RECENZE: Dováděník

Blíží se léto a s ním i různá dobrodružství, která budou děti zažívat. A proto mám pro vás tak trochu jinou recenzi, a to na knížku Dováděník, kde je pro předškolní děti připravena spousta úkolů, které jim zpříjemní čas venku i vevnitř. Díky aktivitám také poznají nové věci a vyzkouší, co možná ještě nezažily.

Jedná se v podstatě o knihu a album v jednom, takže vám pak zůstane i něco na památku. Budete totiž zaznačovat zážitky a k nim přidávat fotografie přímo z akce.

Obsah knihy

Kniha je rozdělena do tři základních části – dovádění doma, dovádění venku a dovádění ve městě. Každá aktivita se rozkládá na dvojstránce – najdeme zde název, který v podstatě vystihuje, co má dítě udělat. K tomu je vždy krátká básnička a pak prostor pro zápis – kde jsme úkol splnili, kdy, s kým a jaké to bylo.

Kromě popisu jsou na každé stránce malé ilustrace k danému tématu. Na druhou stránku si pak mohou děti nalepit fotku, jak úkol plní.

V první části najdeme dovádění doma. Konkrétně jsou zde úkoly jako postavit věž z kostek, užít si vanou plnou pěny, jíst sám, bubnovat na hrnce, dělat velikánské bubliny, legrační obličeje…

V druhé kapitole zaměřené na dovádění venku jsou pro děti připraveny aktivity jako natrhat kytici, opéct buřty, postavit hrad z písku, stanovat, pouštět draka, postavit sněhuláka, sáňkovat…

Poslední oddíl nese název dovádění ve městě a přichystány jsou úkoly jako vyrazit na piknik, jet na kole, sklouznout se, vyrazit na pouť, karneval nebo třeba výlet vlakem…

V úvodu knihy mohou děti vyplnit také krátké informace o sobě (jméno, datum narození, fotografii), aby se i po letech vědělo, čí kniha je.

Formát knihy

Kniha má kroužkovanou vazbu, aby se do ní daly nalepit fotografie a snadno se pak zavřela. Úvodní a zadní strana jsou z pevného kartonu, ostatní jsou pak z klasického tvrdšího papíru, díky čemuž je celý Dováděník celkem odolný proti poškození. Součástí je také praktická gumička, která knihu stáhne (což se hodí hlavně jak bude plná fotografií).

Cena a dostupnost

Knihu můžeta zakoupit na oficiální e-shopu Dováděník aneb zážitky pro předškoláky | Dováděník, kde ji mají za 499 Kč.

Celkové hodnocení

Dováděník přináší 33 zábavných úkolů, které budou děti provázet po celý rok. Některé aktivity jsou vhodné jen pro zimu (např. sáňkování, stavění sněhuláka), jiné zase na léto (např. stanování). Kniha tak není pouze na prázdniny, ale vydrží déle.

Kniha má krásné pastelové ilustrace. Každá kapitola je navíc barevně odlišena (fialová, modrá, žlutá). Zapisovaných údajů není mnoho, pokud ale máte rádi podrobnější popisy, v knize je dostatek místa, abyste si je sami doplnili. Fotografii pak můžete nalepit lepidlem nebo použít fotorůžky.

Úkoly z knihy jsou jednoduché a běžně dostupně pro děti z vesnice i města. Věkově je Dováděník vhodný pro předškoláky, ale chystá se také varianta pro školáky (když na stránce autorky KONTAKTY | Dováděník vyplníte e-mail, přijde vám informace, jakmile bude kniha na světě).

Kromě knížky se autorka angažuje také ve světě zábavy pro děti – na Facebooku a Instagramu Dováděníku najdete spoustu inspirace na společné trávení volného času a nechybí ani různé tvořivé nebo pohybové výzvy.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments