Vánočku u nás peče už spoustu let babička a protože ji fakt umí, tak jsem nikdy neměla motivaci ji sama zkoušet. Letos jsme si ale pro ní nestihli dojet, a tak jsem se v rámci Vánoc rozhodla, že ji prostě zkusíme sami. A světe div se, není vůbec špatná. Navíc je vhodná i pro děti od 1 roku.
Co budete potřebovat
- 500 g špaldové mouky hladké
- 70 g třtinového cukru
- 1 balíček sušeného droždí
- 250 g vlažného mléka
- 80 g změklého másla
- 2 vejce
- 3 špetky mleté vanilky (není nutné)
- nastrouhaná kůra z bio citrónu
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- mandle na posypání
Postup
- Do mísy dáme špaldovou mouku, třtinový cukr, sušené droždí, mletou vanilku, trošku nastrouhané kůry z bio citronů, špetku soli a zamícháme.
- Přidáme vlažné mléko, rozpuštěné máslo, vajíčka a vypracujeme těsto.
- Přikryjeme utěrkou a necháme 1-1,5 hodiny odležet, aby nám těsto nakynulo.
- Těsto rozdělíme na 8 částí. Vezmeme si první 4 díly a na pomoučněném válu z každého dílu uděláme dlouhý pramen. Z takto vytvořených 4 pramenů upleteme spodní část vánočky (přesný návod na pletení třeba na youtube).
- Položíme na plech a potřeme vajíčkem.
- Vezmeme si další 3 části, uděláme z nich 3 prameny a upleteme druhý cop, která dáme na tem první. Opět potřeme vajíčkem.
- Poslední díl vyválíme na samostatný pramen a ten dáme nahoru na vánočku.
- Potřeme vajíčkem, vánočku zajistíme ze shora špejlemi a opět přikryjeme utěrkou.
- Na plechu necháme ještě cca hodinu vykynout a poté pečeme v troubě na 170 °C dozlatova (asi 50 minut)
Tipy na závěr
- Pokud máte rádi rozinky, můžete je do vánočky přidat (u nás je moc nemusíme, tak jsem nedávala).
- Vánočka není nějak extra sladká, což nám ale nevadí, protože si na ní často dáváme máslo a marmeládu, která to osladí. Pokud ji ale jíte rádi suchou, klidně přidejte do těsta více cukru nebo ji pocukrujte, jak bude upečena.