ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Naučná stezka Rejvíz

Rejvíz patří mezi jedny z dominant Jeseníků. Jedná se o národní přírodní rezervaci, kde se nachází naučná stezka a především Velké mechové jezírko, která láká každý rok spoustu turistů. Procházka není náročná, a tak se na ní vydávají často i rodiny s dětmi. Takže jsme zde nemohli chybět…

Naučná stezka Rejvíz

Naučná stezka začíná u Penizonu Rejvíz, kde jsme mohli také zaparkovat auto (za malý poplatek, asi 100 Kč). Odtud jsme se vydali směrem k jezírku. Můžete vybírat z několika tras, které se všechny sejdou u dřevěné chatičky u rozcestníku „Pod Rejvízem“. A odtud už pokračujete k jezírku po stejné cestě.

My jsme cestou tam šli po žluté a poté jsme se napojili na zelenou, která vedle lesem kolem pomníku padlých. Tím jsme si cestu notně zkrátili, na druhou stranu to byl trochu horší terén (s kočárkem byste rozhodne neprojeli).

Zpátky jsme šli klasicky po naučné cestě, což je lesní cesta, která je trochu delší, ale projdete ji případně i s terénním kočárkem. Pak je ještě varianta jít po modré, ale to se jde část cesty po silnici, což jsme s dětmi nechtěli riskovat. Raději jsme si užili přírody.

Jakmile dorazíte k chatičce, je třeba zaplatit vstup, respektive příspěvek na údržbu dřevěného chodníku (za nás to bylo 30 Kč). Dále už se totiž procházíte pouze po dřevěném chodníčku, abyste se nezamokřili a také se neničila příroda. V chatičce můžete zakoupit také různé suvenýry.

Když půjdete po dřevěném chodníčku, budete míjet různé cedule s informacemi o tamním rašeliništi, rostlinách a živočichách. Cesta po chodníčku je rovná, nenáročná a dá se absolvovat i kočárkem. Hlavně je ale kouzelná a i děti byly nadšené, protože se takto mezi stromy ještě neprocházely.

U jezírka se můžete pokochat krásnými pohledy na vodní hladinu nebo si můžete odpočinou na lavičkách, které jsou zde k dispozici. My jsme dali krátkou svačinu a poté se vydali zpět k chatičce, kde jsme pokračovali po naučné stezce až k parkovišti.

Praktické informace

Rejvíz se nachází asi 8 km od Jeseníků, tedy v Olomouckém kraji. Provoz trasy k jezírku je v zimních měsících omezen. Obvykle funguje od května do listopadu (alespoň při naši návštěvě to takto bylo).

Naučná stezka od parkoviště k jezírku je dlouhá cca 2,5 km (jedna cesta). My jsme díky zkratce nachodili celkově necelých 5 km, ale to jsme s dětmi ještě různě obíhali, co je zaujalo.

Celkové hodnocení

Procházka na Velké mechové jezírko je poměrně nenáročná a dá se skvěle zvládnout i s dětmi. U nás pětiletá Beky ušla bez problému celou trasu sama. Dvouletou Natálku jsem chvíli poponášela v nosítku, ale část taky obešla po svých.

Příroda na Rejvízu je nádherná. My jsme místo navštívii na podzim, ale i tak bylo na co se koukat. Po cestě najdete i několik informačních tabulích, nna kterých se dozvíte o rašeliništi různé zajímavosti. Pro děti byl největší zážitek chodit po dřevěném chodníku.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments