Knedlík mám moc ráda. Kupovaný ale není nic extra výživného, takže jsem hledala alternativu, která by byla alespoň takovým malým kompromisem. A tak jsme došli ke karlovarskému knedlíku ze špaldové mouky. Nejčastěji ho děláme třeba ke svíčkové, paprikové nebo koprové omáčce. Určitě ale potěší i u klasiky vepřo-knedlo-zelo, výpečků se špenátem nebo dalších jídel. Pro děti je vhodný od 1 roku.
Co budete potřebovat
- 1,5 hrnku špaldové mouky (já dala půl na půl hladkou a celozrnnou)
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- 1 rohlík nebo houska (celozrnný nebo obyčejný bílý)
- špetka soli
Postup
- Dáme do misky mléko a do něj natrháme na malé kousky pečivo.
- Přidáme vejce, špaldovou mouku, sůl a vymícháme těsto.
- Na potravinovou folii dáme těsto a zabalíme tak, aby nám vznikl váleček (šiška). Já většinou dělám vždy z poloviny těsta, takže mám 2 šišky (jinak by se mi to nevlezlo do hrnce).
- I s potravinovou fólii vložíme knedlík do osolené vroucí vody a vaříme 10 minut.
- Po uvaření vyndáme z vody, necháme chviličku vychladnout, vybalíme z fólie a můžeme krájet.
Tipy na závěr
- Knedlík nevařte příliš dlouho, jinak ztratí svou nadýchanost.
- Do těsta můžete přidat také bylinky, např. petrželku.
- Pokud máte více pečiva, můžete ho klidně použít a ubrat mouky.