vodu, cukr a nadrobené droždí. Zamícháme a necháme 15 minut odpočinout.
  2. Nachystáme si těsto – ve větší míse smícháme mouku, cukr, vejce, sůl, vodu a rozpuštěné máslo nebo alsan. Pokud máte rádi i rozinky, můžete je do těsta přidat. Poté vmícháme kvásek a vypracujeme hladké těsto.
  3. Těsto rozdělíme na 8 dílů a pleteme copy. Já dělám nejprve ze čtyř copů, poté ze tří a nakonec dám jeden nahoru.
  4. Vánočku zpevníme špejlemi (na začátku, uprostřed, a na konci vánočky zapíchneme kus špejle, aby se vánočka nerozjela). Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout asi 1-1,5 hodiny.
  5. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem, pokud máte rádi, posypeme mandlemi a pečeme na 180 °C 20-25 minut.

Tipy na závěr

  • Alsan je rotlinný margarín, která připomíná máslo, ale neobsahuje mléko ani cholesterol, takže je vhodný při intoleranci mléka nebo pro vegany.
  • Vánočka je bez mléka, ale pokud mléko můžete, klidně místo Alsanu dejte máslo, místo vody můžete použít mléko.
  • Cukr dávám obvykle třtinový nebo kokosový, ale můžete použit takový, co běžně používat.
  • Vánočka není přeslazená – jednak proto, že ji dávám i dětem a také z důvodu, že si ji někdy natřeme ještě máslem a marmeládou. Pokud ji ale chcete jíst suchou a máte rádi sladké, cukru dejte více.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *