Koprová omáčka je další klasické české jídlo, které určitě mnozí budou znát nejen z domova, ale třeba i ze školní jídelny. My jsme doma zkusili verzi bez mouky a už jinou neděláme.
Je zdravější, dostanu při ní do Beky i trochu zeleniny a chuťově je koprovce docela podobná. Takže jestli hledáte zdravější alternativu, určitě vyzkoušejte. Vhodné pro děti od 1 roku.
Co budete potřebovat (4 porce)
- 1 kedluben
- 1/2 celeru
- 1/2 jablka
- 2-3 dcl kefírového mléka
- cibule
- máslo
- kopr
- sůl
- bobkový list
- kulička nového koření
Postup
- Cibuli nakrájíme na kostičky a lehce na másle osmahneme.
- Celer, jablko a kedluben oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k cibulce.
- Chvíli restujeme, poté zalijeme vodou, přidáme sůl, bobkový list, nové koření a vaříme do změknutí.
- Vytáhneme nové koření a bobkový list a výslednou směs rozmixujeme.
- Přidáme kopr a lehce ještě provaříme.
- Na závěr vmícháme kefírové mléko a můžeme dochutit (sůl, příp. cukr, ale u nás nebylo třeba).
Tipy na závěr
- Koprovku nejčastěji podáváme s bramborem nebo knedlíkem.
- Místo vajíčka můžete udělat i maso.