ZAJÍMAVÁ MÍSTA: Kulišková naučná stezka (Velké Karlovice)

Kulišková naučná stezka v sobě spojuje zábavu a také učení. Je navíc situována do přírody beskydského lesa, takže nabízí příjemnou procházku ve stínu stromů, kterou zvládnou i menší děti. Pokud máte trochu terénní kočárek, projedete i s ním. Takže pokud budete někdy poblíž Velkých Karlovic, určitě si na tu atrakci s dětmi najděte čas.

Kuliškova naučná stezka

Kulišková naučná stezka měří asi 2,5 km a střídá se při ní chůze z kopce a do kopce (ale nic náročného). Většinou se jedná lesní stezky, které jsou relativně upravené, takže terén zvládnou i kočárky. My jsme se ale vydali s roční Natálkou v nosítku a čtyřletá Beky běhala všude okolo.

Stezka začíná u hotelu Pod Javorem, kde je pár herních prvků pro děti, boso chodníček a také bezplatné parkoviště, na kterém můžete zanechat auto.

Poté pokračuje údolím Dynčák, nahoru kolem golfového hřiště a pastvin s ovečkami a končí u hotelu Horal.

Celou stezkou děti provází Kulíšek, což je vzácný druh sovy, který žije právě v oblasti Velkých Karlovic. Jedná se o nejmenší sovu, která žije v našich končinách (má velikost podobnou jako špaček). Vzhledem ke svoji jedinečnosti je tato sova chráněna v celé EU.

Děti se s Kulíškem vydají na cestu, při které potkávají různá zvířata. Kulíšek se s každým zvířetem dá do řeči a jejich rozhovor je vždy popsán na velkých dřevěných tabulích. Děti se touto formou dozvídají, jak se zdejším zvířatům žije, kde bydlí, co je trápí a mnoho dalšího.

Na spodní části informační tabule najdeme obvykle otázku, na kterou děti hledají odpověď.

Kromě těchto tabulí jsou po cestě umístěné také různé tabule s úkoly, při kterých si děti například vyzkouší chůzi po kladině či dřevěných kůlech, vlezou si do kulíškovy dutiny a zkouší, jak tato malá sova vidí svět…

Na závěr si můžete v automatu zakoupit krmění pro ovečky, kolem kterých budete procházet. A s dětmi se pak můžete odměnit něčím dobrým v Hotelu Horal, kde je také velké hřiště.

Celkové hodnocení

Kuliškova naučná stezka je usazena do krásné přírody Velkých Karlovic. Lesy jsou zde husté, takže i když jemně pršelo, nevadilo nám to a celou trasu jsme s dětmi zvládli za necelou hodinu. U každého zastavení jsme si při čtení trochu odpočinuli, poté vykonali úkol a putovali dále. Beky úkoly bavily, čtení už trochu méně, protože nevydržela jen tak poslouchat, když kolem bylo tolik zajímavých věcí. Ale celkově se nám putování líbilo a jednalo se i příjemnou a nenáročnou procházku.

Tabule i úkoly vyrobeny zcela ze dřeva, aby hezky zapadly do rázu lesa, což se mi lbí. Postava kulíška je navíc milá a jeho příběh chytlavý. Osobně bych zde nešla s kočárkem. Pokud máte nosítko či šátek, vezměte raděj je. Ale oficiálně to jde i s kočárkem.


Interaktivní mapa Kam s dětmi

Další tipy na výlety, dětské herny, kavárny pro děti a ubytování najdete na interaktivní mapě. Místa jsou přidávána postupně (stejně jako recenze).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments