ČTENÍ: Lidské tělo – posviť si na to

Prosvětlovací obrázky jsme zaznamenali díky dětským časopisům. Fungují na jednoduchém principu – jedna stránka (ta zadní) je celá černá a má na sobě jen pár bílých obrázků. Pokud na tuto stránku posvítíme baterkou, bílé obrázky nám vyvstanou na druhé stránce – jakoby se prosvítí. Ale v podstatě jen to, co je bílé.

Beky prosvětlovací obrázky celkem baví, ale přiznám se, nikdy jsem je nezkoumala nějak více. Proto mě překvapilo, že na podobném formátu jsou vytvořené i naučné knížky. K jedné takové jsme se dostali díky spolupráci s Nakladatelstvím Svojtka a musím říct, že ve spojení s lidským tělem je prosvětlování ještě parádnější.

Obsah knihy

Kniha se zaměřuje na lidské tělo a děti postupně seznamuje s tím, jak člověk vznikl, co se ukrývá v našem těle a k čemu vlastně orgány slouží. Na počátku knihy je člověk ještě v bříšku u maminky. Díky prosvětlování vidíme, jak je v břichu pěkně schoulený do doby, než vyleze na svět.

Poté začíná dítě růst a mění se také jeho výška, tedy i kostra.

Prosvětlování nám dále ukáže svaly, ale také otisky prstů.

Čtenáři se seznámí s dýcháním. Nebo tedy spíše s plícemi. A podívají se také na to, jak proudí tělem krev a jak putují nervy až k mozku.

Čím vnímáme chuť? Kam se potrava po polknutí dostane? Kde je žaludek a střeva.

A kde v těle se ukládá voda, kterou vypijeme? Kde najdeme ledviny či močový měchýř?

A co teprve zuby. Kolik jich člověk vlastně má? Jak jsou v puse uloženy?

V závěru knihy vidíme, co se může odehrávat v mozku při spaní. A dostáváme se tam, kde jsme začali – opět k miminku v bříšku (tentokráte už bez prosvětlení).

Poslední dvojstránka přidává ještě doplňující informace o některých částech těla, o kterých byla v knize řeč – například kostra, svaly, krev, plíce, mozek, žaludek…

Formát knihy

Kniha je čtvercového formátu a celkem velká. Je tenká, listy jsou z klasického papíru.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Svojtka. Prodává se za 199 Kč, ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji.

Celkové hodnocení

Kniha dětem netradiční formou znázorňuje, co se nachází v lidském těle. Textově není moc podrobná, ale to není ani jejím cílem. Snaží se spíše ukázat, kde najdeme ledviny či močový měchýř, kam všude proudí krev a podobně.

U prosvětlovacích obrázků je uveden také krátký text, který dodává doplňující informace. Ale většinou se jedná o 1-2 věty, takže nic náročného. Kniha je tedy vhodná spíše pro mladší děti, přibližně od 3 let.


Vydává: Nakladatelství Svojtka & Co.
Autor: Carron Brown
Ilustrace: Rachael Saunders
Rok vydání: 2019
Rozměr: 260×260 mm
Hmotnost: 470 g
Počet stran: 36
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments