KNIHA: Zeleninová kuchařka

Pokračujeme v představování knih s recepty, které jsou zdravější a vhodné i pro děti (protože zrovna tyto požadavky u nás nyní vládnou). Zeleninová kuchařka od Petra Klímy toto splňuje. A nejen to – najdete v ní jídla bez masa, mléka, vajec, navíc s menším množstvím lepku nebo cukru. Takže jsme využili v období ABKM (alergie na bílkovinu kravského mléka), ale i mimo to.

Autor knihy Petr Klíma je zkušený šéfkuchař v restauraci Country Life, která se zaměřuje především na bioprodukty a zdravou stravu. Absolvoval mnoho zahraničních cest, díky kterým si vytvořil svůj osobitý kuchařský styl. A všechny tyhle aspekty nyní propojil při vzniku kuchařky. Můžete se tedy těšit hlavně na recepty z čerstvé a sezóní zeleniny, veganské pokrmy i další zajímavé jídla.

Obsah knihy

Na úvod na čtenáře čeká pár odstavců přímo od autora, kde popisuje, jak kniha vznikla, co ho k napsání vedlo a nechybí ani pár informací z jeho života.

Jaro na farmě a v kuchyni

Poté se už dostáváme k receptům. U každého je uvedeno, jaké suroviny je potřeba, nechybí samozřejmě postup a také tip přímo od autora, který se většinou zaměřuje na nějakou surovinu, výrobní postup, možnosti dochucení nebo zde uvádí určitou zajímavost. Vše je doplněno o hezké a barevné fotografie, který si nafotil přímo Petr Klíma.

Seznam receptů:

  • Jarní salát z fenyklu, špenátu a černé quinoy s grapefruitem
  • Luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem
  • Salát s máčenou červenou čočkou
  • Salát z vodnice a restovaného celeru
  • Bezva-jíčková pomazánka
  • Chřestový krém se špenátem a pistáciemi
  • Kopřivová polévka s medvědím česnekem
  • Ovesná kulajda
  • Pomazánka z jáhel, tuřínu a mrkve
  • Čočka s mangoldem, olivami a citronem
  • Jarní pilaf
  • Pohanka s pečenými kedlubnami a tempehem
  • Restované ředvičky s arašídy na asijský způsob
  • Jahodový dortík s limetkovým pudinkem
  • Rebarborová marmeláda s banánem a jahodami
  • Vanilkový pudink s rebarborou a vločkami

Léto na farmě a v kuchyni

Na počátku druhé kapioly autor popisuje, co obnáší jeho práce farmáře v létě – období sklizní, trhů, ale také skvělých a čerstvých receptů:

  • Caesar salát s restovaným tempehem
  • Japonský okurkový salát s mořskou řasou
  • Omáčka sweet chilli
  • Lilkový salát s paprikou a pažitkou
  • Pikantní brokolicový salát s kešu
  • Salát ze zelených fazolek s tofu a madlemi
  • Cuketová polévka s fazolemi a mátou
  • Mandová brokolicová polévka
  • Polévka z pečených paprik s žitnými fleky
  • Brokolicové bruschetty s červenými hummusem
  • Brokolicové zapékanky s rajčaty
  • Kvašáky mého táty
  • Osvěžující bezová limonáda s mátou
  • Chilli cukety se sušenými rajčátky
  • Celozrnný quiche se špenátem, žampiony a mandlemi
  • Gratinované brambory s fenyklem a olivami
  • Jáhly se zeleninou a červenou fazolí
  • Květákový mozeček s uzeným tofu
  • Polentová pizza
  • Špaldovo-žitná pizza s bazalkovým pestem a zeleninou
  • Špenátové lasagne s žampiony a rajčaty
  • Panna coco s malinami
  • Tofu řezy s rozinkovami a ořechy

Podzim na farmě a v kuchyni

Podzim je nejplodnějším obdobím z celého roku a také časem největší hojnosti. Hlavní roli hrají dýně, ale najdeme zde i další plodiny. Z receptů autor uvádí například:

