TIPY: Malujeme putovní kamínky

Na malované kamínky jsme párkrát narazili na výletech, ale moc jsem se nepídila po tom, co to vlastně je. Vždy jsme je nechali na místě. Pak jsme ale viděli u neteře, že kamínky sbírají, malují a roznáší. A Beky hned musela taky. Chvíli jsem odolávala, přeci jen nejsem výtvarně moc nadaná, ale nakonec jsem povolila. A obzvláště v dnešní době jsem za to ráda.

Kamínky jsou skvělá motivace, jak dostat děti ven. Pokud se Beky nechce, stačí říct, že se půjdeme podívat na kamínky nebo roznášet své a hned ji přemluvím snadněji. Také na výletech je to příjemné zpestření, protože nekoukáte jen na pamatáky, ale také za každý roh.

Někdy si sice připadám jak blázen, když se pořád díváme po zemi. Navíc se mi už často stalo, že jsme podřepli a místo kamínku byl na zemi nějaký odpadek. Ale pozitiva rozhodně převažují, takže je fajn, že tato aktivita vznikla.

Princip putovních kamínků

Hlavním cílem putovních kamínků je dělat radost. Do kreslení se může zapojit každý – dítě, dospělý, výtvarník nebo naprostý amatér. Není tedy důležité, jestli kreslit umíte. I když teda jak vidím výtvory některých lidí, tak se až stydím za svoje kresbičky. Ale vždy se uchláholím tím, že si lidé řeknou, že to pětileté dítko to má hezké. 😀

Když najdete kamínek…

Pokud se vám stane, že kamínek najdete, můžete si ho vzít domů. Abyste autorovi udělali radost, je ale dobré přidat fotku kamínku do facebookové skupiny Kamínky. Fotka se dodává z přední i zadní strany s uvedením PSČ (bez mezer), aby si kamínek autor mohl snadno dohledat.

Další osud kamínku je na vás. Můžete si ho nechat pro radost na památku nebo ho poslat dál. My si ho většinou na chvíli necháme a pak poponemese zase na jiné místo.

Kam kamínky položit

Malované kamínky se pokládají na viditelná místa, kde je pravděpodobné, že si ho někdo všimne. Místo by samozřejmě mělo být bezpečné a nejlépe ve městě, tedy ne v lese nebo ve volné přírodě.

Dále není vhodné pokládat kaminky do trávy, protože tam by na ně mohla narazit sekačka. A lépe je vyhnout se také přírodním či kulturním památkám, hřbitovům, kostelům či obchodům. Cílem není znesvětit místo či způsobit nějaké problémy, ale spíše potěsit a zpříjemnit den.

Jak vytvořit putovní kamínky

Pokud se rozhodnete vytvořit vlastní putovní kamínky, není to nic těžké, jak se může na první pohled zdát. Budete k tomu ale potřebovat pár věcí:

  • Kamínky– Kamínky najdete v přírodě. Dají se samozřejmě i koupit, ale pro začátek si určitě vystačíte s tím, co najdete venku. Kamínky jsou vhodnější menší a lehčí, aby se dobře přemisťovaly.
  • Barvy – Kamínky se malují akrylovými barvami a akrylátovými fixy. Hodně oblíbené jsou fixy Decor pen, které nejsou drahé a kreslí se s ními pohodlně. V nabídce jsou buď klasické Centropen Decor Pen nebo metalické Centropen Decor Pen. Trochu dražší jsou pak akrylové popisovače Posca, které jsou ale o několik úrovní výše. Někteří jako první vrstvu dávají akrylové barvy, ale není to podmínkou, mnohdy jde krásně kreslit i přímo na kamínek.
  • Lak – bez čeho se ale neobejdete je lak, která je důležité na kamínky po nakreslení dát, aby se venku barvy nesmyly a dlouho vydržely. Hojně používaný je například akrylový lak Koh-i-noor.

Co na kamínky nakreslíte je na vás. Samozřejmě ale berte ohled na to, že kamínky často sbírají i děti. Na Pinterestu je spousta inspirace na malované kamínky, pokud potřebujete předlohu. Někteří také na kamínky píšou jen citát nebo známé hlášky.

Na druhou stranu se dělá logo Facebooku (nebo použít zkratku FB), název skupiny Kamínky a PSČ, abyste kamínek pak lehce dohledali. Někteří doplňují také slova jako vyfot, sdílej, pošli dál, ale to už je na vás.

Kdo zakoupit pomůcky na tvoření?

Akrylové barvy, fixy či lak můžete zakoupit ve většině papírnictví a výtvarných potřebách. Lak mají také některé drogerie. Já ale objednávám z internetu, nejlépe se mi osvědčil SEVT.cz, kde mají za dobrou cenu vše potřebné (a ještě tam občas přihodím i něco dalšího – knížku, hru, jiné výtvarné potřeby a opodobně).

Níže přidávám ještě jednou odkazy, kde co najít:


Tvoříte s dětmi kamínky? A našli jste už nějaké?

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments