KNIHA: Mami, mám hlad

První příkrmy u dětí vyvolávají většinou spoustu otázek. Čím začít? Jaká zelenina je vhodná? Jak dlouho zavádět surovinu? Kdy mohu přidat další? A hlavně – jak to vše zkombinovat?

Právě na tyto otázky se rozhodla odpovědět Jana Šmíd Winterová v novince od Nakladatelství Grada. Kniha se nezaměřuje na teorii, dává naopak konkrétní recepty, jídelníčky a tipy, které využijí rodiče přibližně od 1 roku věku dítěte.

Obsah knihy

Úvod

Na počátku knihy jsou pro čtenáře připraveny informace, jak s příkrmy začít. Dozvíme se, jaké vybavení se hodí, proč je důležité používat vhodnou misku či lžičku i v čem je dobré pokrmy uchovávat. Autorka také vzpomíná na své vlastní začátky.

Dále zjistíme, jak příkrmy zpracovávat a proč je vaření v páře na počátek nejvhodnější. Na závěr úvodního okénka je zmíněno, jak uchovávat příkrmy, které dítě nesní, abychom zbytečně jídlo nevyhazovali.

Recepty pro děti od 4. měsíce

Poté už se dostáváme k receptové části. Kniha se zaměřuje na přípravu pokrmů od 4. měsíce, protože nejčastěji se s příkrmy začíná právě mezi 4. a 6. měsícem.

První dny není vaření náročné, protože se většinou vaří jeden jeden či dva druhy zeleniny (a postupně se přidává). Autorka vytvořila pro tyto potřeby i jídelníček na měsíc, kde je uvedeno, co s čím kdy kombinovat.

Jakmile máte pár druhů zeleniny zavedených, můžete postupovat k dalším receptům jako mrkvové pyré s bramborami, polévka z čerené čočky, zeleninová polévka, koprová omáčka se žloutkem či zapečený květák.

Tímto se dopracujete také k masozeleninovým příkrmům, kde autorka uvádí recepty na krutí maso s batátem a dýní, bramborovo-kukuřičné pyré s kuřecím masem, cuketovo-bramborové pyré s kuřecím masem, dýňové pyré s kuřecím masem, krutí maso s brokolicí a mrkví a mnoho dalšího.

Samozřejmě nechybí ani ovocné svačinky, napříkald přesnídávka z jablka a broskve, ovesná kaše s banánem, ovesná kaše s jablky a hruškami, rýžová kaše, pohanková kaše s meruňkami a jiné.

Na koncí každé kapitoly je prostor na poznámky.

Recepty pro děti od 6. měsíce

Po dvou měsících zavedení stravy se může přejít ke složitějším receptům:

  • zeleninové příkrmy: kuřecí vývar, zeleninová polévka s ovesnými vločkami, květáková polévka, dýňová polévka, pórková polévka, kukuřičná polévka, těstoviny se zeleninou, rizoto z červené řepy aj.
  • masozeleninové příkrmy: brokolicová polévka s kuřecím masem, telecí maso s batátem a dýní, hovězí s dýní a batátem, aljašská treska se zeleninou, kuře na paprice, špenátový příkrm s krůtím masem aj.
  • svačinky: smoothie, mrkvičkový salát, hrušková ovesná kaše, míchaná vajíčka s avokádem, mrkvové sušenky, pomazánka z červené čočky, banánové lívanečky, domácí ovocná zmrzlina, piškoty aj.

Recepty pro děti od 8. měsíce

Okolo 8. měsíce autorka doporučuje zavádět mléko, a to se samozřejmě projevuje i v receptech:

  • zeleninové příkrmy: hrášková krémová polévka, červená čoka s kuskusem, pečené batáty s jogurtovým dipem, těstoviny s dýňovou omáčkou, mrkvová polévka, špagety s rajčaty a mozzarellou aj.
  • masozeleninové příkrmy: kuřecí maso se zeleninou a rýži, hovězí ragú, rozmarýnové kuře se zeleninou, boloňské špagety, pečený losos s bramborovým salátem aj.
  • snídaně a svačinky: variace na jogurt, rýžová kaše s mangem a fíky, sušenky z ovesných a pohankových vloček, jablíčkové placičky z rýžových vloček, perníkové sušenky, termix aj.

Recepty pro děti od 10. měsíce

  • zeleninové příkrmy: rajská polévka, pohankové palačinky se špenátem, cizrnová polévka, zapečený lilek, kapustová polévka, tomatová polévka aj.
  • masozeleninové příkrmy: hovězí vývar s nudličkami, hovězí karbanátky, svíčková z jednoho hrnce s noky, rychlá rybí polévka, chilli con carne, hráškové pyřé s kuřecím masem, vepřová kýta s mrkví, králičí polévka s fenyklem aj.
  • snídaně a svačinky: kokosové lívanečky, baby vánočka, domácí Kinder mléčný řez, dýňové muffiny, špaldové chlebíčky, cuketové bramboráčky, narozeninový dortíček

Milníky malého jedlíka

V závěru knihy najdeme ještě speciální kartičky, které si můžete vytisknout, zalaminovat a dítě s nimi vyfotit – například první příkrm, poprvé maso, zkouším sám lžičkou, jak držím hrneček, první sušenka aj.

Formát knihy

Kniha je o trochu větší než formát A5 a má pevnou vazbu.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Grada. Cena je 299 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Kniha obsahuje spoustu jednoduchých receptů vhodných na příkrmy pro děti do 1 roku. Kniha je praktická, teorie je opravdu mimimum. Když už, tak autorka zmiňuje, co se jim osvědčilo nebo jak s příkrmy sami začínali. Takže nečekejte žádné tabulky nebo vysvětlení, co kdy zavádět. Ale spíše několik desítek receptů.

Líbí se mi, že je u každého receptu reálná fotografie, jak jídlo vypadá. Autorka také do roka nepracuje se solí a cukrem. Jiné suroviny zase dává na můj vkus trochu dříve (například vejce už od 10. měsíce), ale celkově je to takový zlatý střed. A věřím, že obzvláště maminky, co řeší příkrmy poprvé, budou nadšené, protože recepty jsou snadné, rychlé a různorodé – polévky, hlavní chod, sušenky, kaše, svačinky…


Vydává: Nakladatelství Grada
Autor: Jana Šmíd Winterová
Rok vydání: 2021 (1. vyd.)
Rozměr: 173×248 mm
Hmotnost: 510 g
Počet stran: 168
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments