KNIHA: Čekání na Vánoce

Kniha Čekání na Vánoce od polského spisovatele Marka Kity je jiná, než je u adventních a vánočních knih zvykem. Zaměřuje se sice na vánoční příběh, ale prostřednictvím osob které jsou s ním spojené.

Obsah knihy

Kniha čtenáře seznamuje s biblickými postavami, které jsou spjaté s narozením Ježíše. Buď tím, že jej přímo spolutvořili nebo třeba předvídali. Každé postavě (či dvojice postav) je věnována jedna dvoustránka, kde je krátký text a ilustrace.

Kniha začíná jak jinak než od Adama a Evy. Pokračuje Abrahámem, Melchisedechem, Izákem, Josefem, Mojžíšem či Davidem.

Dále se setkáme s Izajášem, Jeremjášem, Zachariášem a jeho ženou Alžbětou, což byla v podstatě teta Marie, která je matkou Ježíše.

Další postavy už jsou přímo spjaté s Marii či Josefem, což jsou rodiče Ježíše. Poznáme například Jana Křtitele, který poznal, že v Marie čeká budoucího spasitele. Nechybí Jáchym a Anna, což jsou rodiče od Marie. A samozřejmě ani archanděl Gabriel, který předpověděl narození Jana Křtitele i Ježíše.

Jedna kapitola je věnována přímo Marii, druhá Josefovi a další proroku Simeonovi a Anně, kteří v Ježíši poznali Mesiáše.

V knize najdeme také povídání o postavách, které budou děti znát asi více, hlavně z betlémů. Jedná se třeba o mudrce z Východu, pastýře, neviňátka, volka a oslíka, anděly nebo také věci spojené s narozením – jesličky, stáj či betlémskou hvězdu.

Formát knihy

Kniha je velká přibližně jako formát A5. Má pevné desky, stránky z kvalitního papíru a integrovanou záložku.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Portál nebo Knihy Dobrovský. Stojí 214-239 Kč, ale pokud narazíte na akci, lze ji pořídit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha dětem přibližuje Vánoce, ale zcela jiným způsobem, než jsou zvyklé. V podstatě jsem se s takovou formou ještě nesetkala, ale je hodně povedená. Navíc zaujme děti i dospělé, protože obě skupiny nejspíše zjistí něco, co netušily.

Příběhy jsou krátké, psané jednoduchým jazykem, doplněné hezkou ilustrací a vždy je uvedené, jakou vlastně má daná postava spojitost s narozením Ježíše. Příběhů je 28, takže vyjdou na celý advent.

Kniha se hodí určitě pro děti z věřících rodin, ale myslím, že potěší i ty, kteří víru nepraktikují, ale rádi by dětem přiblížili, co se vlastně stalo o Vánocích. Z jednotlivých charakteristik postav děti zjistí nejen jak to bylo s narozením Ježíše, ale i co tomu předcházelo.

Kniha je vhodná pro předškoláky i školáky. U nás jsme vyzkoušeli, když bylo Beky 3,5 let.


Vydává: Nakladatelství Portál
Autor: Marek Kita
Rok vydání: 2018
Rozměr: 190×235 mm
Hmotnost: 360 g
Počet stran: 64
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments