Máte rádi nadýchané buchty, které provoní celý dům? Pak zkuste tento jednoduchý perník. Buchta je krásně vláčná, moc se nedrolí (takže ideální na cesty). A pokud ji chcete ozvláštnit, stačí potřít čokoládou nebo marmeládou.
Perník je ve zdravější verzi, takže je vhodný i pro děti od 1 roku (v tomto případě jsem ale ničím už nemazala).
Co budete potřebovat
- 200 g špaldové mouky
- 100 g mletých ovesných vloček
- 30 g kakaa nebo karobu
- 1/2 hrnku třtinového nebo kokosového cukru
- 400 ml mléka
- 4 vejce
- 1 kypřící prášek do pečiva nebo perníku
- 2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky skořice
- dle chuti: marmeláda na potření, kokos, čokoláda nebo citronová poleva na polití…
Postup
- Ve větší misce si smícháme špaldovou mouku, ovesné vločky, kakao nebo karob, cukr, kypřící prášek, perníkové koření a skořici.
- V menší misce metličkou vyšleháme mléko a vejce.
- Mokré ingredience nalejeme v suchým a pořádně zamícháme.
- Vylijeme na plech a pečeme na 180 °C asi 30 minut (zkoušíme špejlí).
- Hotovou buchtu můžeme ještě polít čokoládou nebo pomazat marmeládou a posypat kokosem. Ale není nutné – já většinou nechávám jen tak a je to také dobré.
Tipy na závěr
- Perníkové koření se mi nejvíce osvědčilo od Sonnentoru. Je sice dražší, ale stačí ho mnohem méně než klasického a buchtu krásně provoní.
- Pokud máte menší nádobu na pečení než je plech, můžete udělat buchtu z polovičního množství.
- Cukr je možné nahradit medem nebo sirupem (datlový, javorový…)