ČASOPISY: Kutílek

Časopisů pro děti je stále víc a víc. A s některými můžete začít už v brzkém věku. To je ostatně i případ Kutílka, který je určen dětem od 2 let a který vám v rámci představení dětských časopisů nyní trochu přiblížím.

Kutílek vychází nejen u nás, ale také v Estonsku, Lotyšsku, Litvě, Finsku, Itálii, na Slovensku nebo v USA. Je navržen umělci, spisovateli a vzdělávacími experty. Nejvíce se ale od ostatních dětských časopisů liší tím, že je v podstatě beze slov. Místo popisu jsou úkoly vysvětleny pomocí jednoduchých obrázků. Tak, aby si děti byly schopné časopis „přečíst“ i samy.

Obsah časopisu

V časopise Kutílek najdeme různé zábavné úkoly, při kterých se děti učí barvy a také procvičují jemnou motoriku. Nahoře je vždy uvedeno ve třech krocích, co mají děti dělat – co si vzít, jak to použít a co by mělo vzniknout. Například že si vezmou tužku, nakreslí elipsu a vznikne tak krásná louka plná květin.

Ve spodní části časopisu jsou pak ikony toho, co dítě procvičuje – kreslení, jemnou motoriku, zrak, barvy, koordinace rukou a očí a podobně.

A jaké aktivity tedy v časopise najdete? Pro děti jsou asi nejzajímavější samolepky, které se lepí na předem určená místa. Samolepky jsou ve tvaru kruhu, jsou celkem velké a jdou snadno odlepit, aby to zvládly malé děti. Samolepky se používají hlavně k doplnění obrázků, které mají světlá místa a na ně pak přijde samolepka. Aktivitám s lepením je v časopise věnovaná skoro polovina prostoru, takže opravdu hodně.

Další častou aktivitu je malování. Pro děti jsou připravené velké obrázky, kde najdou pár bílých míst, které je třeba vybarvit. Na bílé ploše je zaznačena i barva, kterou by to měly děti udělat. Některé stránky jsou pak celé černobílé a děti je mohou vybarvit zcela kompletně.

Následuje kreslení, které je opět v jednoduché fomě – nakreslit určité tvary, udělat tečky nebo třeba obreslit a vybarví ruku, čímž vznikne zvířátko.

Pro cvičení jemné motoriky je využíváno obtahování – děti vedou pastelku po tečkované čárce a tím vznikne obrázek nebo třeba číslo. Následně mohou potrénovat střihání – v obrázku je pár jednoduchých rovných čar, které mají střihnout.

V časopise Kutílek najdete dokonce i jednoduchý rébus – například najít cestu bludištěm.

Formát časopisu

Časopis má pevnější obal a klasické (mírně tvrdší) stránky.

Cena a dostupnost

Časopis můžete zakoupit na novinových stáncích. Jedno číslo stojí 79 Kč, vychází měsíčně a má 20 stran. Samozřejmě existuje i předplatné, které vás vyjde na 599 Kč / rok (11 čísel).

Celkové hodnocení

Časopis Kutílek je jedním z prvních časopisů, se kterým se mohou děti. Je určen pro čtenáře od 2 let a cílí opravdu na ty nejmenší, a proto v něm dominují hlavně jasné obrázky, barvy a je v podstatě bez textu, čímž vyniká mezi ostatními časopisy vhodnými pro nejmenší čtenáře.

Časopis obsahuje velké a jednoduché obrázky, pro děti ideální. Také úkoly jsou opravdu snadné, takže věk v tomto případě zcela sedí. U nás máme rádi příběhy a ty se, bohužel, v časopise nevyskytují vůbec. Místo časopisu mi tak Kutílek přijde spíše jako „pracovní sešit“ pro nejmenší.

Trochu mě zarazila cena, která mi přijde poměrně vysoká. Když vezmu v potaz, že jsou tam jen samolepky, kreslení, malování a obtahování, tak bych čekala cenu rozhodně nižší. Navíc časopis je v podstatě na jedno použití, protože jakmile vše vybarvíte a polepíte, už zde není co dělat (přitom jiné si necháváme a používáme opakovaně – hlavně kvůli příběhům a hádankám).

Za nás je tedy časopis pěkný, ale předplatné rozhodně pořizovat nebudeme. Raději počkám, až Natálka (1 rok) doroste do časopisu Puntík, který sice nemá všechny úkoly tak snadné, za to ale rozvíjí děti ve více směrech.


Vydává: Flintas Publishing
Vychází: měsíčník (11 čísel/rok)
Počet stran: 20
Věk: 2+
Cena na stánku: 79 Kč

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments