KNIHA: Hádej, čím budu

Co dělá zámečník, meteorolog či zahradnice? Co ke své práci potřebují a s čím se mohou setkat? Na to odpovídá trochu netradičně novinka od Nakladatelství Portál.

Děti často znají povolání svých rodičů a taková, se kterými se často setkávají. Ale některé pracovní pozice jim mohou uniknout. A tak vznikla knížka, kde se něco málo dozví o téměř 60 profesích. Nečekejte ale žádnou teorii – vše je zpracováno formou obrázků a hlavně zábavných hádanek.

Obsah knihy

Každá dvoustránka je věnována jednomu povolání. Jednotlivé profese jsou abecedně seřazeny a najdeme v nich nejen ty tradiční jako učitel, pekař, prodavač či účetní, ale také novodobé – například youtuber či programátor.

Ke každému povolání je hned na úvodu básnička, podle které děti hádají, o jaké povolání se jedná. Zároveň zjištují, co práce na dané pozici obnáší a co člověk z této oblasti ke své činnosti potřebuje nebo s čím se setkává.

Tři pojmy charakterizující dané povolání jsou v básničce tučně zvýrazněné a na ně pak navazují krátké hádanky, kde se děti snaží pomůcky, aktivity či jiné prvky správně pojmenovat.

Například u detektiva jsou to slovní spojení maskovat se, otisk prstů nebo lupa, se kterou je detektiv často znázorňován.

Děti se setkají s profesemi jako advokát, architekt, astronom, automechanik, baletka, cukrářka, detektiv, elektrikář, finanční poradce, hasič, herec, hudebník, ilustrátor, instalatér, kadeřnice, knihovník, kuchařka, květinářka, lékarnice, lékař, letuška či logopedka.

Dále následuje meteorolog, myslivec, novinář, obuvnice, optička, pekařka, pilot, plavčík, pokrývač, policista, popelář, pošťák, prodavač, programátor, řidič, psycholog, průvodčí, sekretářka, servírka, spisovatel, sportovec, strojvůdce či školník.

Nechybí ani trenér, účetní, učitel, uklízečka, veterinář, youtuber, zahradnice, zámečník, zdravotní sestra, zedník, zemědělec, zpevák či zubař.

Každá dvoustránka je doprovázena o celostránkový obrázek, který se nachází vždy na pravé straně.

Formát knihy

Kniha má pevnou vazbu a velikost podobnou formátu A5. K tomu klasické, ale trochu pevnější stránky.

Cena a dostupnost

Knihu můžet zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Portál, kde ji mají za 299 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Kniha Hádej, čím budu netradičním způsobem zpracovává informace o různých profesích. Jedná se v podstatě o takovou malou encyklopedii povolání, kde ale děti nenajdou charakteristiku jen tak. Jsou zapojeny v podobě hádání, což je zábavnější a také si mohou jednotlivé profese lépe zapamatovat.

Básničky se rýmují a dobře se čtou. Vše je doprovázeno o barevné ilustrace. Navíc jsou všechna povolání pojmenovaná v mužském i ženském rodě. Tím odpadá nějaka genderová nevyváženost, děti se ale také učí, že určité profese se říkají trochu jinak – například číšník a servírka.

Kniha je vhodná pro děti od 5 let.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Zuzana Pospíšilová
Ilustrace: Libor Drobný
Rok vydání: 2021 (1. vyd.)
Rozměr: 224×173 mm
Hmotnost: 490 g
Počet stran: 120
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments