RECEPTY: Vánočka ze špaldové mouky

Vánočku u nás peče už spoustu let babička a protože ji fakt umí, tak jsem nikdy neměla motivaci ji sama zkoušet. Letos jsme si ale pro ní nestihli dojet, a tak jsem se v rámci Vánoc rozhodla, že ji prostě zkusíme sami. A světe div se, není vůbec špatná. Navíc je vhodná i pro děti od 1 roku.

Co budete potřebovat

  • 500 g špaldové mouky hladké
  • 70 g třtinového cukru
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 250 g vlažného mléka
  • 80 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 3 špetky mleté vanilky (není nutné)
  • nastrouhaná kůra z bio citrónu
  • špetka soli
  • 1 vejce na potření
  • mandle na posypání

Postup

  1. Do mísy dáme špaldovou mouku, třtinový cukr, sušené droždí, mletou vanilku, trošku nastrouhané kůry z bio citronů, špetku soli a zamícháme.
  2. Přidáme vlažné mléko, rozpuštěné máslo, vajíčka a vypracujeme těsto.
  3. Přikryjeme utěrkou a necháme 1-1,5 hodiny odležet, aby nám těsto nakynulo.
  4. Těsto rozdělíme na 8 částí. Vezmeme si první 4 díly a na pomoučněném válu z každého dílu uděláme dlouhý pramen. Z takto vytvořených 4 pramenů upleteme spodní část vánočky (přesný návod na pletení třeba na youtube).
  5. Položíme na plech a potřeme vajíčkem.
  6. Vezmeme si další 3 části, uděláme z nich 3 prameny a upleteme druhý cop, která dáme na tem první. Opět potřeme vajíčkem.
  7. Poslední díl vyválíme na samostatný pramen a ten dáme nahoru na vánočku.
  8. Potřeme vajíčkem, vánočku zajistíme ze shora špejlemi a opět přikryjeme utěrkou.
  9. Na plechu necháme ještě cca hodinu vykynout a poté pečeme v troubě na 170 °C dozlatova (asi 50 minut)

Tipy na závěr

  • Pokud máte rádi rozinky, můžete je do vánočky přidat (u nás je moc nemusíme, tak jsem nedávala).
  • Vánočka není nějak extra sladká, což nám ale nevadí, protože si na ní často dáváme máslo a marmeládu, která to osladí. Pokud ji ale jíte rádi suchou, klidně přidejte do těsta více cukru nebo ji pocukrujte, jak bude upečena.
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments