Když jsme začínali s příkrmy, hledala jsem recept na domácí přesnidávku, která by byla chutná, zdravá, vhodná pro půlroční dítě i dospělého a vydržela by zavařená alespoň pár měsíců. S takovými požadavky bylo hledání celkem obtížné, ale nakonec se podařilo. S trochou inspirace a testování jsme došli k receptu, na který už nedáme dopustit. Je totiž lehký, zdravý a hlavně 100% ovocný, takže žádné přidané cukry nebo puding.
Přesnidávku můžete dělat v různých ovocných variacích. V zimě vyrábíme obvykle hruškové a banánové, v létě se sezónním ovocem pak broskvové, meruňkové nebo třeba jahodové. Základ je ale pořád stejný a jednoduchý. Pojďme se tedy na něj podívat.
Základní verze
Co budete potřebovat:
- jablka
- banán
- voda
Postup:
- Jablka oloupám, odstraním jadřince a dám vařit do hrnec s vodou. Vody nemusí být hodně (na 2 kg jablek dávám cca 300 ml vody). Vařím do změknutí jablíček, asi 20-30 minut.
- Vše rozmixuji do hladka tyčovým mixérem.
- Přidám banán a opět rozmixuji (obvykle dávám 1 banán na 1 kg jablek, ale prakticky prostě zkouším, jak to chutná a dávám do té doby, než se mi to zdá dostatečně sladké). Banán nám nahradí cukr, takže se už nemusí přidávat. Navíc se tím přesnidávka i krásně zahustí.
- Výsledek nalévám ještě teplý do skleniček a pořádně zašroubuji. Skleničky vyskládám na plech a přidám vodu do 2 cm výšky (aby byly sklenice alespoň trošku potopené). Peču 20 minut na 180 °C.
Jiná příchuť
Co budete potřebovat:
- jablka
- banán
- voda
- ovoce dle chuti
Postup:
- Základem jsou opět jablka, které oloupám, odstraním jadřince a dám do hrnce.
- Přidám ovoce dle vlastní chuti. Ideálně je, aby alespoň polovina obsahu (nebo klidně více) tvořily jablka. Takže dám třeba 1 kg jablek + 1 kg hrušek nebo přes 1 kilo jablek a necelé kilo broskví apod.
- Přidám vodu (opět nemusí být hodně, na 2 kg ovoce cca 300 ml vody). Vařím do změknutí, asi 20-30 minut.
- Dále je postup stejný – rozmixuji, přidám dle potřeby banán, nandám do skleniček a v troubě zavařím.
Dobrý den! Dlouho jsem hledala nějaký recept bez pudinku a přidaného cukru. Tenhle je výborný, i množství vody mi plus minus vždycky sedí. Moc děkuji!
Dobrý den,
tak to mě moc těší, že se povedly a chutnají! 🙂
Dobrý den Klarko, chci zavařovat dle Vašich instrukcí, jen mi není jasné, zda dávám skleničky vickem dolu či nikoliv při zavařovani na plechu? Děkuji Andrea
Dobrý den,😊
Já dávám v troubě normálně víčkem nahoru. Víčkem dolů dávám jen když už dále nezavařuji, ale to si u přesnídávek netroufam. U těch se mi hodí, když třeba i rok vydrží.
S pozdravem,
Klára
Dobry den, recept je super a uz mame nekolik prichuti. 😍Chtela jsem se jen zeptat, zda presnidavky ze seminkovych veci (jahody, maliny, boruvky,…) jeste prozenete pres sitko kvuli seminkum, nebo zda seminky miminkam nevadi. Predem moc dekuji, Jana. ☺️
Dobrý den,
tak to mě moc těší! Přiznám se, že nic necedím. U nás ale holky od prvních příkrům mají stravu mačkanou vydličkou, nikoli zela mixovanou, takže s kousky takový problém neměly (ani z jahod, malin a jiných).
Klára
Parádní recept 😍 děkuji za něj 🥰
Mohla bych přesnídávky normálně i zavařit?
Ano, jde i normálně zavařit 🙂
Dobrý den, jsem čerstvou babičkou a ráda bych pro svou vnučku vyráběla přesnídávky. Přesně takové, jaké jsem našla u Vás…bez cukru a pudinku. Napadlo mě, zda bych nemohla taktéž použít, jako přísadu, či alternativu banánu čerstvého, banánovou mouku a pokud ano, v jakém asi tak poměru. Moc děkuji za odpověď 🙂
Dobry den, chci zkusit. Opravdu pak vydrzi i rok ve sklepu? Ja jen, jak poznam, ze je presnidavka zkazena? Mohu dat pak jeste vickem dolu pro jistotu? Dekuji
Dobrý den,
rok nám bez problému vydržela. Že je špatná lze poznat například podle písně nebo že má kyselý nádech. Ale takovýc jsem měla minimálně (většinou když jsem omyla skleničky ledabyle). Ale určitě je možné položit i víčkem dolů.