  • Cizrnový salát s římským kmínem a čerstvým koriandrem
  • Cizrnovo-rajčatová polévka s čerstvou bazalkou
  • Salát z pečené kořenové zeleniny s uzeným tempehem a hořčicí
  • Petrželkový salát v kari jogurtu s koriandrem
  • Tabouleh s pečenou paprikou a sušenými švestkami
  • Kari petrželová polévka se sušenými rajčátky, hruškou a přeženými mandličkami
  • Polévka z pečeného květáku s tofu škvarky
  • Ukrajinský boršč
  • Bourguignon s houbami shitake a tempehem
  • Bramborové nohy s dýni, žampiony a šalvěji
  • Chilli sin carne
  • Jáhlový džuveč s tempehem
  • Luštěninová musaka
  • Nudle udon s hlívou ústřičnou a rajčaty
  • Sójové plátky na způsob španělským ptáčků
  • Pohanka s kysaným zelím, houbami a tofu
  • Řepné ragú s dýní Hokkaidó a rozmarýnem
  • Těstoviny s čočkou a olivami
  • Tofu žemlovka s hruškami, vlaškými ořechami a zázvorem
  • Dýňový koláč s kokosovou šlehačkou
  • Francouzský celozrnný jablečný koláč
  • Hruškový koláč s mandlemi
  • Vícezrnný perník

Zima na farmě a v kuchyni

V zimě by se mohlo zdát, že mají farmáři volno. Ale není to tak. Autor na počátku kapitoly opět popisuje, co dělá v tomto období a že rozhodně není čas jen zahálet. A také uvádí, co za plodiny lze na polích i v zimě najít a co lze uskladnit, což se promíjí také v receptech:

  • Salát z červeného zelí s rozinkami a sezamem
  • „Rybičková“ pomazánka z cirzny
  • Zelný salát se sushi zázvorem a mořskou řasou
  • Salát z kadeřávku s tofu, čočkou a tahini dresingem
  • Mungo polévka s kadeřávkem
  • Kimchi
  • Cibulovo-rajčatová polévka s křenem
  • Polévka z pečené mrkve s čerstvým koriandrem
  • Vánoční smetanová polévka s řasami
  • Čočková sekaná se slunečnici a dýňovo-rajčatovým kečupem
  • Jemné kokosové curry s dýní, květákem a cizrnou
  • Quinoový nákyp s červenou řepou, hruškami a zázvorem
  • Smetanová mrkvička s uzeným tempehem
  • Špagety s tofu, olivami a vlašskými ořechy
  • Těstoviny s dýní, kapustou a sušenými rajčátky
  • Citronový tofu cheescake s kakaovou polevou
  • Makový koláč s višňovým kompotem
  • Pařížské rohlíčky
  • Rychlé smetanové kokosky s pomerančem
  • Slunečnicové kytičky s citronem
  • Semínkové flapjacky se sušeným ovocem a kakaem
  • Špaldovo-pšeničné vánoční perníčky s chia semínky

Trochu exotiky navíc

Na závěr autor uvádí pár exotických receptů. Inspiroval se hlavně thajskou, čínskou, mexickou a indickou kuchyní, takže nechybí exotické ovoce nebo trochu pikatnější ráz:

  • Čerstvé fíky plněné quinoou s mátou
  • Pečené fíky plněné tofu žervé s ořechy
  • Asijská brokolicová polévka s rýžovými nudlemi, mořskou řasou a houbami shitake
  • Orientální hrachová polévka s kokosem
  • Karibské sojové maso s ananasem
  • Tempeh po sečuánsku
  • Tofu na zázvoru s rajčaty a zeleninou
  • Banánové tofumisu
  • Datlový koláč s pomerančem a mandlemi
  • Green kokosová matcha panna cotta s kakaovými boby
  • Tapiokový pudink s kokosem a ovocným salátem s thajskou bazalkou

Formát knihy

Kniha je trochu větší než formát A5, je širší a těžší, protože receptů (a tedy i stránek) jde zde opravdu hodně.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Smart Press. Cena je běžně 399 Kč. Ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Původně jsem si myslela, že Zeleninová kuchařka bude prostě obyčejnná kuchařka, jen bez masa. Překvapilo mě proto, že je i bez mléka, vajec či s omezením pšenice a cukru. A i tak nabízí chutné recepty. Navíc receptů je spousta (celkem 98).

Občas jsou používány suroviny, které doma moc nemíváme (tempeh, řasy aj.), ale většinou není problém dokoupit. Místo mléčných výrobků jsou používány alternativy jako sojová smetana a jiné. Stejně tak maso je nahrazeno sójou, tempehem a podobnými alternativami.

Kuchařka má moderní grafiku a spoustu barevných fotek. Recepty jsou vskutku originální, navíc je autor prokládá svými zážitky a zkušenostmi z farmářského života, což je neméně zajímavé. Kniha tak potěší nejen vegany a vegetariany, ale určitě i ostatní, kdo rádi experimentují v jídle nebo by chtěli vyzkoušet něco trochu netradičního.


Vydává: Nakladatelství Smart Press
Autor: Petr Klíma
Rok vydání: 2017
Rozměr: 172×240 mm
Hmotnost: 650 g
Počet stran: 208
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments