HRANÍ: Den a noc (smart games)

Hra Den a noc je hodně populární a dlouho jsem o ní uvažovala. Jedná se o logickou dřevěnou hru, která rozvíjí představivost, podporuje logické myšlení, pomáhá při učení barev a je navíc vhodná i pro nejmenší. Přišlo mi ale škoda za ní dávat tolik peněz, protože jsem se bála, že nám moc dlouho nevydrží.

Pak jsem zjistila, že se dá snadno zakoupit i na Aliexpress a bylo rozhodnuto. Hru jsem objednala a byla jsem zvědavá, jak obstojí v porovnání s českou verzí, se kterou jsme se setkali na festivale i u známých. A byla jsem moc potěšena, že až na drobnosti je hra skoro stejná!

Obsah balení

  • dřevěný stojánek s třemi tyčemi
  • 10 dřevěných kostek
  • sešit se zadáním a řešením

Pravidla hry

Děti 18-36 měsíců

  1. Nachystejte dětem stojánek a kostky a nechte je, ať zkouší nasazovat dřevěné kostky na sloupečky dle svého uvážení.
  2. Touto jednoduchou aktivitou rozvíjí vlastní představivost, jemnou motoriku a také se tím podporuje koordinace rukou a očí.

Děti od 3 let

  1. V knížce se zadáním si najděte obrázek, který budete skládat. Menším dětem doporučuji barevnou variantu (den). Pokud chcete těžší obtížnost, můžete zvolit tmavé obrázky ve fialovém provedení (noc), které jsou vždy na následující straně. Zde už se musíte orientovat jen podle tvarů, takže je to opravdu složitější.
  2. Cílem je poskládat jednotlivé kostky tak, jak je na obrázku. K dispozici je 24 variant pro den a 24 variant pro noc (dohromady tedy 48 zadání).
  3. Po složení si zkontrolujte výsledek s obrázkem v knížce (pokud skládáte variantu noc, můžete otočit o stránku zpět, kde je ten samý obrázek i v barevném provedení).

Srovnání v českou verzí

Dřevěné kostky v čínské i v české verzi jsou téměř totožné. Barvy i velikost mají vesměs stejné, jen se trošku liší jednotlivé vzory – například verze z Aliexpressu má na modré kostce srdíčka, kdežto česká verze kolečka a pod. Ale to jsou jen nepatrné změny, kterých si na první pohled možná ani nevšimnete a na hraní rozhodně nemají vliv.

Větší rozdíl je spíše u knížky – ta je v čínské verzi dělána jako klasický malý sešit (velikost cca 10×10 cm), který se rozevře jako normální kniha. Je sice z pevnějšího papíru, ale pořád je to jen sešitek, který musí ležet. Kdežto u české verze najdete stojánek, který mi přijde více praktický. Ale podstata je konec konců stejná u obou provedení.

Cena a dostupnost

Hru jsem koupila na Aliexpress a vyšla mě na 240 Kč, protože jsem nakupovala v období, kdy číňani slavili nový rok a měli na spoustu svých výrobků slevu. Běžně ji ale koupíte okolo 260 Kč a výše (včetně pošty), což je stále hezká cena. Odkaz ke koupi třeba zde. Pokud by byl už odkaz nefunkční, stačí zadat do vyhledávače „day night block“.

Pokud chcete hru v originálním českém vydání, můžete ji zakoupit třeba na e-shopu Agátin svět.

Celkové hodnocení

Hra Den a noc je zajímavá a řadí se mezi smart games. Na druhou stranu jsou to vlastně i kostky, takže celkové využití je v podstatě širší. Beky ve svých 32 měsících začíná skládat rovnou podle knížky. Sice ji sem tam ještě musím usměrnit, že má třeba jednu kostku obráceně, ale jinak zvládá sama a celkem ji to baví (vydržíme u toho klidně i půl hodiny, což je u nás dost).

Čínská verze má kvalitní zpracování, pestré barvy a opravdu se o tolik neliší od českého provedení. Hra přišla zabalená v krabici, která byla ještě v bublinkové obálce, takže nebyla nijak poškozená. Balíček nám došel za 2 týdny.

Pokud jste ale odpůrci Aliexpress, určitě doporučuji i tu českou verzi. Hra je totiž opravdu pěkná a děti může hodně naučit.

Na obrázku je festivalová česká verze, která je mnohem větší než ta klasická, kterou si můžete zakoupit na českých e-shopech. Takže se neděste, že to je tak velké. Ve skutečnosti má hra na výšku necelých 20 cm. Barvy a tvary jsou ale stejné.


Podrobnosti

— Cena: 240-418 Kč (aliexpress) / 550-740 Kč (ČR)
— Počet hráčů: 1
— Věk hráčů: 1,5 – 5 let
— Doba hraní: 5 minut
— Výrobce: Aliexpress / ČR Mindok

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments