RECEPTY: Karlovarský knedlík

Knedlík mám moc ráda. Kupovaný ale není nic extra výživného, takže jsem hledala alternativu, která by byla alespoň takovým malým kompromisem. A tak jsme došli ke karlovarskému knedlíku ze špaldové mouky. Nejčastěji ho děláme třeba ke svíčkové, paprikové nebo koprové omáčce. Určitě ale potěší i u klasiky vepřo-knedlo-zelo, výpečků se špenátem nebo dalších jídel. Pro děti je vhodný od 1 roku.

Co budete potřebovat

  • 1,5 hrnku špaldové mouky (já dala půl na půl hladkou a celozrnnou)
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 rohlík nebo houska (celozrnný nebo obyčejný bílý)
  • špetka soli

Postup

  1. Dáme do misky mléko a do něj natrháme na malé kousky pečivo.
  2. Přidáme vejce, špaldovou mouku, sůl a vymícháme těsto.
  3. Na potravinovou folii dáme těsto a zabalíme tak, aby nám vznikl váleček (šiška). Já většinou dělám vždy z poloviny těsta, takže mám 2 šišky (jinak by se mi to nevlezlo do hrnce).
  4. I s potravinovou fólii vložíme knedlík do osolené vroucí vody a vaříme 10 minut.
  5. Po uvaření vyndáme z vody, necháme chviličku vychladnout, vybalíme z fólie a můžeme krájet.

Tipy na závěr

  • Knedlík nevařte příliš dlouho, jinak ztratí svou nadýchanost.
  • Do těsta můžete přidat také bylinky, např. petrželku.
  • Pokud máte více pečiva, můžete ho klidně použít a ubrat mouky.
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments