ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Edrovický rybník, areál Flemda a zámek Janovice (Rýmařov)

Rýmařov je městečko rozkládající na rozhraní Nízkého a Hrubého Jeseníka. Často ho míjíme, když jedeme na dovolenou do Jeseníků. Tentokráte jsme se ale rozhodli, že se zde i zastavíme. A do oka nám padl hlavně Edrovický rybník, protože v jeho těsné blízkosti je areál Flemda, kde najdete nádherné hřiště pro děti, park nebo třeba venkovní posilovnu. Navíc je odtud krásná procházka na místní zámek Janovice.

Areál Flemda (Rýmařov s dětmi)

Sportovní areál Flemda nám navigace neuměla najít, ale když jsme zadali Edrovický rybník, cestu jsme měli hned. Obě místa jsou u sebe, takže jsme za krátko dorazili do našeho cíle, kde nás čekalo velké (a prázdné) parkoviště. Jo, někdy se vyplatí vyjet mimo sezonu a dopoledne.

Hriště je hned vedle parkoviště při vstupu do areálu. Najdete zde například horolezeckou stěnu, houpačky či klouzačky.

Starší pak potěší poměrně napěchovaná knihobudka, kde nechybí ani lavičky na čtení.

Jakmile se děti trochu vydováděly, šli jsme se projít celým areálem. Prošli jsme kolem několika posilovacích strojů a lanové pyramidy. Moc se mi líbila velká travnatá plocha, která musí být v létě skvělá na piknik. My jsme při naší návštěvě na konci března tuto možnost nevyužili (bylo chladno a navíc po dešti), ale v létě to musí být určitě paráda.

Prošli jsme krátký okruh a vrátili jsme se zpět ke hřišti.

Edrovický rybník slouží jako přírodní koupání, takže v létě jen zvyšuje možnosti, co zde dělat. My jsme se ale raději vydali na procházku k zámku Janovice.

Zámek Janovice s dětmi

Šli jsme přes aleji nových domků, poté chvíli podél hlavní cesty a po necelých 2 kilometrech jsme se ocitli u stáního zámku Janovice.

Zámek z venku vypadá zanedbaně. Je zde snaha o opravy, ale zatím (alespoň z venku) to vypadá, že je ještě práce víc než dost. Dovnitř jsme se nedostali, ale v sezoně by měl být alespoň částečně zpřístupněný.

Hned vedle zámku mají své zázemí Lesy ČR a protože byl zrovna pracovní čtvrtek, vyjížděly odsud různá auta. Tak se děti pokochaly alespoň tím.

Pak jsme ale pár metrů za zámkem v zámecké zahradě objevili úžasné hřiště. Přímo u něj je budova školky, ale ta měla zrovna prázdniny. Hřiště není nijak oplocené a je veřejně dostupné, tak jsme ho využili a holky byly nadšené.

Různé dřevěné prvky, houpačky, klouzačka, lanový park nebo třeba dřevěný domeček. Vše upravené, nerozbité. Navíc v příjemném prostředí zámeckého parku.

Poté jsme se vydali stejnou cestou zase zpět k rybníku, kde jsme měli zaparkované auto. Oboje ušly holky (3 a 6 let) úplně krásně, takže nic náročného.

Celkové hodnocení

O Edrovickém rybníku jsme nikdy neslyšela, ani areál Flemda jsem neznala. V podstatě jsem na něj přišla náhodou, když jsem hledala, co dělat poblíž Rýmařova. Ale rozhodně toto místo stojí za návštěvu. Můžete udělat krátkou procházku, protáhnout se na venkovních posilovacích strojích, děti si pohrají a v létě se můžete i okoupat nebo si udělat piknik. Místo je udržované. Krásné umetené cestičky, žádné pohozené odpadky. Také hřiště bylo plně funkční a upravené.

Zámek Janovice je v horším stavu, než jsem čekala. Ale hřiště vedle něj nám rozhodně vylepšilo náladu. Tím, že na hřiště chodí i školka, tak je bezpečné i pro naší tříletou Natálku a zvládla se na něm krásně pohybovat i sama. Takže stačilo jen z povzdálí z lavičky sledovat, co holky dělají (což byla paráda samozřejmě).

Areál Flemda i cesta k zámku je vhodná také pro kočárky. Parkování u areálu je bezplatné a dalo se tam hezky zaparkovat (obzvláště mimo sezonu – v létě to bude asi těžší).

Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments