ČTENÍ: Co věděla moudrá želva

Pokud vstoupí do života dětí v rodině nový člověk (například sourozenec nebo nový partner od rodiče), můžete je to znejistit. A to se zrovna stalo i Lukášovi. Naštěstí se objevila jedna stará a moudrá želva, která mu ukázala, že se dá na věci dívat i jinak.

Obsah knihy

Lukáš Hájek je desetiletý kluk, jehož maminka má vlastní cukrárnu. Maminky vymýšlí úžasné dorty, muffiny a zákusky a Lukáš ji často pomáhá. Minimálně vymyslet, jaká bude třeba nová příchuť.

Jednoho dne se Lukáš vydá společně s mámou a jejím přítelem Martinem do Zoo. Lukáš má rád matematiku a vše s oblibnou přepočítává. Své záliby se nevzdá ani u vstupného a lehce spočte, že nejlevnější varianta pro ně je rodinné vstupné. Jenže máma a Martin nejsou manželé. Co s tím? Máma s Martinem ho přesvědčí, že rodinné vstupné si mohou koupit, vždyť vlastně rodina jsou.

Když si pak dají v restauraci pizzu, Martin Lukáše překvapí. Budou se s maminkou brát. Lukáš je nejdříve nadšený. Jenže pak opět nastoupí jeho matematické umění a Lukáš si uvědomí, že nyní budou bydlet všichni spolu. A budou se o vše dělit. Už si nedá čokoládu jen s maminkou, že by měl půlku. Už se to bude dělit na tři díly. Pokud by třeba měla maminka miminko, bylo by to dokonce na čtyři díly, takže by měl mnohem méně!

Lukáš si musí vše promyslet a vydá se k opicím. Ty ho překvapí, že mluví. Lukášovi se to nezdá, ale opice mu prozradí, že s těmi, kdo mají nějaké trápení, prostě hovoří. A vysvětlí mu, jak je to vlastně s tím dělením. Je jich totiž pět, takže mají zkušenosti. Pak ale potká Lukáš želvu a ta ho přivede na nejzajímavější myšlenku….

Formát knihy

Kniha je lehká, má pevnou vazbu a je velká přibližně jako formát A5.

Cena a dostupnost

Knihu můžete zakoupit přímo na e-shopu Nakladatelství Grada. Cena je 179 Kč (ale pokud narazíte na akci, můžete zakoupit i levněji).

Celkové hodnocení

Lukáš je chytrý kluk, který možná až moc používá matematiku. A díky tomu značně znejistí, jakmile se dozví, že už nebudou jen sami s maminkou. Znamená to, že se nyní bude vše dělit vyšším číslem a bude mít méně? Naštěstí potká moudrou želvu a ta ho přivede na zajímavou myšlenku…

Příběh je krátký (sama kniha má jen 54 stran) a čte se snadno. Líbí se mi, že kniha zpracovává téma, které může být pro mnohé děti těžké, obzvláště když se dostanou do stejné situace jako Lukáš. Želva přitom přináší jednoduché vysvětlení – jsou věci, které jsou neomezené. Nedělí se, a tak se Lukáš nemusí bát, že by ho třeba měla maminka ráda méně.

Kniha je členěná do kapitol a na každé dvojstránce je alespoň jeden obrázek. Věkově doporučuji od 5 let.


Vydává: Nakladatelství Grada / Bambook
Autor: Iva Gecková
Ilustrace: Kristina Cigrová
Rok vydání: 2020
Rozměr: 175×225 mm
Hmotnost: 250 g
Počet stran: 56
Vazba: pevná

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments