ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Vagonářské muzeum (Studénka)

Ve Vagonářském muzeu ve Studénce jsem byla jako malé dítě, takže jsem už nepamatovala, jak to tam vypadá. A nebyla jsem si ani jista, jestli to vůbec bude pro ty dvě naše cácorky (3 rok, 4 měsíce). Ale rozhodli jsme se to vyzkoušet. Jak návštěva dopadla?

Co v muzeu najdete

V nejvyšším patře čeká na návštěvníky výstava s názvem historie dopravy. Najdete tady třeba osobní vůz koněspřežné dráhy nebo historické vlakové vozy osobní i nákladní (samozřejmě jen zmenšené modely). Dále nechybí informativní tabule, kde se dozvíte, jak se vyvíjela doprava – od koněspřežných až po vlakové. A zajímavé jsou také historické sedačky z osobních vlakových vozů.

O patro níž je expozice věnující se historii Vagónky ve Studénce, která je ve městě dodnes (jen pod jiným názvem). Opět zde najdeme různé modely historických vlaků a také doplňující informace a fotografie. Dokonce se zde i dozvíte, jak vypadal tatra dům, který byl určen pro zaměstnance.

V prvním patře najdete kromě pokladny historický sál s modelovou železnicí. Jedná se o několikametrovou krajinu, kde jezdí hned několik vláčků. Zde jsem se zdrželi asi nejdéle – Beky se líbilo sledovat vláčky. Sem tam dokonce zastavily, takže jsme si je mohli pořádně prohlédnout.

Ve vedlejší místnosti byla pro děti malá hernička, kde samozřejmě nechyběly různé aktivity a hry s vláčky.

Praktické informace

Muzeum sídlí v zámku ve Studénce (Moravskoslezský kraj). Kromě vláčků si tak můžete odpočinou i v zámecké zahradě. Případně kousek vedle je Jarošův statek, kde se děti mohou povozit na koníkovi a můžete si prohlédnout různá zvířata.

Vagonářské muzeum se rozkládá na třech patrech. Schody jsou zde úzké a točité, takže s kočárkem určitě neprojdete. My jsme šli se šátkem, a to nebyl problém. Parkování je možné přímo před zámkem.

Celkové hodnocení

Vagonářské muzeum ve Studénce je vhodné spíše pro dospělé, kteří zde zjistí plno zajímavých informací a také si mohou zavzpomínat, protože některé vlaky či vybavení si budou určitě pamatovat.

Pro jednou by ale mohlo zabavit i děti. U nás Beky bavilo se na vláčky dívat, ale vše měla projité během pár minut. Takže nějaké čtení textů u nás nehrozilo. Od jezdících vláčků jsme ji ale nemohli odtrhnout a také v herně by určitě dokázala zůstat déle (bohužel jsme ale přišli hodinu před zavírací dobou, tak si nemohla hraní pořádně užít).


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě.Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments