ČTENÍ: Pravdivý příběh o prasátku

Pohádkový příběh o malém prasátku Miriam je dojemný a svým způsobem i poučný. Hlavní hrdinka totiž zjišťuje, že každý tvor je jiný, což ale nemusí být špatně. Může to být naopak přednost, stačí jen odlišnosti správně využít. Podaří se to i malé Miriam?

Obsah knihy

Líza a Petr jsou postarší pár, který nikdy neměl děti. Ale v podstatě jim ani nechybí. Jenže jednoho dne najdou v lese malé prasátko, které je samotné, pláče, je mu zima, a tak ho vezmou k sobě domů. Pojmenují ho Miriam a začnou ho vychovávat jako člověka.

Miriam je hodně zvídavé prasátko a stále se na něco ptá. Líza s Petrem se tedy rozhodnou, že jí pošlou do školy. Lidské, kde chodí další děti.

Malé prasátko je nadšené. Kamarádi s holkami i kluky a dokonce se zakouká do chlapečka Rafaela. Jenže ten si vybere jinou holčičku. A Miriam řekne, že se do ní nemůže zamilovat, protože je přece úplně jiná než oni.

Miriam si do té doby rozdílů nevšímala. Nyní je ale moc smutná a vyptává se maminky, proč je jiná. Ta ji prozradí tajemství o tom, kdo vlastně Miriam je…

Formát knihy

Kniha je čtvercového tvaru, menší než formát A4. Má pevné desky, je tenká a lehká.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Portál nebo Knihy Dobrovský. Stojí 223-249 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete pořídit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha nabízí netradiční příběh o prasátku, které si osvojuje chování jako člověk. Učí se mýt zuby, mluvit, způsobně jíst a také začne chodit do školy. Zde ale zjistí, že není to, za co se celý život pokládalo…

Jedná se o dojemnou pohádku, kde nechybí radost ani zklamání. Nakonec ale vše dobře dopadne – prasátko si uvědomí, že i když je jiné, je vlastně rádo za to, že žije u lidí a má se dobře. Je totiž výjimečné a ještě všem ukáže.

Celá kniha je doprovázena krásnými a milými ilustracemi. Musím říct, že ty mě zaujaly už při prvním prolistování, protože jsou opravdu kouzelné. Nejsou přímo dětské, navíc nejsem ani fanouškem disproporčních znázornění, ale přesto mají něco v sobě a rády je s dcerou přihlížíme.

Co mě trošku zarazilo byl úplný závěr knihy, kdy jen prasátko prosilo maminku, aby neříkala pravdu o jeho životě tatínkovi. Tuto pasáž jsem musela číst 2x, abych ji pochopila. Čekala jsem spíše podrobnější zpracování, co třeba bude dál, jak se bude příběh vyvíjet a podobně a ne takové useknutí.

Kniha je vhodná pro děti od 4 do 6 let.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Emilie Chazerand
Ilustrace: Amandine Piu
Rok vydání: 2020
Rozměr: 218×215 mm
Hmotnost: 395g
Počet stran: 48
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments