RECEPTY: Zdravé přesnidávky pro děti

Když jsme začínali s příkrmy, hledala jsem recept na domácí přesnidávku, která by byla chutná, zdravá, vhodná pro půlroční dítě i dospělého a vydržela by zavařená alespoň pár měsíců. S takovými požadavky bylo hledání celkem obtížné, ale nakonec se podařilo. S trochou inspirace a testování jsme došli k receptu, na který už nedáme dopustit. Je totiž lehký, zdravý a hlavně 100% ovocný, takže žádné přidané cukry nebo puding.

Přesnidávku můžete dělat v různých ovocných variacích. V zimě vyrábíme obvykle hruškové a banánové, v létě se sezónním ovocem pak broskvové, meruňkové nebo třeba jahodové. Základ je ale pořád stejný a jednoduchý. Pojďme se tedy na něj podívat.

Základní verze

Co budete potřebovat:

  • jablka
  • banán
  • voda

Postup:

  1. Jablka oloupám, odstraním jadřince a dám vařit do hrnec s vodou. Vody nemusí být hodně (na 2 kg jablek dávám cca 300 ml vody). Vařím do změknutí jablíček, asi 20-30 minut.
  2. Vše rozmixuji do hladka tyčovým mixérem.
  3. Přidám banán a opět rozmixuji (obvykle dávám 1 banán na 1 kg jablek, ale prakticky prostě zkouším, jak to chutná a dávám do té doby, než se mi to zdá dostatečně sladké). Banán nám nahradí cukr, takže se už nemusí přidávat. Navíc se tím přesnidávka i krásně zahustí.
  4. Výsledek nalévám ještě teplý do skleniček a pořádně zašroubuji. Skleničky vyskládám na plech a přidám vodu do 2 cm výšky (aby byly sklenice alespoň trošku potopené). Peču 20 minut na 180 °C.

Jiná příchuť

Co budete potřebovat:

  • jablka
  • banán
  • voda
  • ovoce dle chuti

Postup:

  1. Základem jsou opět jablka, které oloupám, odstraním jadřince a dám do hrnce.
  2. Přidám ovoce dle vlastní chuti. Ideálně je, aby alespoň polovina obsahu (nebo klidně více) tvořily jablka. Takže dám třeba 1 kg jablek + 1 kg hrušek nebo přes 1 kilo jablek a necelé kilo broskví apod.
  3. Přidám vodu (opět nemusí být hodně, na 2 kg ovoce cca 300 ml vody). Vařím do změknutí, asi 20-30 minut.
  4. Dále je postup stejný – rozmixuji, přidám dle potřeby banán, nandám do skleniček a v troubě zavařím.

Subscribe
Upozornit na
guest
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Hanka
Hanka
2 let před

Dobrý den! Dlouho jsem hledala nějaký recept bez pudinku a přidaného cukru. Tenhle je výborný, i množství vody mi plus minus vždycky sedí. Moc děkuji!

Andrea
Andrea
2 let před

Dobrý den Klarko, chci zavařovat dle Vašich instrukcí, jen mi není jasné, zda dávám skleničky vickem dolu či nikoliv při zavařovani na plechu? Děkuji Andrea

Jana
Jana
2 let před

Dobry den, recept je super a uz mame nekolik prichuti. 😍Chtela jsem se jen zeptat, zda presnidavky ze seminkovych veci (jahody, maliny, boruvky,…) jeste prozenete pres sitko kvuli seminkum, nebo zda seminky miminkam nevadi. Predem moc dekuji, Jana. ☺️

Helena
Helena
1 rok před

Parádní recept 😍 děkuji za něj 🥰
Mohla bych přesnídávky normálně i zavařit?

Zahradnice
Zahradnice
11 měsíců před

Dobrý den, jsem čerstvou babičkou a ráda bych pro svou vnučku vyráběla přesnídávky. Přesně takové, jaké jsem našla u Vás…bez cukru a pudinku. Napadlo mě, zda bych nemohla taktéž použít, jako přísadu, či alternativu banánu čerstvého, banánovou mouku a pokud ano, v jakém asi tak poměru. Moc děkuji za odpověď 🙂

Kristyna
Kristyna
8 měsíců před

Dobry den, chci zkusit. Opravdu pak vydrzi i rok ve sklepu? Ja jen, jak poznam, ze je presnidavka zkazena? Mohu dat pak jeste vickem dolu pro jistotu? Dekuji