ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Lesní park (Klimkovice)

Klimkovický lesní park je krásné místo v přírodě, kde se můžete projít, děti si pohrají a ještě se všichni dozvíte něco nového. Byli jsme zde už několikrát a vždy se nám tam líbilo. Hlavně v létě je zde příjemně a člověk se trochu zchladí. Své kouzlo má ale i v zimě.

Co v lesním parku najdete?

V lesoparku je spousta dřevěných hracích prvků, které nádherně zapadají do okolní přírody. Aktivity jsou přitom jiné, než je obvyklé na dětských hřištích.

V parku se například setkáte s dřevěným krokodýlem, po kterém se mohou děti projít, mohou na něm sedět a mladší kolem něj třeba obcházet.

V lesoparku je hned několik dřevěných vozů – například vlak, nákladní auto nebo autíčko, které měli Flinstoenovi. Vozidla jsou velké, takže se do nich vleze více dětí nebo klidně i dospělí.

Samozřejmě nechybí houpačky.

Kromě herních prvků jsou po naučné stezce také různé vzdělávací aktivity. Můžete se třeba podívat přes díru ve stromě a poznávat okolní stromy. Máte k tomu dispozici i nápovědu, kde co je.

Nebo se můžete učit rozpoznávat druhy stromů, rostlin, hřibů nebo různé živočichy.

Odpočinout si po cestě můžete na lavičkách nebo třeba na velikém křesle.

Naučná stezka se věnuje mimo jiné i osobnostem Moravskoslezského kraje a snaží se přiblížit nejznámnější sportovce, herce, spisovatelé…

Zajímavou expozicí je plot z kůlů, který je tvořen z různých stromů. Jednotlivé druhy jsou popsány na informační tabuli, což je skvělé (bez toho bych se fakt nechytala, který strom je který). Ještě lepší jsou ale vyřezané díry, kterou jsou ve velikosti, aby tam prolezly uvedené zvířátka. Jde díky tomu krásně vidět, jaký je velikostní rozdíl třeba mezi sovou nebo malým srncem a jak se dokážou zvířátka „smrsknout“, když se potřebují někde protáhnout.

Malé dobrodruhy zaujme určitě dřevěná věž.

Hned u věže čeká na návštěvníky také zajímavá hra, která prověří jejich znalosti z oblasti zeměpisu i českých dějin. Tato hra je spíše pro starší děti a dospělé. My si většinou jen kůly oběhneme a jdeme dál.

V lesoparku je také malé workoutové hřiště. Nečekejte ale žádné železné stroje. I zde je vše především ze dřeva.

Kousek vedle je pak další věž, na kterou musíme vždycky vylézt, protože Beky jinak nedá.

Pokud půjdete po cestě dále, narazíte na dřevěné sochy. Je jich v lese hned několik. Většinou se jedná o různá zvířata.

Asi nejlepší je ale překážková dráha. Zde si můžete porovnat, jestli jste rychlejší než dítě, lenochod nebo třeba maminka s kočárkem. Stačí, abyste si změřili, za jak dlouho doběhnete k cíli.

Na závěr naučné stezky vás ještě čekají různé vzdělávací tabule a také malé bludiště.

Praktické info

Lesopark se nachází vedle Sanatorií Hýlov, které leží hned vedle Klimkovic. Přímo u Sanatorií je velké bezplatné parkoviště, kde můžete zaparkovat a odtud je to už jen pár metrů do lesního parku. Parkoviště bývá o víkendech často plné, auta ale stojí i po stranách cesty nebo na přilehlých volných plochách, takže se nám ještě nestalo, že bychom nezaparkovali. Jede zde také autobus (zastávka Sanatoria).

Cesta vede (nečekaně) lesem. Místy je hrbolatá, takže s kočárkem je průjezd obtížnější. Doporučuji proto spíše nosítko nebo nechat děti ťapkat. Pokud máte ale terénní kočárek, cestu byste mohli zvládnout.

Celkové hodnocení

Lesní park je vhodný pro celou rodinu. V létě je zde příjemný chládek, v zimě zase sníh, po kterém to hezky klouže. Líbí se mi, že je zde opravdu hodně vzdělávacích tabulí, které hravou formou naučí něco o přírodě a místním kraji. Mladší děti se zase mohou vyřádit na netradičních dřevěných atrakcích.

Cesta není náročná, je dlouhá asi 2 km a jedná se tak o příjemnou procházku. Jakmile dojdete zpátky k Sanatoriím, můžete se občerstvit v místní kavárně nebo se vydat další procházkou na Mexiko, kde mají vyhlášené tvarůžky.

My máme lesní park kousíček a chodíme zde často. Obzvláště když chceme z města vypadnout do přírody a nechceme ztratit spoustu času cestováním. V lesním parku navíc víme, že se Beky (2 roky) zabaví a my si taky oddychneme.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments