HRANÍ: První dětská pexesa

S Beky hrajeme skoro každý den pexeso. Má je moc ráda a sama vždycky přijde s tím, že je chce hrát. Postupně jsme se už dostali i k těm klasickým. Ale hned to nebylo, a tak jsem se rozhodla sepsat pár tipů, které pexesa zvolit jako první, jak hru dětem přizpůsobit, kdy začít a podobně.

Jak jsme se naučili hrát pexeso?

První pexeso, které jsme měli, bylo látkové se zvířátky. Beky byl právě rok a půl. První dny jsme vzali pár karet, otočili je obrázkem nahoru a jen hledali konkrétní zvířátka (např. kde je pejsek… a kde je druhý). Postupně jsme pak zařadili i ostatní kartičky a Beky začala sama dvojice hledat. Samozřejmě jsme na nic netlačili, respektovali tempo Beky a také jejich chuť hrát.

Po druhém roce jsme vyzkoušeli otočení pexesa obrázkem dolů s tím, že se musí klasicky otáček vždy dvě karty a hledat stejné. Chvilku trvalo, než to Beky pochopila, ale nakonec se povedlo a hrajeme takto dodnes. Někdy je těžké Beky udržet při tom, aby otočila jen dvě karty a ne dalších pět. Někdy také nemá na takové hledání náladu a vše otočíme obrázkem vzhůru a hledáme co nejrychleji dvojice. Každopádně když chce, umí už hrát tak, jak se má. A hraje moc ráda (což oceňuji hlavně když si chci trochu odpočinout – vezmeme pexeso do postele, můžu si krásně ležet a společně hrajeme).

Látkové pexeso

Pokud máte malé děti (cca do 2 let) doporučuji začít látkovým pexesem. Látkové pexeso dostala Beky od mojí sestry na Vánoce a hned si ho oblíbila (hlavně kvůli tomu, že se ji bralo dobře do ruky a byly na něm krásné a jednoduché obrázky zvířat). Pexeso je velké asi 10×10 cm, je pěkně měkké a dítě ho jen tak nezničí (na rozdíl od papírových, které se dají natrhnout, zmuchlat apod.)

Látkové pexeso si můžete vyrobit doma sami. Na internetu najdete spoustu návodů. Stačí koupit obrázkové látkové panely, něco na výztuhu a látku na rub (nebo můžete klidně použít i nějaké zbytky, co máte doma). Skvělé je, že si můžete vybrat z nepřeberného množství obrázků, je na vás, kolik dvojic bude a podobně. Pokud si na šití netroufáte, například na fleru najdete spoustu možností ke koupit již hotového pexesa.

Odolné pexeso

Další pexeso, které jsme pořídili, bylo z tvrdého papíru. Je extra pevné, velké opět asi 10 cm a nedá se ohnout ani nijak zničit (nebo se to alespoň Beky nepodařilo za půl roku používání, a to ho vytahuje denně – alespoň z krabičky, ať mám co uklízet :-D).

My jsme koupili takové pexeso v Ikei. Osobně se mi teda vůbec nelíbí – obrázky mi přijdou škaredé, nelogické a nezajímavé. Ale Beky ho v poslední době vytahuje nejčastěji, takže to děti asi vnímají jinak. Líbí se mi, že bylo pexeso v pevné krabičce. Bohužel jsem ho už ale v Ikei od té doby neviděla, takže ho asi přestali prodávat (alespoň u nás v Ostravě).

Každopádně třeba Dino vyrábí podobné – sérii nazývá pexeso baby a mají na výběr různé motivy včetně oblíbeného krtečka. Kartičky jsou také velké, odolné a pevné, takže určitě splní stejnou funkci.

Minipexeso Dino

Třetí pexeso, ke kterému jsme dospěli, je minipexeso od Dino. Opět nabízejí spoustu témat a obrázkových variant. My jsme v době nákupu měli zrovna období Disneyho princezen, takže jsme museli vzít toto. Už k nám ale putuje i krteček a další motivy.

Pexeso je v malé krabičce. Ta bohužel není extra pevná, takže ji Beky zdemolovala během pár hraní. Kartičky ale drží skvěle. Jsou už sice menší oproti dvěma předchozím pexesům (a to minimálně o polovinu). Jsou ale opět z tvrdého papíru (tvrdí než puzzle), takže se jen tak nezničí a hraje se s nimi dobře. Navíc tím, že jsou kartičky menší, tak už nám to nezabere celou postel, ale všechno jde krásně rozložit přímo před beky. Pexeso stojí okolo 39 Kč, ale v akci i méně. Obsahuje celkem 12 dvojic a najdete ho nejen v hračkářstvích, ale také v normálních obchodech typu Albert, Globus aj.

Klasické papírové pexeso

Jako poslední jsme vyzkoušeli klasické pexeso, které koupíte za pár korun v hračkářství. Zde už si musíte pexeso sami vystřihnout a nachystat. Není z tak pevného materiálu jako předchozí varianty, a tak máme po pár hraních mnohé skrčené. Doporučila bych je proto buď šikovným dětem, které nejsou hrrr, nebo až do 3 let.

My jsme stále v období princezen, takže u nás opět vyhrálo Disney. V obchodech je ale spousta jiných motivů, některé i naučné (vlajky, jazyky, barvy aj). Pexesa se často rozdávají také jako reklamní předměty, takže k němu můžete přijít i zcela zadarmo.

Celkové hodnocení

Každé dítě je jiné, každopádně pexeso můžete klidně zkoušet už od 1-2 let. Stačí najít takové kartičky, které se dětem dobře drží, a jsou pro ně vzhledově zajímavé. A poté jen přizpůsobit počet kartiček a pravidla tak, aby je děti zvládaly. Postupně se pak určitě dopracujete ke klasickému hraní. Někdo ho zvládá ve dvou letech, někdo později, což ale vůbec nevadí. Hlavní je, že se děti zkouší na aktivitu soustředit, učí se poznávat stejné dvojice a zakusí tak i jiné způsoby her.

Pexeso je skvělá zábava, která tolik nestojí. Je většinou menší, takže se skvělé hodí i na cesty. Nás třeba zachránila, když jsme byli nemocní a v posteli. To jsme hráli stále dokola. Takže my na něj nedáme dopustit.

Pokud chcete co nejodolnější formy, tak existují samozřejmě i dřevěná pexesa. Jen ty jsou většinou menšího rozměrů.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments