ČTENÍ: Copak ze mě bude?

Zvířata i rostliny se v průběhu svého života mění. Rostou, vyvíjejí se, dozrávají a některé změny jsou přitom opravdu fascinující. Své o tom ví také autorka knihy Copak ze mě bude?, která se snažila některé ze zajímavých proměn dětem přiblížit. Jak se jí to povedlo?

Obsah knihy

V knize najdeme několik zástupců zvířat i rostlin, u kterých je podrobně popsáno a graficky znázorněno, jak se v životě proměňují. Jako první zvířátko najdeme v knize slepici. Z čeho vznikla? Jak se kuřátko vyvíjí ve vajíčku i mimo něj? Kdy se stane dospělou slepicí?

Dále je v knize zpracován vývoj motýla, a to od vajíčka, přes kuklu a housenku, až ke krásnému otakárkovi fenyklovému.

Poté následuje chroust. Jak se vyvíjí? Jaké zvuky vydává? Jak dlouho trvají jednotlivá stádia?

Děti se dozví zajímavosti i o včelách. Jak se z larvy a zámotku stane včelička? Jaký je rozdíl mezi královnou a dělnicí? Kdy se včelky vydají na první let?

A co teprve vážka – jak probíhá kladení vajíček? Kde žijí larvy? Kdy se vyklube dospělá vážka a co všechno umí?

Když jsme u vod, tak nesmím opomenout ani žábu. Co je to pulec? Kde žije a jak se odlišuje od žáby? Jak dlouho trvá vývoj žáby?

Poslední zvíře, na které se autorka zaměřuje, je polární liška. Kde žije? Jak často mění barvu srsti? Kdy se učí lovit a co vlastně jí?

V další části se pak setkáváme s rostlinami. Čtenáři zjistí, jak roste tulipán a co se stane s dospělou květinou. Dozví se také, jak se proměňuje pampeliška.

A co takhle stromy! V knize je zastupuje jabloň, u které je krásně znázorněno, jak se z malého klíčku stane velký strom, který je obsypaný plody. Podobně je pak ukázána i borovice s šiškami.

Na závěr pak děti zjistí, jak rostou brambory a jak se proměňuje muchomůrka.

Formát knihy

Kniha má čtvercový formát, pevné desky a je celkem velká, což jsem nečekala. Stránky jsou z kvalitnějšího tvrdšího papíru, ale přesto je kniha útlá.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo v Nakladatelství Kazda, kde ji mají běžně za 238 Kč. Pokud ale použijete slevový kód guzin10, získáte slevu 10 %. Akce platí na celý sortiment knih Nakladatelství Kazda, včetně již zlevněného zboží.

Celkové hodnocení

Kniha Copak ze mě bude? ukazuje proměny ze světa zvířat a rostlin. Kromě samotného vývoje se děti dozví i různé zajímavosti o daném zástupci – jak žije, čím se živí, co je pro něj typické, čím se odlišuje od ostatních a mnoho dalšího.

Kniha má krásné grafické zpracování – moderní, přehledné a na pohled vskutku příjemné. Ilustrace jsou podobné realitě, což je u takové knížky skvělé. Děti alespoň získávají konkrétní představu, jak dané zvíře či rostlina vypadá.

Kniha je vhodná pro děti od 3-4 let.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Rok vydání: 2020
Rozměr: 231×235 mm
Hmotnost: 460 g
Počet stran: 32
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments