ČTENÍ: Knížka (Hervé Tullet)

Další zajímavá kniha z dílny Hervého Tulleta se jmenuje jednoduše – Knížka. A jak je u Tulleta zvykem, opět se jedná o promyšlené a zábavné dílo, které je zaměřeno na představivost a zaujme jak malé děti, tak i starší. Nečekejte přitom žádný příběh, jedná se v podstatě o hraní s barevnými puntíky.

Obsah knihy

Ke čtení Knížky budete potřebovat prst. A nejlépe i umět číst, takže s malými dětmi doporučuji ze začátku prohlížet společně. Ony jsou pro ně sice zábavné i barevné puntíky samy o sobě. Když ale pochopí, kde mají prstem sáhnout nebo co udělat, zábava je mnohem větší.

My začali tuto knihu číst, než byl Beky 1 rok, takže ještě číst rozhodně neuměla. Ale stačilo párkrát ukázat, co má dělat, a pak už sama chodila se slovy „tady sáhni“ a nadšeně ukazovala na další stránce, co se stalo.

Na začátku je princip jednoduchý – dotkni se žlutého puntíku.

Na dalších stránkách se pak „díky doteku“ postupně objevují další puntíky.

Kromě dotýkání má čtenář třeba s knížkou zkusit zatřást.

A tím se puntíky rozutečou po celé stránce.

Nebo naklánějí knížku vpravo či vlevo, díky čemuž putují všechny puntíky do jedné strany.

Zajímavé jsou pak hrátky s kontrasty, při kterým děti jakoby zapínají a vypínají světlo.

U nás hodně bavilo i foukání, aby tma zmizela.

Další jednoduchou aktivitou, ke které knížka vybízí, je tleskání. S každým tlesknutím se puntíky zvětšují, až zůstane jen jeden obrovský.

A takto si můžete hrát do nekonečna!

Formát knihy

Kniha má tvrdé desky a klasické jemné stránky. Nejedná se tedy o žádné leporelo a s malými dětmi se musí číst opatrněji. Knížka malá a lehká, takže se dobře drží v rukách. Co mě potěšilo je to, že má hodně stránek (celkem 60).

Cena a dostupnost

Knihu lze zakoupit například v Knihy Dobrovský, kde ji mají za 179 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Knížka je další hodně povedené Tulletovské dílo. Dokonce bych řekla, že je ještě lepší než Barvy, které vyšly o rok dříve a které jsem vám v rámci recenze už představovala. Hraní s puntíky mi totiž přijde trošku jednodušší než míchání barev a pro malé děti snáze pochopitelnější.

Při hraní si s Knížkou děti rozvíjí svou představivost a navíc krásně vidí, co se třeba může stát. Že pokud něčím zatřese, věci uvnitř se přemístí. Pokud je stočí na jednu stranu, vše se tam přesune a podobně. I když se tedy jedná o pouhé obrázky, je zde provázanost v realitou (aneb děti se teoreticky připravují na to, co se děje v realitě – stejně jako u Barev).

Když jsem poprvé Tulletovy knížky viděla, moc jsem nechápala, co na nich lidí vidí. Pár koleček, cákanců a barviček, které jsou chaoticky rozmístěné, a takový humbuk kolem toho. Pokud si je ale člověk projde celé, a to včetně instrukcí, tak zjistí, že jsou naopak hodně promyšlené a společně s popisky vlastně geniální.

Při prvním čtení je pravděpodobně projedete rychle, protože je člověk zvědavý, co se stane (a to nejen děti, ale i dospělí, jak jsem se přesvědčila u našich návštěv). Knížka ale baví (hlavně děti) i opakovaně. Pokud tedy hledáte něco netradičního a ojedinělého, určitě Knížku vyzkoušejte.


Nakladatelství: Portál
Autor: Hervé Tullet
Rok vydání: 2016
Rozměr: 177×193 mm
Váha: 0,264 kg
Počet stran: 60
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments