HRANÍ: Dřevěná učící věž

Konečně můžu v kuchyni něco uvařit nebo upéct. Jupí! Kdybych věděla dříve, že je učící věž taková pecka, už bychom ji dávno měli. Ani nevím, proč jsem si pořád myslela, že bude jen překážet. Není den, kdy by nebyla využita. Ale vezmeme to pěkně popořadě.

Učící věž vychází z principů montessori. Pomáhá dětem dostat se tam kde je to pro ně vysoké. Ideální tedy například do kuchyně, kde může dítě pozorovat přípravu jídla, může objevovat, pomáhat, učit se a taky se pěkně bavit. Vhodná je také k pracovnímu stolu, umyvadlu apod.

V současné době najdeme na trhu mnoho výrobců učících věží, ať už profíků nebo domácích nadšenců. Věž si můžete vyrobit také sami, například ze stoliček z Ikei. My jsme si teda objednali a i s dopravou nás věž vyšla na krásných 1599 Kč a do týdne jsme ji měli doma (to by se s domácí výrobou u nás rozhodně nestalo :D). Věž byla pečlivě zabalená a smontovaná, takže jsme mohli hned začít užívat.

Zpracování

Věž je vysoká 90 cm, na šířku a hloubku má 40 cm. Samotná podesta na stání je pak 40×22 cm (prostě rozměr bohatě dostačující na jedno dítě). Věž je vyrobena ze smrkového dřeva a je opravdu hodně stabilní (dcera poskakuje, dělá opičky a věž drží). Mohli jsme si zdarma vybrat také nátěr.

Učící věž má malá stupínek, aby se dětem do ní lépe lezlo. Na zadní straně je horní příčka napevno, další dvě kulaté jsou pak vysunovací. Jak bude dcera starší, můžeme je dát pryč, aby si tam sama vlezla. Nyní je ale máme zasunuté, aby nevypadla. Jen je škoda, že stačí, aby se ve věži hodně vrtěla, o tyčky opírala a mohou vyklouznou (naštěstí ne úplně, jen se posunou na jednu stranu a vzniká malá mezera).

Co hodně oceňuji je nastavitelná výše podesty (4 úrovně). Dcera je i ve svých 17 měsících menší, z věže ale na vše pěkně dosáhne. A jak bude starší jen dáme podestu níže a vyřešeno, vše bude mít stále pěkně v úrovni, v jaké potřebuje.

Využití

A teď přichází to hlavní. Proč vlastně učící věž? Nestačila by obyčejná židle? No, asi stačila. Ale to by muselo být dítě klidné, muselo by umět pěkně stát, neskákat a nedělat pořád kdovíco. A to u nás nehrozí. Proto jsem ráda za věž, ve které je postávání bezpečnější a já se mohu více věnovat vaření namísto přidržování dítěte, se kterým šijou všichni čerti.

Věž využíváme hlavně v kuchyni, kde je opravdu pomocníkem. Dcera má od narození ráda pozornost a když měla při vaření jen koukat zdola, nebavilo ji to, vztekala se a já tedy s ní moc neudělala. Co máme ale věž, je to rozhodně lepší. Když jdu připravovat jídlo, dcera si sama si ukazuje na věž, že chce za mnou. Kouká mi pod ruky, sem tam něco zkusí sníst nebo jen vedle mě taky „míchá“.

Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější
Inline Feedbacks
View all comments
Hanka
Hanka
3 let před

Dobrý den, odkud jste, prosím, tuto věžičku pořídila?