RECEPTY: Vánočka ze špaldové mouky

Vánočku u nás peče už spoustu let babička a protože ji fakt umí, tak jsem nikdy neměla motivaci ji sama zkoušet. Letos jsme si ale pro ní nestihli dojet, a tak jsem se v rámci Vánoc rozhodla, že ji prostě zkusíme sami. A světe div se, není vůbec špatná. Navíc je vhodná i pro děti od 1 roku.

Co budete potřebovat

  • 500 g špaldové mouky hladké
  • 70 g třtinového cukru
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 250 g vlažného mléka
  • 80 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 3 špetky mleté vanilky (není nutné)
  • nastrouhaná kůra z bio citrónu
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • mandle na posypání

Postup

  1. Do mísy dáme špaldovou mouku, třtinový cukr, sušené droždí, mletou vanilku, trošku nastrouhané kůry z bio citronů, špetku soli a zamícháme.
  2. Přidáme vlažné mléko, rozpuštěné máslo, vajíčka a vypracujeme těsto.
  3. Přikryjeme utěrkou a necháme 1-1,5 hodiny odležet, aby nám těsto nakynulo.
  4. Těsto rozdělíme na 8 částí. Vezmeme si první 4 díly a na pomoučněném válu z každého dílu uděláme dlouhý pramen. Z takto vytvořených 4 pramenů upleteme spodní část vánočky (přesný návod na pletení třeba na youtube).
  5. Položíme na plech a potřeme vajíčkem.
  6. Vezmeme si další 3 části, uděláme z nich 3 prameny a upleteme druhý cop, která dáme na tem první. Opět potřeme vajíčkem.
  7. Poslední díl vyválíme na samostatný pramen a ten dáme nahoru na vánočku.
  8. Potřeme vajíčkem, vánočku zajistíme ze shora špejlemi a opět přikryjeme utěrkou.
  9. Na plechu necháme ještě cca hodinu vykynout a poté pečeme v troubě na 170 °C dozlatova (asi 50 minut)

Tipy na závěr

  • Pokud máte rádi rozinky, můžete je do vánočky přidat (u nás je moc nemusíme, tak jsem nedávala).
  • Vánočka není nějak extra sladká, což nám ale nevadí, protože si na ní často dáváme máslo a marmeládu, která to osladí. Pokud ji ale jíte rádi suchou, klidně přidejte do těsta více cukru nebo ji pocukrujte, jak bude upečena.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *