KNIHA: Skutečný život hospodářských zvířat

Tato knížka od Nakladatelství Kazda může být děsivá. Není to jen díky tmavším ilustracím, ale hlavně kvůli tomu, že se zaměřuje na realitu při chovu hospodářských zvířat jako jsou prase, skot, drůbež a další. Nebere si servítky – informace podává tak, jak jsou. Což může být někdy kruté…

Kniha se snaží nehodnotit, ale spíše ukazuje, jak vypadá konvenční chov (při kterém je chováno na malém prostoru hodně zvířat) a v čem se liší od ekologického (kdy se dbá na kvalitní krmivo, více místa, venkovní výběh a také dostatek času k tomu, aby zvířata vyrostla). Vše je doprovázeno o ilustrace, které jsou trochu temnější, ale přesto působí realistickým dojmem.

Obsah knihy

Na počátku je krátce popsáno, jak se měnil chov zvířat v průběhu let. Dozvíme se, že dříve bylo více hospodářství, které byly menší a lidé v nich měli různé druhy zvířat. K tomu pěstovali obilí, zeleninu či ovoce.

V dnešní době se lidé specializují spíše na určitý druh zvířat a ten chovají ve větším množsví. Používají se různé elektronické přístroje. A pěstování plodin už tolik moderní není. Existují ale také ekologické chovy, které se k původnímu způsobu navracejí.

Prase domácí

Jako první se kniha zaměřuje na prasata, protože to je jedno z našich nejstarších hospodářských zvířat. Děti zjistí, jak se chovají prasata ve velkochovech. Věděli jste například, že se většinou nedostanou za celý život ven z vepřína? A že dostávají speciální hračky pro zvířata, aby byla spokojená? A po porodu je matka umístněna do porodního kotce s unikových prostorem pro selata?

Skot domácí

V další kapitole se děti seznámí s tím, kdo je to skot, jalovice, dojnice či tele. Skoti jsou většinou uchování volně, takže se mohou pohybovat. Nejraději mají čerstvou trávu na pastvě. Dnes jsou ale ve velkochovech spíše ustájeni v kotcích, byť prostorných.

Víte, proč se krávě odstraňují rohy? Kdy dávají mléko a kolik ho jsou schopné za den vyprodukovat? A jak dlouho by takový skot vlastně mohl žít?

Ovce domácí a koza domácí

Ovce i kozy se u nás chovají hlavně kvůli mléku. Často se jim přezdívá „přírodní sekačky trávy“. Dříve hodně putovaly po různých loukách. Nyní ale takových míst rapidně ubývá…

Kur domácí

Slepice se chovají pro vejce a maso. Podle toho je také dělíme na brojlerová kuřata a nosnice. Nejčastěji se chovají na podestýlce ve velkých halách, kde jich může být až několik desítek tisíc.

V knize děti zjistí, jak žijou, jak se líhnout kuřata, co znamenají kódy uvedené na vajíčkách i jestli se podobným způsobem chovají také krůty, kachny či husy.

Kniha se okrajově zaměřuje na přepravu zvířat. Odchov a výkrm totiž neprobíhá obvykle u stejného chovatele. Jak nákladku zvířata snáší? Jak cestují? A jak to vlastně vypadá na jatkách? Jak probíhá porážka zvířete? Vše se děti ve zkratce dozví…

Ekologický chov

V druhé části, která je mnohem kratší než ta první, se děti dostanou k ekologickému (biologickému) chovu. Podniků, kteří se na něj zaměřují, je mnohem méně než těch konvenčních. Využívají hojně venkovní výběh, zvířata mají více místa, na druhou stranu je jich také méně.

Skoti smějí například při hezkém počasi na pastvu a mají stále rohy. V některých případech telata dokonce zůstávají po porodu déle u matky a kojí se. Prasata zase mají k dospozici alespoň venkovní výběhy a mají také více příležitostí, jak se zabavit. V porodních boxech mají dostatek místa, aby mohla být matka s telaty.

Na závěr knihy je uvedena kapitola o potravinách. Děti zjistí, v čem mohou být jiné potraviny ze supermarketu a od farmáře. A kolik vlastně musí být zvířat, abychom měli stále plné chladící boxy v obchodech? O množství zvířat, které jsou na maso, totiž rozhodují hlavně lidé – pokud jí hodně masa, chová se i více zvířat.

Kniha také nabádá děti, aby se podívaly na složení potravin, protože někdy jsou součástí i složky, o kterých bychom to ani neřekli (věděli jste například, že v gumových medvídcích najdete želatinu z vepřových kůži?). Navíc si mohou děti uvědomit, že to, co mají na talíři, obnáší práci mnoha lidí a zvířat….

Formát knihy

Kniha je o trochu větší naž A4. Má pevnou vazbu a mírně pevnější stránky (není to přímo leporelo, ale spíše tvrdý/vysokogramážní papír).

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Kazda, kde ji mají za 238 Kč. Pokud použijete slevový kod guzin10, získáte navíc slevu 10 % (platí na všechny knihy Nakladatelství Kazda, včetně již slevněných).

Celkové hodnocení

Kniha Skutečný život hospodářských zvířat se snaží dětem ukázat, jak probíhá velkochov zvířat. Bez zbytečné omáčky a přikášlení – prostě tak, jak to v realitě opravdu je. Kniha nehodnotí a nevnucuje, co je špatně či dobře. Na druhou stranu v první části ukazuje život ve velkochovu a v další pak v ekologickém hospodářství, kde jsou mnohé věci naopak. A je už na čtenáři, jak si tyto informace přebere.

Text je psán menším písmen a dokrášen je velikými ilustracemi. Celou knihu tak přečtete poměrně rychle. Spoustu věcí i mě dospělou překvapilo a nutilo se trochu zamyslet se nad tím, co a v jakém množství nakupuji.

Kniha je poměrně dobře popsána – krátce, výstižně a vybráno je jen to zajímavé. Doporučila bych ji ale spíše větším dětem (oficiálně je od 7 let a dříve bych to nezkoušela). U nás chodíme na farmy často, takže si děti umí představit, jak život na takových místech probíhá. Ale je hodně jiný oproti velkochovu. Takže knížku otevřeme společně opravdu až později, až tyto informace už lépe poberou.


Vydává: Nakladatelství Kazda
Autor: Lena Zeise
Rok vydání: 2021
Rozměr: 255×290 mm
Hmotnost: 440 g
Počet stran: 40
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments