KNIHA: 100 her pro každou příležitost

Blíží se prázdniny, kdy bude spousta z náš řešit, jak zabavit děti. A proto přidávám tip na knížku, kde najdete spoustu jednoduchých her, které děti zabaví, odtrhnou je na chvíli od moderních technologií a zároveň si (nejen) děti mohou užít krásný čas s rodinou či přáteli.

Autorem knihy je Ivan Brett, od kterého jsem vám už představovala knihu Hry proti nudě. Obě díla jsou z hlediska grafického rozvržení podobné, ale obsah se různí.

Obsah knihy

Jak už lze odtušit z názvu, kniha obsahuje celkem 100 her, které se dají hrát téměř při každé příležitosti. Ke každé hře je uvedeno:

  • počet hráčů
  • obtížnost
  • doba hraní
  • co budete potřebovat
  • postup, jak na to

Někdy najdete také uvedení dalších tipů ke hře nebo námět na vyšší level.

První kapitola nese trochu tajuplný název Dopravní zácpa a najdete v ní celkem 10 tipů na hry, ke kterým nepotřebujete nic dalšího. Žádné speciální pomůcky ani rekvizity. Takže ji můžete hrát i tehdy, kdy máte čas trochu nečekaně.

Druhá část je pojmenovaná jako Kuchyňský stůl. A najdete v ní tedy hry, které se hrají u stolu. Konkrétně je uvedeno například Krambo, Stolni schovávaná, Podej mi…, Zavři oči a jiné.

Třetí série her je určena na dlouhé horké léto. Hry můžete hrát ve stínu i na sluníčku. Jsou pomalé, tvůrčí, ale také vyprávěcí či napínavé.

Další desítka her je určena pro dva hráče. A skvěle se hodí na zkrácení dlouhé chvíle. Čekají na vás různé souboje a výzvy, ke kterým budete potřebovat občas i tužku či papír.

Pátá kapitola se jmenuje Na večírku a najdeme zde hry, které jsou spíše pro větší skupiny lidí. Jak dětí, tak i dospělých. Využijete je nejen na večírku či plese, ale i při jiných událsotech, kde se sejde větší skupina lidí. Mezi nejznámější hry z této sekce patří třeba Mafie, kterou možná budete někteří dobře znát.

A co když nastane deštivý den? Pak se vám bude tato knížka také hodit. Najdete v ní totiž hry, při kterých můžete zůstat doma a snadno přečkat čas, než budete moci zase ven či dělat jiné aktivity.

V knize dále najdete také hry na dlouhé cesty, hry po večeři, vánoční hry nebo aktivity, při kterých se můžete dát do klidu a pohody.

Formát knihy

Kniha je menší než formát A5, je celkem obsáhlá a ve formě paperbacku (neboli brožovaná). Když je tedy otevřená, je třeba jí něčím zatížit, aby se hned nezavřela. Na druhou stranu je díky absenci pevné vazby lehká a můžete ji vzít také se sebou na dovolenou či výlet.

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit přímo v e-shopu Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 279 Kč. Pokud ale použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý knižní sortiment Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Kniha 100 her pro každou příležitost přináši celkem 100 tipů na aktivity, které jsou vhodné pro dvojice i větši skupiny osob. Některé si pamatuji ještě ze svého dětství díky táborům a dětským kolektivům, do kterých jsem docházela. Ale mnohé pro mě byly nové.

Hry jsou celkem srozumitelně popsané a celkově je kniha po grafické stránce přehledná. Neobsahuje moc obrázků, ale vzhledem k tomu, že slouží spíše rodičům, aby si načetli informace, tak to ničemu nevadí.

Kniha je oficiálně vhodná od 6 let, ale některé hry zvládnete s dětmi i dříve. Například „Přihořívá“ (hra, ve které jeden hráč schová předmět a pak druhého naviguje, jestli se k němu blíží), hrajeme s Beky už od 4 let a zvládá s přehledem.

Hry nejsou jen pro rodiče, ale hodí se také do dětských kolektivů, takže si ji dovedu představit i pro vedoucí táborů, zájmových kroužků, školní družiny a další.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Ivan Brett
Rok vydání: 2021
Rozměr: 125×200 mm
Hmotnost: 290 g
Počet stran: 272
Vazba: brožovaná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments