ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Hrad Likava (Liptov, Slovensko)

Hrad Likava se nachází kousek od Ružomberka. Dle dostupných informací je to krátká procházka, a tak jsme se rozhodli ho s dětmi navštívit. A to v březnu, v rámci našich cest po Slovensku.

Hrad Likava s dětmi

Na internetu jsem dohledala, že hradní sezona začíná až později, ale na organizované prohlídky nás stejně ještě moc neužije, tak jsme se vydali na místo i tak. Bohužel jsem mylně myslela, že bude přístupné alespoň nádvoří, což se nestalo.

Při příchodu nás přivítala zamčená hradní brána, takže jsme se do hradu vlastně ani nedostali. Ale pro představu popíšu alespoň naši cestu.

Když jsme přijeli k oficiálnímu parkovištu v obci Likavka, které se nachází kousek pod hradem, zjistili jsme, že z důvodu stavby silnice je uzavřené. Našli jsme naštěstí jedno místo nedaleko místních domků. Ale přijet nás víc, tak nevím, kde bychom stáli.

Každopádně od zmíněného parkoviště je cesta skvěle značená, a to díky cedulím Hrad Likava. Pár metrů jsme šli okolo rodinných domů, poté pod mostem, co se staví pro nově vznikající dálnici. A poté jsme se už dostali na lesní cestu a po červené jsme pomaličku stoupali vzhůru.

Cesta není uplně uzpůsobena pro kočárky. I když je po většinu trasy stoupaní hodně pozvolné, jde se přes různé kořeny stromů. Ke konci jsou pak i přírodní schody, které jsou poměrně vysoké, že jsme tříleté Natálce museli pomoci. Jinak ale sedí, že je trasa krátká. Od auta necelé 2 kilometry, které jsme ušli přibližně za něco málo přes půl hodiny. A to jsme šli pohodlným tempem.

Do hradu se tedy dostanete pouze v období, kdy je oficiálně otevřený. Takže fotky zevnitř nemám. Tak alespoň něco málo od brány…

Celkové hodnocení

Cesta na hrad je velmi dobře značená a krátká, takže ji snadno zvládnout i menší děti. Po většinu cesty jsem si říkala, že snad ani nejdeme na kopec, protože bylo stoupání minimální. Na konci nás čekalo pár náročných schodů. Náročných hlavněkvůli svým nerovným terénem a výškou. Ale byl to jen velmi krátký úsek a poté už jsem se ocitli před hradem.

Pokud budete v okolí Liptova a budete mít čas pouze na krátký výlet, hrad by vás mohl zaujmout.

Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments