ČTENÍ: Srovnání malé a velké verze Jaro, Léto, Podzim, Zima

Knihy od Susanne Bernerové s názvem Jaro, Léto, Podzim, Zima, Noc jsou u nás hodně oblíbené. Prohlížíme je denně už několik měsíců a stále baví. Když jsem slyšela, že budou nově i v menším formátu, těšila jsem se, že je koupíme. A budeme moci konečně i na cestách v nich listovat a hledat. Původní verze je totiž hodně dobrá (kompletní recenze zde), ale na převoz neprakticky velká (což je asi jediné negativum).

Knížky nám konečně došly a jsou parádní. A samozřejmě vám je hned představím i podrobněji.

Jaro, Léto, Podzim, Zima v kostce

Knihy přišly v praktickém papírovém boxu. V malé verzi není zpracovaná Noc, takže jsou jen čtyři. Knížky jsou seřazeny tak, že je první zima. Není to ale žádný omyl, celá série a vlastně i příběh začíná zimou, a proto je to tak i v boxu zkompletováno.

Z počátku jsem se bála, jestli budou v menším formátu viditelné detaily, na které se často v knížce zaměřujeme. Přeci jen velký formát je úžasný v tom, že opravdu vidíte všechny maličkosti, o kterých si pak můžete vyprávět.

Naštěstí mé obavy byly zbytečné. Menší verze má kvalitní tisk a dobré rozlišení. Samozřejmě nejde vše vidět tak podrobně jako v klasické velké verzi, ale můžete i tak krásně sledovat jednotlivé postavy a jejich činnosti.

Srovnání velkého a malého formátu

Malá verze má rozměr 15 x 19 cm, velká skoro dvojnásobný (26 x 34 cm). Jak vypadá rozdíl v praxi můžete vidět na následujících obrázcích.

Knihy jsou uvnitř i navenek totožné. I v malém formátu tak najdete úplně stejné obrázky, jako v původní velké verzi a nemusíte se bát, že o něco přijdete.

Celkové hodnocení

Nebudu psát, že jsou knihy Jaro, Léto, Podzim a Zima nejlepšími dětskými knihami, se kterými jsem se zatím setkala. Je to sice pravda, ale o tom jsem už psala článek zde a nerada bych se opakovala. Takže pokud čekáte informace o obsahu, mrkněte raději na původní recenzi.

Nyní se zaměřím spíše na srovnání velikosti formátu. A v této souvislosti musím říct, že menší verze je stejně skvělá jako původní originál. Je pravdou, že se lépe hledají detaily ve větším formátu. Celkově se mi na prohlížení doma více líbí velký formát, protože je prostě jasnější a přehlednější. Obzvláště pokud teprve objevujete jednotlivé výjevy.

Ale i v menší verzi si vše krásně prohlédnete, o tom není pochyb. Lépe navíc sedne do ruky, do batohu i do tašky. Pokud tedy plánujete, že budete brát knihu na cesty, menší formát se bude určitě hodit a o nic nepřijdete.

Jestli ještě žádnou knihu z této série nemáte, doporučuji volit verzi podle toho, kde ji budete nejčastěji používat. Jestli doma, brala bych spíše větší formát. Pokud i na cestách, můžete vzít rovnou menší formát. Ten je také mnohem levnější – celá série v kostce totiž stojí 283-399 Kč. Knihy ve větším formátu můžete zakoupit od 200 Kč za kus.

My si prozatím necháme obě verze. Větší bude doma v knihovničce, abychom ji mohli stále číst. Menší je už nachystaná v tašce, kterou bereme když někde cestujeme. Výhodou těchto knížek je to, že je většinou dobře prodáte, takže se rozhodně nákupu nebojte a uvidíte časem, která se u vás uchytí.


Autor knih: Rotraut Susanne Bernerová
Rozměr: 150×190 mm
Počet stran: 14
Vazba: pevná
Počet dílů: 4

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments