RECENZE: Jarní tvořivá výzva

V polovině března jsme s Beky absolvovali Jarní tvořivou výzvu od Radky Rubešové, která je určena dětem od 2-6 let. Byl to náš třetí projekt, který jsme od Radky vyzkoušeli. A musím říct, že jsme byli opět hodně nadšení.

Jarní tvořivá výzva byla naplánována několik dní dopředu a shodou okolností vyšla na období karantény, kdy jsme stejně byli především doma, takže jsme měli konečně na tvoření dostatek času. Prvně jsem se bála, jestli vůbec budeme mít potřebný materiál na tvoření, protože obchody se zrovna zavřely a my nestihli ani projít seznam věcí, co bude potřeba. Ale vzhledem k tomu, že tvoření probíhá většinou ze základních výtvarných pomůcek, které najdete běžně doma, úkoly jsme zvládli s přehledem i tak.

Jak tvořivá výzva probíhá?

Výzva začala 16. března 2020 a od té doby každý všední den došla na e-mail jedna výtvarná aktivita zaměřená na jaro či Velikonoce, který byla vhodná pro děti od 2 let. Na počátku jsem byla trochu v rozpacích, jestli to opravdu zvládnout i menší děti, přeci jen Beky měla v době konání 2r9m. Ale vše bylo skutečně naplánované tak, aby mohly i malé děti samy tvořit, takže nebylo třeba se něčeho takového obávat.

Celkem přišlo 12 aktivit. Vyzkoušeli jsme až na výjimky všechny. Na počátku každé aktivity je uvedeno pár rad, jak děti ke tvoření motivovat. Pokud se třeba tvořilo ptačí hnízdo, bylo zde několik tipů, jak dětem hnízdění přiblížit (stavění pelíšků z peřin, hraní na vajíčka a maminky aj.). Kromě tvoření jsme si tak užili i spoustu zábavy.

Poté už následovala samostatná výtvarná aktivita, kde byl uveden potřebný materiál, podrobný postup a také role, jakou má v dané aktivitě rodič (aneb jak s dětmi pracovat). Celá výzva tak byla skvělá i pro mě, protože jsem se učila dávat dítěti více volnosti, vše nachystat předem a pak si jen tvoření užívat.

Témata a aktivity

V Jarní tvořivé výzvě jsme se setkali s těmito tématy:

  • ROZKVETLÉ MAGNOLIE – průhledný obraz do okna
  • PTAČÍ HNÍZDA – kombinovaná technika
  • HAD LEZE Z DÍRY – pohyblivý objekt z papíru
  • VÍTEJ, VESNO – prožitková technika, tuš kombinovaná s krepáky
  • POKLADY VELKÉHO PÁTKU – kombinovaná technika (suchý pastel, vodovky)
  • KŘÍŽOVOU CESTOU – malba
  • VE VAJÍČKU – rezerváž klovatinou
  • PTÁČCI NA KOLÍČKU – papírové tvoření
  • PAMPELIŠKY – kombinovaná technika (pastel, klovatina)
  • TRAVIČKA ZELENÁ – škrobák
  • SEJEME SEMÍNKA – prožitková technika + květináček s osením
  • VYŠÍVANÉ KRASLICE – vajíčka z plsti

Celkové hodnocení

Celá Jarní tvořivá výzva byla skvěle a profesionálně vytvořena. Myslela jsem, že dostaneme jen návod, jak tvořit. Ale obsahovala i různé další doporučení pro tvoření, tipy na doplňkové aktivity s dětmi a podobně, takže téma bylo zpracované opravdu komplexně a hezky. Bylo vidět, že to nevytvořil jen nějaký neznalec na koleně, ale že je to od člověka, který ví, jak s dětmi pracovat. Takový projekt jsem v Česku ještě neviděla, takže jsem ráda, že jsem na Radku Rubešovou narazila.

Tvoření nás hodně bavilo. Aktivity byly jednoduché, netradiční a přesto byl výsledek na pohled krásný. Ocenila jsem hlavně, že nemusím sama něco vymýšlet. Stačilo se podívat ráno na e-mail a člověk měl hned plán a přesný návod. Navíc k aktivitám se člověk může kdykoli vrátit.

K tvořivé výzvě byla vytvořena i facebooková skupina, kde se mohl člověk zeptat, pokud mu bylo něco nejasného. A samozřejmě se také mohl pochlubit výtvorem. Do této skupiny byl vstup jen pro lidi, kdo si Jarní tvořivou výzva zaplatili (stála 299 Kč). Paralelně ale funguje také bezplatná skupina, kterou Radka vede – Tvoříme s prožitkem, kde najdete spoustu další inspirace na výtvarné hrátky s dětmi.

Pokud si nejste jisti, jestli je takové tvoření pro vás a vaše děti, můžete vyzkoušet Tvořivou výzvu zdarma (informace zde), v rámci které vám přijde nezávazně na e-mail 5 výtvarných aktivit. Jinak doporučuji sledovat skupinu Tvoříme s prožitkem, kde se objevují aktuální projekty (například bezplatná výzva Velikonoční přání 5x jinak) i různé další tipy.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments