KNIHA: Jeden rok v životě včely

Máte doma malého zvědavce, který se zajímá o přírodu? Nebo milovníka medu? Pak by vám neměla ujít kniha Jeden rok v životě včely.

Najdete v ní totiž vše podstatné o tom, jak včely žijí, co dělají v různých ročních obdobích, co je to vlastně med a mnoho dalšího. Nechybí samozřejmě ani spousta obrázků a jednoduchá vysvětlení, protože kniha je přeci jen určena primárně dětem.

Obsah knihy

Kniha je rozdělena do 4 kapitol. V té úvodní se děti dozví, proč včely milují květiny, co s nimi dělají a proč jsou vlastně užitečné. V další části se pak podrobněji zaměří ne svět včel. Jak to vypadá ve včelích úlech? Kdo tam žije? Jak vypadá královna, trubec či dělnice? Jak včely vlastně rostou?

Pro lepší názornost jsou používány barevné ilustrace a obrázky v životní velikosti.

A kromě toho v knize najdete i přehledné info boxy, třeba o jednotlivých druzích včel.

V knize je podrobně popsána role matky a otce. Jak vypadají, jak žijí, co je pro ně typické?

Často se říká přirovnání, že je někdo pilný jako včela. Co tedy včelky všechno dělají?

Na závěr kapitoly jsou pak uvedení žijící příbuzní včel, například čmelák, vosa, sršeň aj.

Další část se zaměřuje na včelí rok. Co je pro každé období typické? Kdy se včely rojí, kde se vyrábí med a proč tomu tak je?

Kromě zajímavých informací nechybí ani různé recepty s medem, které si můžete doma vyzkoušet.

Poslední kapitola nese název včely a lidé. Dozvíte se v ní informace hlavně o medu a dalších včelích produktech, které se využívají už po staletí. Zjistíte také, jaký je rozdíl mezi konvenčním a bio medem nebo co můžete udělat pro dobro včel přímo vy.

Formát knihy

Kniha má netradiční čtvercový formát. K tomu pevné desky a stránky z tvrdého papíru, takže zvládne hravě i dětské zacházení. Je také celkem lehká a dobře se drží v ruce.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v e-shopu Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 298 Kč. Pokud ale použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Kniha přináší základní i doplňující informace ze života včel. Vše je ale zpracováno zajímavou a netradiční formou, takže zaujme nejen milovníky včelařství, ale také naprosté laiky z řad dětí i dospělých. Vše je doplněno o ilustrace, které jsou rovněž povedené a včely na nich vypadají jako živé. Fotky jsou velké, barevné, což jen dokresluje krásné grafické zpracování celé knihy.

Kniha je vhodná od 6 let. Nemá moc stránek, ale i tak je obsahově hodně bohatá a najdete v ní vše podstatné. Jsem ráda, že jsme díky spolupráci s Nakladatelstvím Kazda mohli do knihy nahlédnout, protože je to zase něco jiného, než máme běžně doma. A přitom se jedná o tak krásný kousek….


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: David Gerstmeier, Hannah Götteová, Tobias Miltenberger
Rok vydání: 2020
Rozměr: 200×220 mm
Hmotnost: 460g
Počet stran: 72
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments