ZAJÍMAVÁ MÍSTA : Levandulová farma (Starovičky)

Na levandulové farmě jsem v životě nebyla, takže když jsme zjistili, že se jedná nachází kousek od nás, museli jsme tam vyrazit. Bylo ještě období sběru, tak jsem se těšila, že si vezmu voňavou kytici i domů.

Značení nás nasměrovalo až k obchůdku, kde jsme zaparkovali a zeptali jsme se prodavaček, kam dále. Poslali nás na nedaleké pole, které je asi 1 km od obchůdku. K poli se nedá dojet autem, je nutné jít pěšky. Jedná se ale o příjemnou a nenáročnou procházku, která je vhodná i pro kočárky. Vše je dobře značeno, takže se nemůžete ztratit.

Levandulové pole

Už z dálky nás vítala příjemná vůně levandule. Když jsme došli na políčko, zaplatili jsme jednorázový vstup (40 Kč/osoba, dítě zdarma) a mohli jsme dovnitř. Bohužel jsme přišli v období, kdy končil samosběr, takže část pole už byla obraná. I tak jsme ale mohli ještě něco nasbírat.

Dostala jsem košík a nůžky a vybavena instrukcemi, jak levanduli sbírat, jsem se vydala do pole. Během chvilky jsem měla nasbíranou krásnou kytici. Manžel se mezitím s Beky procházel vedle pole, protože kdyby šla za mnou, část levandule by asi nepřežila, což by byla škoda.

Když si kytičku nasbíráte, dojdete si ji zvážit a dle hmotnosti pak zaplatíte. Cena je 200 Kč za kilo a můžete si natrhat do 5 kg. Já měla asi 200 g, takže okolo 40 Kč (pro představu, na obrázku je to asi 100 g).

Kromě levandule jsme na kopci našli také lehátka, na kterých se mohlo odpočívat. Samozřejmě s výhledem na levanduli.

Nahoře byl zákaz sběru, aby si lidé mohli udělat i stylové levandulové fotky. Někteří toho hojně využívali, takže jsme museli čekat, než si jedna rodina udělala snad stovky snímků. Protože byl ale nahoře krásný výhled, vůbec nám to nevadilo. Aspoň jsme posvačili v příjemném prostředí.

Levandulový obchůdek

Z políčka jsme se vydali zpět do obchůdku. Zde se prodávají různé výrobku z místní levandulové farmy. Najdete tu třeba sirupy, sušenou levanduli, ale také různé voňavé polštářky, svíčky, mýdla, sušenky a mnoho dalšího.

Před obchůdkem stojí malá pojízdná prodejna kávy. Samozřejmě to není ledajaká káva, ale levandulová, s pěkně našlehaným mlékem. Hned vedle je pak posezení, kde si můžete kávu vypít.

Kromě toho tu můžete zakoupit také domácí limonády a nanuky. My jsme museli jeden ostružinovo-levandulový vyzkoušet a musím říct, že byl skvělý. Levandule tomu dodala úplně jiný ráz, než jsme zvyklí.

Praktické informace

Levandulová farma leží v obci Starovičky na Jižní Moravě. Při vjezdu do obce vás informační cedule nasměrují přímo k obchůdku, odtud se pak můžete pěšky vydat i na políčko. To je otevřeno v období červen – srpen každý den od 9 do 17 hodin (o víkendech až do 19 hodin).

Levandule, kterou si můžete natrhat v rámci samosběru, není bohužel vhodná na sirupy a další potravinářské zpracování. Na to je lepší levandule lékařská, která sice na poli také roste, ale slouží jen majitelům při výrobě jejich produktů. Tuto informaci jsem nějak nepostřehla, takže jsem si aktivně našla recept a těšila se, jak budeme doma vařit a péct. Naštěstí jsem se u pokladny prořekla, co plánuji dělat a paní mě usměrnily (raději použít jako vůni, proti molům nebo třeba do kosmetiky).

Celkové hodnocení

Levandulová farma Levandia je kouzelné místo, které jen tak někde nenajdete. Určitě doporučuji navštívit, klidně i s dětmi. Mohou si přivonět, vy si odpočinete a ještě můžete udělat pár rodinných fotek. Překvapilo mě, že společně s námi bylo na poli možná i 30 lidí včetně rodin s dětmi a další přicházeli. Místo je asi oblíbené, čemuž se ale tolik nedivím.

Možnost nasbírat si vlastní kytičku je také super. Hlavně pro nás měšťáky. Jen se mě neptejte, co jsem nakonec s levandulí dělala. Původně jsem chtěla dělat sirupy, ale tím, že to není levandule lékařská, tak jsem od toho raději upustila. A těšila se, že si udělám alespoň voňavé dekorace nebo třeba i mýdlo. Jenže jsem celou kytici zapomněla na dovolené a zjistila to až doma. A 200 km zpátky jsme pro ní už fakt nejeli. Takže nakonec levanduli nemám žádnou. Ale aspoň máme krásný zážitek a zkusili jsme něco nového.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments