RECENZE: PUK® plena

Když jsem před třemi lety začala látkovat Beky, počítala jsem s tím, že si bohatě vystačím s klasickými čtvercovými plenami. Jenže ty se musí skládat a přiznám se, po čase mě to přestalo bavit a najít si čas bylo horší a horší. Navíc se se čtverci na cestách špatně manipulovalo a aby savost stačila, tak se musely vycpat, což pak dělalo velký zadeček.

Látkování jsem se ale nechtěla vzdát, a tak jsem vyzkoušela pár dalších typů látkových plen. A při tom jsem narazila na PUKy, které jsme si oblíbili tak, že jsme pak látkovali hlavně s nimi. A jak se měla narodit Naty, tak jsem jen dokoupila pár novorozeneckých PidiPUKů a máme výbavu hotovou.

Vlastnosti plenek PUK/ PidiPUK

Puky se dělají ve dvou velikostech – novorozenecký PidiPUK a klasický PUK. Novorozenecká plenka vydrží až do 9 kg, takže je Beky měla dobré skoro rok. Klasický je pak oficiálně od 4 do 15 kg. Dá se ale krásně zahnout a upravit dle proporcí dítěte, takže pokud nemáte vyloženě malé a drobné miminko, klidně si vystačíte pouze s klasikou.

Pleny jsou vytvořeny z bambusového froté, díky čemuž jsou na omak tenké, krásně jemné, jsou savé a hlavně hodně rychle schnou, což byla jedna z hlavních věcí, o co jsem se zajímala. Když jsme totiž ještě neměli sušičku, měli jsme v bytě se schnutím problémy (nebylo kde, trvalo to dlouho apod.). PUKy ale byly během chvíle připravené na použití. Tím, že nemají gumičky, tak se mohou klidně sušit i na topení.

PUKy i PidiPUKy se dělají v jednobarevném provedení nebo vzorované, kdy je horní vrstva z bavlny. Mi se líbily jednobarevné, tak máme většinu výbavy z nich. Ale pro parádu jsem koupila i vzorovaný.

PUK plena se dělá také ve verzi určené na noc. Tato varianta je silnější, aby pojmula noční „nálož“. I přesto je ale stále sympaticky tenká. Na zádech není gumička, takže opět nehrozí u zadečku velký přechod a dítěti se tak leží stále pohodlně. Savost nám také hezky stačila, dokonce i ve dvou letech.

Výhody plenek PUK/ PidiPUK

  • Dělají malý zadeček a dítě nemá na sobě velký „balík“, takže se mu dobře pohybuje
  • Jsou savé
  • Rychle schnou
  • Dají se dát do sušičky i na topení
  • Nemají gumičky, takže neotlačují ani nehrozí, že by časem povolily
  • Dobře se s nimi pracuje na cestách

Nevýhody plenek PUK/ PidiPUK

  • Stojícímu dítěti se nasazuje těžce

Skládání plenek

PUKy a PidiPUKy mají dlouhý chobot a ten se dá složit dle potřeb dítěte. U chlapečku je třeba vhodnější navrstvit více látky dopředu, u holek zase doprostřed.

Na zapnutí pleny se dá použít snappi nebo boingo sponka, které mají malé plastové drábky. Ty se o plenu zachytí a drží ji pak hezky na místě. PUKy a PidiPUKy se ale dají používat i bez těchto pomůcek tím, že uši zahnete pod plenku. Nám se ale nejvíce osvědčilo používání se snappkou.

Pokud má dítě ještě PUK velký a nechce se vám kupovat pidiPUK, můžete zahnout uši dozadu, čímž se plenka zkrátí. Pak stačí utáhnout u nožiček tak, aby seděla a je hotovo.

Na obrázcích níže je modrý pidiPUK a zelený PUK. Obě pleny má na sobě Naty ve 2 měsících (cca 4,5 kg) Je pravda, že u zeleného PUKu má na zádech dvojnásob látky, ale tím, že jsou PUKy tak tenké, tak to tolik poznat.

Cena a dostupnost

Plenky můžete zakoupit na různých látkovacích e-shopech nebo přímo u výrobce By Veru. Jednobarevný PUK stojí 469 Kč, barevný 489 Kč. Jednobarevný PidiPUK se dá pořídit za 409 Kč, barevný 449 Kč. Noční PUK je pouze jednobarevný a stojí 559 Kč.

Pokud budete kupovat více kusů, tak u Veru můžete zakoupit i zvýhodněné sady 5+1 zdarma. Nebo pak jedině zkusit štěstí v maminkovských bazarech. PUKY jsou ale oblíbené, a tak jsou často rychle prodané, takže my jsme šli raději do nových.

Celkové hodnocení

PUKY i PidiPUKY jsme si hodně oblíbili a tvoří většinu naši výbavy. Rychle se s nimi naučil i manžel. Drží dobře a i když jsou už používány na druhé či třetí dítě, stále jsou plně funkční (jen už nejsou tak nadýchané).

Na Puky dávám separační plenu, takže nejsou ani moc flekaté. Kdybych chtěla, určitě je i dobře prodám, protože na rozdíl od jiných kalhotkových plen nemají gumičky a není zde, nic, co by se vytahalo nebo popraskalo. Investice se tedy rozhodně vyplatila.

Na plenky je samozřejmě nutné dát svrchní kalhotky, které můžou být od jakéhokoli výrobce (podrobněji k problematice látkování zde).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments