KNIHA: Zahrada žije – zahradničíme s dětmi

Lásku k přírodě a zahradničení lze v dětech pěstovat už od útlého věku. Jak v tomto směru děti vést? Do jakých aktivit se mohou zapojit, co by měly o životě na zahradě vědět? Všechny odpovědi najdete v knize od Nakladatelství Smart Press, která navíc poskytne dostatek inspirace pro konkrétní projekty na zahradě.

Obsah knihy

Kniha je rozdělena do několika kapitol. Z počátku se zaměřuje na poznávání přírody a začátky zahradničení. Poté najdete konkrétní projekty rozdělené dle jednotlivých ročních období.

Poznáváme přírodu

Na zahrádce můžeme potkat spoustu živočichů a vidět mnoho rostlin. V úvodní kapitole se tedy děti seznámí s tím, kdo žije v půdě, jaký hmyz, motýli či ptáci na zahradě často pobývají a s jakými drobnými živočichy se můžeme setkat ve dne či v noci. Kromě krátkého popisu každého živočicha nechybí ani barevná ilustrace zvířátka tak, jak vypadá v realitě.

Začínáme zahradničit

Poté už se dostáváme k základním zahradnickým a botanickým radám. Na názorných ilustracích třeba zjistíme, z čeho se skládá rostlina, dozvíme se, jak zpracovávat půdu, jak správně sít a sázet, jak správně střídat rostliny a předpěstovat, jakým způsobem rostliny množit, jaké druhy zeleniny existují, jak správně zalévat nebo jak rostlinám pomoci v nesnázích.

Projekty po celý rok

Poté už se dostáváme ke konkrétním aktivitám, které jsou rozděleny dle jednotlivých měsíců. Kniha začíná klasicky jarem, tedy od března. Na úvod je každá stránka věnovaná jednomu měsíci (březen, duben, květen) a máme zde hned několik bodů, co lze v daném měsíci na zahradě dělat.

Poté následují praktické informace pro dané období. U jara je to například smíšený zeleninový záhonek – co to je, k čemu slouží a jak na něj? Dále jsou zde projekty jako pěstování ředkviček, hrášková úroda, slunečnice, měsíční jahody, bylinková zahrádka, letničky, domácí ranné brambory, vrba, dýně, bezový sirup, rajčata a mnoho dalšího.

Druhým období je léto. Dozvíme se tipy, co dělat v červnu, červenci a srpnu. Kromě toho nechybí ani nápady na nejlepší letní aktivity, záhonek jedlých květů, zahrádka z netřesků, výroba měsíčkového oleje a bylinkového mýdla, informace o repelentních rostlinách a ubytování pro hmyz, seně, hastrošovi do obilí, bylinkové sirupy proti kašli, pěstování sladkých jahod a jiné.

Na podzim kniha přináší informace hlavně o měsících září, říjen, listopad. Najdeme zde činnosti, které jsou specifické pro toto období, a také spoustu dalších tipů – sbírání semínek, příprava záhonku pro podzimní úrodu, sázení cibulí, sušené křížaly, jak založit kvetoucí louku, pěstování růží, tvorba záhonku z trvalek, dlabání dýní, zakládání zahradního kompostu, tvorba vyvýšeného záhonu, výsadba ovocného stromku a podobně.

Posledním obdobím je zima, kde se tedy zaměříme hlavně na prosinec, leden a únor. Možná si říkáte, že v tomto období toho na zahradě moc nejde dělat. Ale to není pravda. I příprava je důležitá. Navíc je dobré se starat o zazimované rostliny, nářadí, ale také třeba ptáčky. Co jim můžeme dát? Co to jsou barborky či masožravky? Jak založit žížalí komposter? Kterou zeleninu můžeme pěstovat i v zimě? Jak vysázet sněženky?

Formát knihy

Kniha je trochu větší než formát A5, je širší a poměrně těžká. Obsahuje také dvě integrované záložky.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Smart Press. Cena je běžně 399 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha přináší spoustu praktických návodů, co lze dělat na zahradě s dětmi a jak podněcovat jejich zájem o zahradničení. Kromě pěstování různých plodin a práce s nimi vyzkoušíte také všelijaké vychytávky v podobě žížalího komposteru, zahradního kompostu aj.

Kniha není pro úplně malé děti, přijde mi vhodná spíše pro rodiče s tím, že školáci (k některým aktivitám i předškoláci) se mohou postupně také zapojit. Není to o stanovení nějakého postupu, jak s dětmi začít zahradničit (což jsem si původně myslela), ale spíše se jedná o sbírku zajímavých nápadů, do kterých lze zapojit i děti. Vše je navíc doprovázeno o reálné fotografie.


Vydává: Nakladatelství Smart Press
Autor: Anita Blahušová
Rok vydání: 2018
Rozměr: 173×240 mm
Hmotnost: 810 g
Počet stran: 256
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments