RECEPTY: Kynuté jablečné rohlíčky

Kynuté těsto moc často nedělám, vlastně ani nevím proč. Na tento recept ale nedám dopustit. Je jednoduchý, takže ho zvládne i ten, kdo nemá s kynutím zkušenosti. Rohlíčky jsou měkké, nadýchané a navíc se dají udělat na sladko i slano.

Rohlíčky jsou vhodné od 1 roku. U nás je často bereme hlavně na cesty, protože se nedrolí a dětem se dobře drží v ruce.

Co budete potřebovat (16 rohlíčků)

Kvásek

  • 100 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvého droždí (polovina kostky)
  • 1 lžička cukru (třtinový, kokosový, krupice)
  • 1 lžíce hladké mouky

Těsto

  • 300 g špaldové mouky hladké
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 50 ml oleje
  • 100 g zakysané smetany

Jablečná náplň

  • 3 jablka
  • cukr (třtinový, kokosový)
  • lžička skořice

Postup

  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a pořádně metličkou promícháme. Přidáme lžící mouky, zamícháme a necháme vzejít kvásek (asi 10-15 minut).
  2. Jablíčka očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme dle chuti cukr, skořici a zamícháme.
  3. Zapneme troubu na 180 °C.
  4. Do mísy dáme špaldovou mouku, sůl, prášek do pečiva a zamícháme.
  5. Přidáme kvásek, zakysanou smetanu a olej. Vypracujeme rukou těsto (pokud je moc lepkavé, přidáme ještě trošku mouky).
  6. Těsto rozdělíme na 2 části. Vezmeme 1 díl a rozválíme ho na pomoučněné podložce do tvaru kruhu. Poté vykrojíme 8 stejný částí (viz obrázek níže).
  7. Na každý trojúhelník dáme náplň, po bocích zahneme a rolujeme do tvaru rohlíčku.
  8. To samé uděláme i s druhou části těsta.
  9. Na plechu necháme rohlíčky asi 10-15 minut odpočívat, aby ještě trochu nakynuly, a poté je dáme péct na 180°C asi 15 minut.

Tipy na závěr

  • Kromě jablečné náplně můžete udělat i rohlíčky tvarohové, oříškové nebo třeba s povidly.
  • Pokud jste zvykli více sladit, můžete rohlíčky po vychladnutí obalit v cukru (těsto samo o sobě moc sladké není, ale aspoň je vhodnější pro děti a dospělým můžete výsledek kdykoli pocukrovat).
  • Slanou variantu nejčastěji děláme se šunkou, sýrem a domácím kečupem. Můžete ale zvolit i jiný sýr (např. nivu), nějakou klobásku, párek apod. Poté potřu rozšlehaným vajíčkem a posypu (kmínem, seznamem nebo grilovacím kořením).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *