TVOŘENÍ: Mikuláš a čert na špejli

Poslední dobou se u nás mluví stále častěji o Mikuláši a čertech. Narazili jsme na ně v knížce Čekání na Vánoce a samozřejmě také v obchodě. Tak jsem Beky začala vysvětlovat, kdo to je, kdy přijde a podobně.

Když dnes chtěla tvořit, napadlo mě ji tyto postavičky ještě více přiblížit. A to tím, že si je vlastnoručně vyrobíme. Tak narychlo mě nenapadlo nic extra originálního, ale nakonec výsledek není tak špatný.

S postavičkami hrajeme divadlo, zpíváme a Beky je nadšeně všude nosí. Většinu práce Beky (2,5 let) zvládla sama (já jen nastříhala, nachystala materiál a trochu usměrňovala).

Co budete potřebovat

  • tvrdý bílý papír
  • barevný papír (červený)
  • barvy (stačí hnědá – např. akrylová, temperová nebo vodovky)
  • štětec, miska na vodu
  • lepidlo
  • vata
  • nůžky
  • fix nebo černou pastelku
  • lepící páska
  • špejle

Postup

Mikuláš

  1. Tvrdý papír formátu A4 rozdělíme na půl, aby nám vznikla velikost A5. Na každou část nakreslíme velkou hlavu a vystřihneme.
  2. Červený barevný papír rovněž rozpůlíme a na jednu polovinu nakreslíme čepici.
  3. Ze zbývajícího bílého papíru vystřihneme kříž na Mikulášovu čepici.
  4. Čepici přilepíme na hlavu a dolepíme také kříž.
  5. Fixou nakreslíme oči a nos.
  6. Spodní část obličeje potřeme lepidlem. Vatu zmačkáme na menší kuličky a pokládáme na místo namazané lepidlem.
  7. Zezadu pak nalepíme pomocí lepící pásky špejli.

Čert

  1. Pokud nám zbyl jeden obličej z tvrdého papíru od Mikuláše, můžeme ho použít. Pokud jej nemáme, vytvoříme obličej znova – tvrdý papír formátu A4 rozdělíme na půl, aby nám vznikla velikost A5. Na každou část nakreslíme velkou hlavu a vystřihneme.
  2. Hlavu pomažeme barvami. My použili hnědou akrylovou barvu, ze které jsem dala beky trochu na kartonovou podložku a ona už pomocí štětce sama obličej natřela. Lze případně takto využít i temperku nebo obyčejné vodové barvy.
  3. Obličej necháme uschnout a nachystáme si zatím rohy, pusu a oči. Použijeme na to zbytek červeného papíru od Mikuláše (na něj nakreslíme 2x rohy, 1x pusu a jazyk). Z bílého papíru, který nám zbyl po odstřihnutí obličeje, uděláme dvě oči. Uprostřed můžeme ještě vybarvit kolečko fixou.
  4. Jakmile je obličej suchý, přilepíme zezadu rohy a ze předu oči, pusu a jazyk.
  5. Zezadu opět nalepíme za pomocí lepící pásky špejli.

Nejvíc Beky bavilo lepení fousů, protože jsme takto s vatou pracovali de facto poprvé. Samozřejmě zaujalo také malování barvou, to u nás zabere vždy. Ještě chybí anděl, ale toho už jsme v rámci jednoho tvoření nezvládli (obvykle totiž vydrží s pozorností maximálně půl hodiny). Tak snad příště.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments