KNIHA: Muzikálové pohádky

Díky spolupráci s Nakladatelstvím Grada přináším recenzi na další novinku. Tentokráte ale vhodnou hlavně pro vedoucí dětských kolektivů. Kniha Muzikálové pohádky totiž přináší hudební zpracování tří pohádkových příběhů. Jedním je známé vyprávění o Sněhurce, další dvě pohádky jsou pak podle knih populární autorky Zuzany Pospíšilové.

Celý projekt má na svědomí Základní umělecká škola v Bílovci., která podle knihy secvičila také několik divadelních představení, která slavila velký úspěch.

Obsah knihy

V knize najdeme 3 pohádkové příběhy – Eulálie (na motivy knihy Čarodějnice z Eulálie), Lumpíček a Rošťanda (na motivy stejnojmenné knihy) a Sněhurka. U každé pohádky je zmíněn nejen text celého muzikálu, ale také noty ke všem písním a fotografie z představení.

Cílem knihy je umožnit různým dětským kolektivům a sdružením, aby si mohli muzikály samy nacvičit a zahrát. Kniha ale potěší určitě i rodiny s dětmi, které si rády zpívají, protože si mohou pohádky nejen číst, ale také zpívat.

Na úvod každého muzikálu je krátké povídání, o čem vlastně příběh je. Následuje pak charakteristika postav, které v muzikále vystupují.

Poté už začínají texty písní, které jsou doprovázeny obrázky. Na těch jde krásně vidět, jak postavy vypadaly, co měly oblečené a podobně, takže si z toho snadno odvodíte, jaké kostýmy jsou třeba vhodné.

Jako poslední je uveden notový zápis ke všem písním, a to včetně akordů.

Na podobném principu je pak zpracovaná i druhá pohádka – Lumpíček a Rošťanda.

Poslední muzikál se zaměřuje na pohádku o Sněhurce. Příběh je sice podobný tomu, co asi mnozí z nás znají, ale zpracování je opět originální, včetně písniček.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4. Má měkkou vazbu a relativně hodně stránek, protože každá píseň je pro přehlednost na samostatné stránce.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Grada. Cena je 209 Kč (kniha ale bývá často ve slevě, takže za ní můžete zaplatit mnohem méně).

Celkové hodnocení

Kniha přináší vše podstatné pro to, abyste si mohli muzikál sami zahrát, což se mi moc líbí. Jsou zde texty, hudební doprovod i další podrobnosti. Takže stačí jen sehnat pár lidí a můžete začít trénovat.
Trochu škoda, že ke knížce není možné zakoupit i CD, kde by byly písničky nahrané. Případně že není možnost shlédnout v elektronické podobně celé představení. Chtěli jsme původně jít do divadla, když se hrála zrovna Eulálie, protože to nemáme daleko. Ale bohužel jsme byli zrovna nemocní, takže jsme se tam nedostali. A písničky proto neznáme, takže by se nám určitě hodila ukázka. Ale vzhledem k tomu, že premiéa byla teprve před měsícem, tak se toho možná dočkáme časem.

Každopádně od osob, které na představení byly, jsem slyšela jen chválu. Tak snad s nám ještě někdy zadaří a nějaký muzikál z této knihy ještě uvidíme.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments