KNIHA: Vánoční příběhy

Švédskou spisovatelku Astrid Lindgrenovou budete možná znát díky jejím knihám Děti z Bullerbynu, Pippi Dlouhá punčocha či mnoha dalším. Já bych vám dnes ale ráda představila něco trochu jiného, a to sbírku vánočních příběhů.

Obsah knihy

V knize se čtenáři setkají s hrdiny, které možná budou znát – s Lottou z Rošťácké uličky, kamarády z Bullerbynu, Madynkou a dalšími postavami. Poznají také zcela nové, například Kajsu Nebojsu. Kniha totiž přináší jak známé příběhy, tak novinky. A vše přitom spojuje jedno – zaměřují se na Vánoce.

Nad krajem zavládly mrazy a Vánice

V prvním příběhu se setkáváme s Madynkou a Lízou, které se chystají na Vánoce. Jednoho rána zjistí, že zamrzl potok, a tak vyrazí klouzat po řece. Dokloužou až na statek Jabloňovku a jsou tak unavené, že se jim ani nechce na cestu zpět…

Máme se tak krásně, když jsou Vánoce

Lotta se svými dvěma sourozenci nakupují dárky, připravují Štědrovečerní večeři a nakonec přijde i vánočních skřítek s nadílkou. Přinese dětem to, co si přáli?

Dobrou noc, pane tuláku!

Děti jsou samy doma, jenže nezavřou pořádně dveře, a tak k nim brzo přijde tulák, kterých se po městě potuluje spoustu. I když jim maminka kladla na srdce, ať hlavně tuláky dovnitř nepouští, stráví s nimi večer. Zjistí totiž, že tulák umí spoustu zajímavých věcí…

Podívej, Madynko, sněží!

Opět se dostáváme k Madynce a Líze. Napadně sníh a holky nadšeně vyrazí ven, aby si sněhu pořádně užily. Jenže další den má z toho Madynka teplotu, a tak nemůže jít nakupovat dárky s Lízou a Alvou, což ji moc mrzí…

Lotta umí skoro všechno

Lotta se před Jonášem a Miou vychloubá, že umí vše. Jonáš, který se právě naučil slalom, ji ale odporuje, že slalom jezdit neumí. Lotta se rozhodne, že ho převeze. A jak pojede k tetě s vánočkou a svým plyšovým Míšou, chce potrénovat. Jenže při tom všem prohodí pytle, co má v ruce, a ten s Míšou a Vánočkou skončí v popelnici…

Dále v knize najdeme příběhy jako Brzy budou Vánoce, Vánoce v Bullerbynu, Kajsa Nebojsa pomáhá babičce, Vánoce v chlévě a Jdeme na hostinu k tetě Jenny.

Formát knihy

Kniha je velká jako formát A4, má pevnou vazbu a klasické stránky.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit na bazarech, v antikvariátech nebo jako audiopohádky, které namluvila Libuše Šafránková.

Celkové hodnocení

Vánoční příběhy od Astrid Lindgrenové jsou opět knihou, která je na trhu už spoustu let. Každá kapitola představuje samotný příběh, které na sebe navzájem nenavazují. Text je doprovázen ilustracemi od Heleny Zmatlíkové, což mi hned připomnělo školu a mé čtenářské začátky, kde bylo spoust ilustrací právě od Zmatlíkové.

Příběhy jsou staršího data, takže opět žádná moderna, což by ani tak nevadilo. Spíše mi nesedělo, že jsou většinou vytrženy z jiných knih. Pokud je čtenář nezná, musí se nejprve zorientovat, kdo je kdo. A než to udělá, je po příběhu.

Knihu nedoporučuji, pokud děti věří na Ježíška. Hned v prvních příbězích děti řeší, co koupit rodičům a co by měli rodiče koupit jim, takže by mladší čtenáři mohli pojmout podezření, proč tomu tak je (nebo u nás by bylo aspoň milion otázek, proč kupují dárky, proč je nedonese Ježíšek apod.).

Kniha je oficiálně pro děti od 6 let.


Vydává: Nakladatelství Albatros
Autor: Astrid Lindgrenová
Ilustrace: Helena Zmatlíková
Rok vydání: 2010
Rozměr: 197×225 mm
Počet stran: 120
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments