RECENZE: Nesladkář – Betlém

Minulý rok jsem vám tady představovala novinku na trhu – Nesladkář, což je adventní kalendář bez sladkostí. Na děti místo dobrůtek čekají různé zábavné úkoly, zjistí zajímavosti o našich svátcích a zvycích a vytvoří si navíc krásné leporelo.

První Nesladkář byl na téma farmy. Letos přibyl les a Betlém. My jsme se rozhodli vyzkoušet druhé uvedené, protože přeci jen Betlém mi přijde jako velký symbol Vánoc a budu jen ráda, když ho Beky trošku lépe pozná.

Každá Nesladkář je tvořen kalendářem a velkoformátovým leporelem. Jinak tomu není ani u Betlému.

Kalendář

Kalendář je velký jako formát A4, má měkké stránky a dá se otáček a přidělat na zeď. Je tedy hodně podobný klasickým nástěnným kalendářům.

Nesladkář začíná (stejně jako jiné adventní kalendáře) od 1. prosince. Na úvodní stránce najdete vždy datum, kdo má svátek (jméno mohou děti doplnit samy), co jméno znamená a kolik dní zbývá do Vánoc (opět doplňují děti). Můžete si také přispat, co vás tento den čeká a jaké máte plány.

Na zadní straně je uvedena krátká informace k tématu Betléma (například o městě Betlém, kometě, kdo byl Josef či Maria, co dělá pastýř, kovář či truhlář, krátká charakteristika zvířátek, které mohly být v Betlémě – kráva, osel či ovečka apod.). Poté následuje jednoduchý úkol, který je většinou spojený i s nějakým doplněním do leporela – děti různě dokreslují postavičky a věci, hledají, co už je znázorněno aj.

V závěru kalendáře děti najdou další obrázky, které si mohou vybarvit, a nechybí ani řešení úkolů. Jsou zde také uvedeny vánoční zvyky a pravidla ke hře Bingo, která je součástí leporela.

Leporelo

Leporelo je také velikosti A4 a má celkem 8 hrubých stránek. První stránka leporela je úvodní a totožná s tou, která je na kalendáři. Na zadní stránce pak najdete informaci o tom, co to nesladkář vlastně je a jak ho lze využít.

Dále zde najdeme již zmíněnou hru Bingo, která má krásné obrázky, které vypadají, jako by je právě někdo nakreslil. Na vedlejší stránce je pak také seznam vánočních zvyků, které si mohou děti odškrtnout, jakmile je splní.

Hlavní náplní leporela je ale obrázek, který děti postupně dotvářejí. Obrázek se rozkládá na 4 stránkách. Jedná se v podstatě o Betlém a jeho bezprostřední okolí, kde děti postupně doplní například hlavní postavy, zvířata, kometu, hvězdy, svíčky a mnoho dalšího.

Cena a dostupnost

Nesladkář můžete zakoupit na oficiální stránkách www.nesladkar.cz. Celá sada (kalendář a leporelo) vychází na 549 Kč.

Celkové hodnocení

Nesladkář má zajímavou myšlenku – pomáhá dětem odpočítávat čas do Vánoc, a přitom je i zabaví a něco nového naučí. To se mi líbí mnohem víc, než dát dítěti čokoládový kalendář a hotovo. Navíc podporuje společné trávení času s rodiči – všichni si mohou společně večer sednout, přečíst zajímavost, splnit úkoly a připravovat se tak na Vánoce.

Téma Betlému je krásně zpracované – děti se každý den dozvídají něco nového o hlavních postavách, zvířátkách i symbolech. Nesladkář je nezahltí nějakou odbornou teorií, přesto ale děti získají lepší představu, co se v Betlémě vlastně stalo a kdo tam byl.

Leporelo je hodně velké a pevné, takže vám klidně poslouží i po Vánocích. Můžete do něj kreslit či lepit a vytvořit si tak vlastní knížku.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments