ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Zoo (Zlín – Lešná)

Zoo ve Zlíně je údajně jedno z nejnavštěvovanějších míst na Moravě. Takže jsme zde nemohli chybět. Dcera se těšila na zvířátka a já byla zase zvědavá, jestli se něco změnilo od doby, kdy jsem zde byla naposledy (takže asi 15 let zpátky). A musím říct, že se změnilo hodně! Nové pavilony, nové atrakce, lepší zázemí, delší procházková trasa…

Zoologická zahrada je vzdálená asi 10 km od centra Zlína. Vstup do areálu je možný buď hlavním vchodem (na obrázku) nebo lze využít sezonní vchod asi 600 m dále. My jsme přišli ráno hned po otevření areálu, takže jsme snadno zaparkovali blízko vchodu a dlouho jsme nečekali ani u vstupu. Když jsme ale kolem poledne odcházeli, u obou vchodů byly fronty dlouhé několik desítek metrů, doprava mírně kolabovala, auta neměla kde zaparkovat a všude bylo plno. Doporučuji proto vyrazit co nejdřív, obzvláště pokud bude venku hezky.

Co vás v Zoo Zlín čeká?

Jako první jsme po vstupu narazili na lachtany, kteří si lebedili chvíli ve vodě, chvíli na souši, takže jsme si je mohli hezky prohlédnou. Naproti jejich výběhu bylo několik řad laviček, takže zde asi bývají i zábavné programy přímo s lachtany. My jsme ale zrovna neměli to štěstí.

Vedle lachtanů se nachází velká tropická hala Yucatan, ve které to vypadá jako ve středoamerickém deštném pralese. Najdete zde více než 20 druhů živočichů a přes 170 druhů rostlin. Celá expozice působí věrohodným dojmem a je doplněna o různé doplňky, stylové mosty, chodníky a další prvky, díky kterým si připadáte opravdu jako v pralese.

Některá zvířata se zde pohybují volně, třeba ptáci lítají všude okolo, takže zážitek i pro děti. V hale se ale nachází různé mosty a schody, takže není úplně vhodná pro návštěvu s kočárkem. S nosítkem nebo šátkem ale bez problému projdete.

Z tropické haly jsme putovali dále ve směru prohlídky a narazili jsme na oslíky, papoušky, brodivé ptáky, plameňáky, čápy nebo tučňáky.

Pak už vás cesta zavede k zámku Lešná, kde můžete absolvovat prohlídku vnitřních prostorů zámku. My jsme dovnitř nešli, protože dceru (21 měsíců) zajímaly spíše zvířátka. Ale až bude starší, určitě se zajdeme podívat, protože z venku to vypadalo opravdu krásně a honosně.

Raději jsme pokračovali dále směrem k Africe. Celá zoologická zahrada je rozdělena podle světadílů, a můžete tak poznávat nejen typické zvířata dle dané oblasti, ale také kulturu, která je s každým světadílem spjata. A nechybí ani doplňky, které se vám snaží co nejvíce přiblížit tamní prostředí.

V části Afrika jsou k vidění například žirafy, zebry, hyeny, výři, antilopy, surikaty, sloni lvi nebo třeba nosorožci. Najdete zde speciální kryté pavilony pro africké kopytníky (žirafy, zebry), slony i další zvířata. Můžete se zde blíže seznámit s Etiopií a zabubnovat si na africké bubny. Africká část je největší, takže vám asi zabere i více času. Stojí ale rozhodně za to.

Dalším světadílem je Asie. Zde se můžete projít ve voliéře plné různých asijských opeřenců. Najdete tu i pandy, tygry, medvědy nebo třeba japonskou zahradu.

Poté narazíte na Austrálii, kde najdete různé novozélandské ptáky, dingy, emu nebo třeba labutě. Můžete se projít také expozicí klokanů, ve které se procházíte přímo kousek od nich. Klokani se ale bojí, takže úplně blízko nepřijdou.

Další část pak potěší určitě všechny děti. Dětské lanové centrum nabízí spoustu vyžití pro děti různého věku. Jsou tu i různé houpačky, klouzačky a prolézačky.

Pak se už dostanete do Ameriky, kde na vás čekají vodní ptáci, papoušci, vikuně, tapíři nebo již změní lachtani a tropická expozice. Dcera už byla unavena, takže jsme touto části spíše prolétli (teda až na lachtany a tropickou halu, kterou jsme viděli jako první). Ale o to větší motivace se sem zase někdy vydat.

Občerstvení a další zázemí pro návštěvníky

V areálu je hodně míst, kde se můžete občerstvit. Najdete zde restaurace, stylové bary, bufety, chocolaterii… Můžete si dát kávu, drink, něco malého k snědku nebo i kompletní oběd. Některé bary a občerstvení jsou ve stylu daného světadílů, takže vypadají opravdu zajímavě.

Po celé Zoo navíc najdete záchody i přebalovací místnosti. Jsou zde také speciální místa určena kuřákům. Celá Zoo je nekuřácká a zapálit si mohou jen v těchto místech, které jsou odděleny od hlavních cest, aby neobtěžovaly další návštěvníky.

Po Zoo jezdí také výletní vláček. Zoo je hodně rozlehlá a projít ji zabere pár hodin (my jsme šli skoro 3 hodiny a to jsme na konci i některá místa shlédli jen z dálky a nešli blíže). Vláček je tak ideální možností, jak vše důležité vidět, když třeba máte děti nebo zdravotní omezení, kvůli kterým byste celou cestu nezvládli.

My jsme ho chtěli využít, ale nepodívali jsme se předem na mapu a až v průběhu cesty jsme zjistili, že vláček jede vlastně naopak než je doporučená trasa. Takže tam, kde jsme začínali s prohlídkou Zoo, byla výstupní stanice. A nástup byl naopak tam, kde my jsme prohlídku skoro končili.

Tohle řešení mi nepřijde moc promyšlené. Cesta je fakt dlouhá, což jsme úplně nečekali, a kdyby byla po cestě možnost do vláčku nastoupit, určitě bychom ji využili. Takto jsme ale pořád chodili, až byla dcera (i v nosítku) hodně unavená a na konci už jsme z návštěvy nic neměli, což je škoda.

Celkové hodnocení

Zoo ve Zlíně je moc krásná a ani jsem nečekala, že se tak rozrostla. Najdete tu zábavu klidně na celý den. Líbilo se mi rozdělení na světadíly a především to, že jste mohli poznávat nejen zvířata z dané oblasti, ale i rostliny nebo tamní kulturu.

V Zoo je také skvěle vyřešené zázemí pro děti i dospělé – místa k odpočinku, restaurace, bary i WC jsou zde celkem často, pěkné a čisté. I když bylo kolem poledne lidí hodně, bylo kde sednou a i jídlo jsme dostali během pár minut, takže jsou asi zvyklí na nápor návštěvníků (nebo jsme měli velké štěstí).

Snad jedině vláček nás zklamal. A také parkovacích míst nebylo hodně – jak jsme odjížděli, lidé stali všude kolem cest, u lesa, na louce, a to i třeba několik set metrů od vchodu. Policisté se sice snažili dopravu koordinovat, ale i tak to bylo trochu o nervy se odtamtud vymotat a parkování si ani nedovedu představit (obzvláště s malým dítětem). Takže rozhodně doporučuji vyrazit co nejdříve (otevírají už v 8:30).


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments