ČTENÍ: Toníkův zlý sen

Pláč, strach, rozrušení, beznaděj uprostřed noci… Noční můry u dětí zažil asi nejeden rodič. Jak proti nim bojovat? Jak se jich zbavit? To řešili i rodiče malého Toníčka. Nakonec jim pomohla babička.

Kniha obsahuje příběh vhodný pro děti. Zároveň ale dává inspiraci rodičům, jak řešit noční můry. Autorem knihy je finský psychiatr, terapeut a kouč, který je mezinárodně uznávaným odborníkem. A kromě příběhu zde najdete i pár stránek teorie a praktických rad z oblasti nočních děsů.

Obsah knihy

Toník se poslední dny trápí a nechce spát. Když totiž usne, má sen, ve kterém se na něj řítí obří náklaďáky.

Když mu pak maminka s tatínkem oznámí, že bude spát večer u babičky, protože jdou pryč, rozpláče se. Rodiče chtějí tedy babičce o problému říct, jenže to nestihnou. Tak to řekne babičce alespoň sám Toník.

Babička pak přichází se zajímavou myšlenkou – sny nejsou špatné. Jen se někdy probudíme dříve, než zjistíme, jak skončí. A společně s Toníkem pak přemýšlí, jak by mohl končit i jeho sen, aby byl dobrý. Co by se mělo stát? Kdo by se tam měl objevit? Toník je tak nadšený z vymýšlení, že si až přeje, aby se sen znova objevil.

Když se ho ráno babička zeptá, jestli se opět náklaďáky objevily, Toník zavrtí hlavou. Babiččina rada zafungovala….

Na závěr knihy autor přidává pár informací pro rodiče – co jsou to noční můry? Jak vznikají? Jak s nimi pracovat?

Formát knihy

Kniha je čtvercového tvaru, trochu menší než formát A4. Má pevné desky, je tenká a lehká.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Portál nebo Knihy Dobrovský. Stojí 205-229 Kč, ale pokud narazíte na akci, lze ji pořídit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha obsahuje příběh o Toníkovi, kterého trápí zlé sny. Rodiče si neví rady, jak mu pomoci. Naštěstí ale přijde babička se zajímavou myšlenkou, jak se jich zbavit. Společně její metodu vyzkouší a zlé sny jsou pryč!

Příběh je krátký, napínavý a obsahuje velké barevné ilustrace. Nejvíce se mi ale líbí, že je doplněn o komentář a praktické rady i pro rodiče. U nás se naštěstí noční můry ještě neobjevily. Ale pokud ano, určitě se ke knížce vrátíme. Prozatím ji čteme „jen“ kvůli zajímavému příběhu.

Kniha je vhodná pro děti od 3 do 6 let.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Ben Furman
Ilustrace: Mathias Weber
Rok vydání: 2020
Rozměr: 248×245 mm
Hmotnost: 387 g
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments